CHRÁŇTE SI OČI PRI PRÁCI S PC / PROTECT YOUR EYES WITH TECHNOLOGY SHAMIR BLUE ZERO, ASK YOUR OPTOMETRIST (SK, VIDEO ENG) AKTUALIZÁCIA 1x

30.01.2020 20:04

Dnešné nové PC monitory, notebooky a TV používajú na podsvietenie obvykle biele LED diódy, najmä preto, že emitujú nebezpečné modré svetlo. Je zrejmé, že táto technológia bola vybraná práve kôli tomu, že sú známe jej škodlivé účinky. (práve preto sa používa hydroxid hlinitý v deodorantoch, lebo sa vstrebáva do tela, upcháva póry a spôsobuje zápaly, práve preto sa používa fluorid v zubných pastách, lebo poškodzuje mozog, kosti a ničí aj zuby, a práve preto sa používa propylénglykol v kondómoch, v kozmetike a hlavne takmer vo všetkých náplniach do elektronických cigariet, lebo je to oficiálne známy karcinogén... mohli by sme pokračovať)

Čo sa týka PC monitorov, podsvietenie LED mi robí obrovské problémy, vysušuje mi to oči už do 15 minút. Jediné riešenie je dať maximálny jas, pre mňa platí čím vyšší jas, tým lepšie. (ide v prvomrade o to, že technológia regulácie jasu tzv. PWM používa frekvencie, na ktoré som doslova alergický a určite nie som sám, výrobcovia sa to snažia riešiť tzv. hybridou reguláciou jasu, ale ani to nepovažujeme za dobré riešenie) Dodnes preto používam ešte staršie CCFL podsvietenie, ale aj tak musím mať jas monitora na 100%. Akonáhle jas trochu znížim, okamžite sa to prejaví ako suchosť v očiach. Jedno z možných riešení je použitie kvalitnej fólie na monitor a ďalšie riešenie je používanie špeciálnych okuliarov, o čom sa dočítate ak vydržíte čítať ďalej.

Za bezpečný zdroj svetla považujeme klasickú žiarovku. Rôzne neónky a diódy by ani nemali byť na trhu, svietiť by sa s tým rozhodne nemalo, ale mnohí ľudia obvykle zožerú, čo sa im predhodí, mysliac si snáď, že hádam by sa to asi nepredávalo, keby to naozaj bolo také škodlivé... Bohužiaľ svinské LED diódy sa začali používať nielen ako podsvietenie PC, TV, či mobilov, ale aj ako pouličné stĺpy a dokonca aj ako svetlá do áut. Ľudia si asi myslia, že sú moderní a pokrokoví, keď s tým začnú doma v byte namiesto žiaroviek svietiť, sú to odvážlivci, ktorým ďakujeme, že na sebe robia takýto experiment...

Ďakujem Pánu Bohu, že v Trenčíne máme ako pouličné stĺpy väčšinou normálne oranžové svetlá! Tam, kde tieto svetlá vymenili za LED, radšej nechodím ani na prechádzku. Mal som vo zvyku po dlhej práci s počítačom sa ísť večer prejsť. Pri bielych LED svetlách si oči vôbec neoddýchnu, tieto svetlá pôsobia zbytočnú záťaž a som presvedčený, že nemajú čo hľadať v stĺpoch  verejného osvetlenia. Za tento zločin môžeme opäť vďačiť primátorovi Rybníčkovi, ale na druhej strane mu tiež ďakujem že som mal možnosť robiť v Trenčíne experimenty. Bohužiaľ, nočné ulice s LED stĺpami neodporúčam ani na prechádzku a radšej sa im vyhýbam. Biele LED čipy sú určené na to, aby ľudí mohli pomocou typu svetla a určitej frekvencie programovať, preto toľké snahy zrušiť kalsické žiarovky a vymeniť pouličné osvetlenie - LED je ďalšia zbraň na ovládanie ľudí. Ak máte dobré oči, tak napr. v reštaurácii keď čítate jedálny lístok pod LED svetlom, vidíte kmitanie, čo je spôsobené určitou frekvenciou LED. Je isté, že to očiam nemôže prospievať a pôsobí to oku a mozgu zbytočný ruch a námahu. Pod LED svetlom by sa určite nemalo čítať, ak v noci čítate, je vhodné si zohnať lampu so silnou 60-100W klasicou žiarovkou, a najlepšie vyhodiť všetky LED vrátane neóniek z bytu a nahradiť ich klasickými žiarovkami, zvlášť u ľudí so sklonom k depresiám, pretože LED vďaka modrému svetlu oveľa viac  znižuje tvorbu melatonínu , ktorý má prirodzené protizápalové a antidepresívne účinky.

