AKO PRIPRAVIŤ VÝŽIVNÉ JEDLO PRE MOZOG

16.03.2018 15:35

Zvlášť v zimnom a jarnom období, kedy je buď málo Slnka, alebo počasie rýchlo mení náladu, pre ľudí so sklonom k jarnej únave* a depresívnej nálade je takmer nevyhnutné užívať v nejakej forme vitamín C a omega-3 mastné kyseliny. *Takzvaná jarná únava môže byť aj nedostatok vitamínov A, B, C, D. Najmä nedostatok vitamínov B3,  vit. D a vit. C.

Vitamín A a vitamín D obsahuje aj rybí olej, pozr. vynikajúcu stránku tu.

Vitamín C je vhodné dopĺňať napr. rakytníkovou šťavou. Konkrétne u tejto, ktorá podľa zloženia obsahuje aj pridaný vit. C, som pozoroval na sebe veľmi pozitívne účinky v dávke okolo 75-100 ml denne, pil som denne niekoľko pohárov vody s trochou šťavy vždy keď som bol smädný. (odp.  dávka uvedená na obale je max. 50ml denne) Vitamín C v tomto doplnku by však nemal byť umelo pridávaný, ide najskôr o prirodzene vyskytujúci sa Vitamín C. (Čakáme na vyjadrenie výrobcu, ktorému sme písali e-mail)

Omega 3 mastné kyseliny patria medzi polynenasýtené esenciálne mastné kyseliny, slovo "esenciálne" znamená aj nevyhnutné, teda také, ktoré si telo nedokáže vytvoriť. Skrátka tieto tuky sú nevyhnutne potrebné k správnemu fungovaniu ľudského tela a mozgu, je teda veľmi dôležité ich prijímať v strave.

Jedna z možností je pravidelne po jedle užívať rybí olej. (ľudia so sklonom k depresiám možu užívať až 1-2 polievkové lyžice denne) Rybí olej začínajte užívať najprv po malých lyžičkách a postupne zvyšujte dávku až na 1-2 polievkové lyžice denne. Rybí olej užívajte vždy po jedle, užívajte najmä v zimných, príp. ešte aj v jarných mesiacoch. V lete, kedy je veľa Slnka pravidelné užívanie rybieho oleja nepovažujeme za príliš vhodné. (keď Slnko na jar začína častejšie vykúkať, prestáva mi rybí olej akosi chutiť, hľadám skôr ľahkú rastlinnú stravu, začína mi chutiť samotná ryža Basmati a varíme polievky z domácej alebo z kupovanej bio zeleniny najč. od lokálnych pestovateľov. Ďakujeme všetkým sedliakom za ich prácu, tí naši ju robia veľmi dobre, nech im Pán Boh žehná)

Ďalšia možnosť je pridávať do jedla najmä do polievok aspoň raz denne čerstvo zomleté ľanové semienka. Vhodné je do teplej (nie príliš horúcej) polievky aspoň 1x denne pridať najmenej 3 lyžice čerstvo zomletých ľanových semienok. Pozitívne účinky na náladu sa výrazne posilňujú ak do takéhoto jedla pridáme za lyžicu ľanového oleja. Takéto jedlo je výživou pre mozog a môže výrazne ovplyvniť náladu až na niekoľko dní. Verím, že aj zdraví ľudia ocenia jeho upokojujúce a zároveň revitalizujúce účinky.

Samozrejme potraviny by mali byť všetky v bio kvalite, ale obyčajné ľanové semienka Marianna sa mi zdajú z hľadiska vplyvu na náladu najúčinnejšie, oveľa lepšie ako mnohé bio (zdá sa, že tie Marianna obsahujú v porovnaní so semienkami z bio-obchodov o niečo viac tuku, pomleté sa ťažšie odliepajú od mlynčeka:-)

Ľanové semienka je možné pridávať aj do jogurtov a najmä do plnotučného tvarohu. S plnotučným tvarohom sú ľanové semienka zvlášť vhodná kombinácia - rozomleté semienka treba vidličkou dobre "vmasírovať" do tvarohu, pridáme ľanový olej a môžeme dochutiť škoricou a medom. Za pozornosť stojí aj tzv. BUDWIG ZMES, recept Dr. Johanny Budwig nájdete tu.

Tvaroh, jogurty, syry, mlieko a mliečne výrobky však nie sú vhodné pre ľudí so sklonom k depresiám. Títo ľudia by mali podľa Dr. Campbell-McBride aspoň načas úplne vynechať mliečne výrobky.  (príp. môžete skúsiť aspoň výrazne obmedziť ich konzumáciu, obzvlášť v prípade liečby schizofrénie) Pre zdravých ľudí - ak mlieko, tak čerstvé, neupravené a plnotučné, určite by nikto nemal kupovať trvanlivé mlieko z tetrapakových obalov. 

V zásade platí, čím viac odtučnený, resp. čím viac spracovaný výrobok, tým nižšia kvalita. Potraviny by mali byť čerstvé, predovšetkým z domácej produkcie a čo najmenej spracované.

Za úplne podradné, zdraviu škodlivé až nebezpečné výrobky, ktoré vidíme na pultoch obchodov považujeme stužené tuky, margaríny, rafinované oleje a výrobky s obsahom palmového oleja. To sú škodlivé tuky a nie bravčová masť! Tuk je náš priateľ, ak jete mäso treba ho jesť s jeho masťami, bravčové rezne je prirodzené smažiť na masti, nie na oleji! Tuky sú veľmi prospešné a plné vitamínov, zvlášť za studena lisované oleje a kvalitná domáca masť - bravčová, husacia, kačacia... Pre Slováka je na smaženie vhodnejšia kvalitná bravčová masť ako populárny kokosový olej. Aj vegetariáni by sa mali radšej kokosovému oleju vyhnúť aspoň v zime, pretože silno ochladzuje telo. Vynikajúci tuk na jedenie aj na smaženie je domáce maslo ghí.