ÓM PREDÝCHNUTIE CHRBTICE / ÓM SPINAL CORD BREATHING (SK, CZ, ENG)

20.02.2018 14:52

“KAŽDÁ VAŠA MEDITÁCIA ALEBO MODLITBA BY MALA BYŤ PREDÝCHNUTÁ LÁSKOU” Mahariši z Arunačály

-      -      -

Toto cvičenie je z prednášky Dr. Eduarda Tomáša - Promluvy o integrální józe)

ÓM PREDÝCHNUTIE CHRBTICE

Pred cvičením sa odporúča urobiť 4x hlboký výdych a nádych (výdych najprv)
Nadychujete v mysli zvuk "Óm" spodkom chrbtice a vediete "Óm" stredom chrbtice, nadychujete po chrbtici postupne až hore, vysoko nad hlavu. Nad hlavou na krátko môžete zadržať dych (cca na 2-3 sekundy)
Potom pomaly vydychujete zvuk "Óm" zhora smerom cez hlavu, sústredene, vediete výdych dolu cez stred chrbtice (tzv. sušumnou) a vydychujete v mysli zvuk "Óm" dolu chrbticou až na spodok ku kostrči. Cez sušumnu vedieme dych vždy pomaly a opatrne! Nádych nemusí byť veľmi regulovaný, skôr regulujte výdych. Výdych má byť najmä pomalý a sústredený. Snažte sa, aby dýchanie bolo plynulé a nenásilné. Niekedy si dýchanie vyžaduje tréning, ale stojí to za tú námahu.
Už 3 (ideálne 5-7) takýchto dychových cyklov pred duchovným cvičením alebo skúškou môžu niektorým pomôcť v koncentrácii veľmi výrazne. Ak ste niekedy nervózni, alebo nepokojní, sadnite si tak, aby bola rovná chrbtica (pokročilí žiaci môžu lotosový sed) a predýchnite sa zvukom "Óm". Vhodné urobiť naraz minimálne 7-21 dychových cyklov. Nádych a výdych je jeden dychový cyklus. Odporúča sa však až 21 krát (21 cyklov 3-4 denne) Ak sa cvičí aspoň 3x denne po 21-krát, môže byť riešením na mnohé problémy i choroby... DÔLEŽITÉ: Cvičiť sústredene a s láskou k Bohu!
Cvičenie Óm veľmi posilňuje a vylaďuje organizmus, pomáha liečiť závislosti i veľkú citlivosť (napr. na EM žiarenie a pod.) Pravdepodobne jediná bezpečná mantra aj pre ľudí s psychickými problémami. Chce to cvik, kým zmizne obtiažnosť cvičenia. Môžete opakovať niekoľkokrát denne. Óm je aj kresťanské, pretože Óm (anglická výslovnosť Aum) podľa Dr. Eduarda Tomáša, stará pranava, z ktorej bol stvorený svet. Cvičenie nájdete napríklad v prednáške Dr. EDUARD TOMÁŠ - PROMLUVY O INTEGRÁLNÍ JÓZE
Prednáška je na Biblik.sk alebo na ulozto. Biblik.sk v sekcii USB_MEDIA_HUDBA má bezplatne na stiahnutie aj všetky prednášky Dr. Eduarda Tomáša, alebo si môžete objednať USB klúč.
P.S.: Matra Óm je považovaná za jedinú bezpečnú mantru aj pre psychiatrických pacientov a pokiaľ je prednášaná sústredene a s láskou, aj lieči.
Mantra Óm môže podľa informácii vo videu na Biblik.sk pomôcť upraviť okrem iného aj zlé sny, telesnú a duševnú nerovnováhu, návaly strachu a u detí poruchy pozornosti a mnohé iné. Podľa niektorých informácií (napr. knihy Dr. David Hawkins ÓM a AUM je rozdiel, aum je výslovnosť pre angličanov, stále však myslíme mantru ÓM a hovoríme ÓM (Podľa informácií z knihy Dr. David Hawkins Pravda vs. Nepravda má mantra ÓM oveľa vyššiu úroveň ako AUM)
Mantra Óm je jednoslabičná mantra. Zvlášť upozorňujeme na riziká viacslabičných mantier, pri ktorých môže byť myseľ najmä zo začiatku veľmi nepokojná. Aj pre zdravého jedinca môže byť niekedy pri praktizovaní iných mantier ťažké vydržať sám so sebou. Mantra Óm je však veľmi nežná,  také nežiadúce účinky ako niektoré iné (najmä viacslabičné mantry) by určite nemala mať!
Pri mantrách a meditácii môže byť vhodné otočiť sa na sever, pri modlitbe na východ. Zistite, či Vám lepšie vyhovuje natočenie na sever alebo na východ. Kľúčová vec pri modlitbe a meditácii je láska:


"Každá vaša meditácia alebo modlitba by mala byť predýchnutá láskou a zbožnou oddanosťou." Mahariši z Arunáčaly

Každý človek môže mať v živote chvíle, kedy sa mu ťažšie sústredí. Dôvody nepokojnej mysle bývajú rôzne, ten príjemnejší dôvod je, že mladí ľudia bývajú tak silno zamilovaní, a tak silno myslia ustavične na toho druhého, že nedokážu ani meditovať. No to je samo o sebe vynikajúce duchovné cvičenie, pokiaľ sa láska k človeku, na ktorého myslíte prenáša na Pána Boha vo vašom srdci. Ak niekoho milujete, môžete to využiť na duchovnej ceste. BOH JE LÁSKA. Vašu lásku k človeku (aj k veci a zvieraťu), ktorého milujete, jednoducho preneste na Pána Boha vo svojom srdci. Ak napríklad na milovaného človeka myslíte niekoľko krát denne, máte každou vašou myšlienkou, resp. citom lásky, príležitosť k tej najúprimnejšej modlitbe. Jednoducho prenášajte túto lásku na Boha v srdci (od stredu hrude kúsok doprava, tam kde si prstom ukážete na ja) A takto, aj v každej meditácii alebo modlitbe.
"Každá vaša meditácia alebo modlitba by mala byť predýchnutá láskou." Mahariši z Arunačály
Toto platí aj pri nachychovaní a vychychovaní pri cvičení Óm. Na koncentráciu pri duchovných cvičeniach či modlitbe vynikajúco prospieva zvuk Óm (pre angl. hovoriacich výsl. aum)


"Každá vaša meditácia alebo modlitba by mala byť predýchnutá láskou a zbožnou oddanosťou." Mahariši z hory Arunáčaly

Veľmi zaujímavé video o význame hlások A-U-M je tu:

https://www.youtube.com/watch?v=nBFyrKYI6TU

Aj pre anglicky hovoriacich je vhodné zapnúť si titulky.

 

__________________________________________________________________________________________________________

Biblik.sk

________________________

TEMPUS VERITATEM PARIT
čas rodí pravdu, alebo čas verifikuje pravdu.
alt. preklad: PRICHÁDZA ČAS PRAVDY!
THE TIME OF TRUTH IS COMING!

Našu prácu môžete podporovať na č. účtu IBAN Biblik.sk
SK8583300000002101425963

Swift / BIC: FIOZSKBA

ĎAKUJEME. THANK YOU