"While  light  of any kind can suppress the secretion of melatonin, blue light at night does so more powerfully." 
V slovenčine o melatoníne viac tu

Dnes sme testovali technológiu ochrany očí pred škodlivým žiarením z PC monitorov, TV a LED svietidiel. Technológia sa volá SHAMIR BLUE ZERO a jedná sa o sklá do okuliarov, ktoré filtrujú nezdravé modré svetlo, ktoré vyžarujú PC monitory a LED svietidlá. Modré svetlo ovplyvňuje aj produkciu melatonínu, používanie LED svietidiel a pozeranie sa do obrazoviek počítača, televízora či smartphonov môže spôsobiť okrem bolesti hlavy a problémov s očami aj depresie a poruchy spánku.

Používanie okuliarov s filtrom modrého svetla môže výrazne zvýšiť komfort pri práci s PC. Tiež sa s takýmito okuliarmi lepšie cítite pri prechádzke po nočnej ulici osvetlenej tým odporným bielym ostrým svetlom, s použitím takých okuliarov sa nové pouličné lampy a silné svetlá áut nezdajú také ostré, je to oveľa lepšie ako s klasickými okuliarmi. A takisto pre vodičov okuliare s technológiou SHAMIR BLUE ZERO môžu pomôcť zlepšiť pocit pri šoférovaní, najmä v noci. Konečne je táto technológia vybavená aj antireflexnou úpravou eliminujúcou nežiadúce odrazy. Pocitovo je SHAMIR BLUE ZERO veľmi podobná klasickým okuliarom s antireflexnou úpravou, iba svetlo z LED sa nezdá až tak ostré. Viac o technológii SHAMIR BLUE ZERO je v nasledujúcom videu, anglicky. Ak by som robil s PC, aj keby som nemal dioptrické okuliare, dal by som si urobiť ochranné okuliare na tento účel, a takisto ak pracujete v nákupných centrách alebo pod umelým svetlom (LED, neónky), takéto okuliare môžu pomôcť. Normálna cena skiel by mala byť okolo 60 €, rozdiel oproti klasickým okuliarom je obrovský, sklá SHAMIR BLUE ZERO by mali byť bežne dostupné v každej dobrej optike:

 
 
 

AKTUALIZÁCIA 1x - 24.2.2020: Po dlhšej dobe treba dodať, že sklá s úplne základnou antireflexnou úpravou sú na bežné nosenie vhodnejšie. Ak sa SHAMIR BLUE ZERO nosí aj mimo práce s PC, oko je pocitovo akoby "ťažšie". Sú to moje subjektívne skúsenosti, vy môžete mať iné. Podľa mňa platí: za počítač okuliare s filtrom modrého svetla, ale von na bežné nosenie sú pohodlnejšie obyčajné sklá s antireflexnou úpravou. Ak nemáte žiadnu antireflexnú úpravu, je to obrovský rozdiel z hľadiska odleskov. Do antireflexnej úpravy sa oplatí investovať, existuje viacero typov, ale úplný základ je aj pomerne lacný aj veľmi pohodlný.