DRAHÁ TÁŇA

01.02.2019 15:36

www.sophia.sk

Drahá Táňa,
labutienka moja, nebuď smutná!
Som pri Tebe, blízko, bližučko a ľúbim Ťa.

Hladkám Ťa po vlasoch svojimi slovami a bozkávam doprostred čela. Nemôžeš sa stratiť: cesty do Svetla sú zreteľné a jasné; len buď trošku vytrvalá a verná a nájdeš cestu z lesa von. Samozrejme, že v Tvojom vnútri sa bijú všetky možné pocity a sklony, od najkrajších po tie najnižšie - veď v našich srdciach sa križujú dva svety - svet dobra a svet zla - v tom je veľké tajomstvo a zmysel pozemského života: čo si z tých dvoch vyberieš. To je tvoje výsostné rozhodnutie - staneš sa tým, čo si vyberieš - a niet takej moci na nebi ani na zemi, čo by ti do tohto rozhodnutia mohla zasiahnuť, ak sa len nenecháš sama uhovoriť, oklamať, zmiasť a chcieť niečo iné, než cítiš.

Neboj sa, že pritom hráš pózu. Dobré a zlé sklony sú v duši, ale Ty - Tvoje večné ja - je Tvoj duch, ktorého nič nemôže donútiť podliehať sklonom, ak nechce; naopak, on určí, čo si do duše vpustí a čo odtiaľ postupne vyzametá.

Máš zmysel pre Pravdu, Krásno a Dobro - to je tvoj kompas, Tvoja kotva s ktorou sa nestratíš. Toho sa drž, a keď Ti aj niečo nie je rozumovo jasné, neurobíš chybu ak konáš z čistého srdca. A ak budeš k sebe úprimná, veľmi rýchlo sa ti postupne, pokusom a omylom, tá nejasná vec vyjasní.

Ja Ti poviem, ako sa škaredé káčatko premení na čarokrásnu labuť: nepotrebuješ k tomu žiadne zvláštne vzdelanie. Len sa s najväčšou vrúcnosťou a rozhodnosťou priviň vo svojom srdiečku k Láske, Spravodlivosti a Čistote; predstavuj si, aké sú, uč sa poznávať ich, milovať a slúžiť im - a za nič na svete sa z ich objatia nedaj pod nijakou zámienkou odlákať. Potom sa láskavé, múdre a čisté bytosti budú môcť k Tebe priblížiť a tie Ťa už povedú a všetko Ti povedia - jazykom bez slov.

Čosi vnútri v Tebe túži byť vznešenou, voňavou labuťou - a to nemôžeš ignorovať, lebo budeš v živote nešťastná. Ty ňou musíš byť, to je tvoje budúce ja, ktorým teraz ešte celkom nie si. Tak dbaj, aby si ním nebola len navonok, aby si neoklamala sama seba iba pózou, ale aby si sa premieňala vnútorne. Každý večer si urob miesto pre seba a prejdi si, aká si bola Ty a aké sú naše Vznešené Panie, pravzory Cností. Bohate postačí, keď si každý deň na sebe uvedomíš len jednu malú drobnosť a sľúbiš si, že to odteraz budeš robiť inak. Raz sa obzrieš dozadu, a uvidíš, že nie si, kým si bola.

https://www.sophia.sk/casopis-sophia

4. Zima '94