DSL.SK: Postup štátu pri využívaní mobilov pri koronavíruse nedostatočný, navrhnuté zlepšenie

25.03.2020 13:23

dsl.sk

Čo štát chce

Za akým účelom štát chce prístup k týmto dátam vysvetlil včera premiér, informovali sme o tom vo včerajšom článku.

Štát konkrétne chce získať informácie o presnom pohybe nového infikovaného v minulosti po jeho pozitívnom teste.
Následne chce na základe týchto informácií opäť z dát mobilných operátorov o pohybe všetkých obyvateľov identifikovať a upozorňovať iných obyvateľov, u ktorých je riziko nakazenia kvôli kontaktu s infikovanou osobou v dňoch pred zistením jej infekcie.

Štát konkrétne chce získať informácie o presnom pohybe nového infikovaného v minulosti po jeho pozitívnom teste. (pozn. Biblik - koronavírus je okamžite využitý ako zámienka na totálnu kontrolu obyvateľstva - to sú priority svetovlády?)

Čo je problém

Predstavený plán má viacero potenciálnych problémov, ktoré minimálne neboli dostatočne objasnené. Keďže ide o potenciálne veľký zásah do práv občanov, aj v tejto situácii sú potrebné dostatočné informácie.

Príliš široký prístup k dátam

Problémom je aj právna úprava, ktorú vláda navrhla aby mohla realizovať toto riešenie. Tá je zbytočne široká a umožňuje získať štátu aj dáta, ktoré na tento účel nepotrebuje. Neumožňuje síce získať obsah komunikácie, ako tvrdila jedna z opozičných strán, umožňuje ale technicky zrejme získať rozličné ostatné informácie vrátane všetkých metadát o uskutočnenej komunikácii a teda aj to kto s kým volal a posielal si email.