HUDOBNÁ ŠKOLA V DETSTVE ZNAMENÁ LEPŠÍ SLUCH V DOSPELOSTI / BRAIN STRUCTURES DIFFER BETWEEN MUSICIANS AND NON-MUSICIANS (SK, ENG)

18.09.2019 10:29

Deti, ktoré navštevujú hudobnú školu, budú mať v dospelosti lepší sluch. Dokazujú to výsledky výskumu publikované v odbornom magazíne Journal of Neuroscience. Výskumníci zistili, že ak sa dieťa čo i len pár rokov učí hrať na hudobnom nástroji, jeho mozog je schopný neskôr lepšie reagovať na komplex zvukov.

V porovnaní s tými, ktorí sa nikdy hudbe nevenovali, dokázali takíto ľudia oveľa lepšie rozoznávať frekvencie. Táto schopnosť podľa odborníkov môže pomôcť ľuďom v konverzácii a „nestratiť niť“ v hlučnom prostredí, napríklad v reštauráciách alebo na rušnej ulici.

„Na základe toho, čo už vieme o tom, že *hudba tvaruje mozog, výsledky výskumu naznačujú, že už krátkodobé navštevovanie hudobných lekcií zlepšuje schopnosť počúvať a učiť sa,“ uviedla autorka výskumu Nina Krausová. „Spôsob, akým počujete zvuky, závisí od vašich doterajších skúseností so zvukmi,“ vysvetlila. Kým doteraz publikované výsledky viacerých štúdií dokazovali, že hudba (myslí sa hudba, nie tie sračky čo mladí počúvajú dnes, tie majú tiež dlhotrvajúci ale deštruktívny účinok, dávajte si pozor, čo počúvate pozn. red.) má na človeka dlhotrvajúci účinok, a to aj keď sa svojho hobby v minulosti vzdal.

Tím odborníkov testoval 45 dospelých, ktorým púšťal rôzne zvuky a elektródami meral ich mozgovú aktivitu. Týchto ľudí rozdelil do troch kategórií – tých, čo na hudobnom nástroji nikdy nehrali, tých čo sa tomu venovali jeden až 5 rokov a tých, čo chodili na lekcie šesť až jedenásť rokov. Ľudia, ktorí sa hudbe venovali čo i len pár rokov, vo viacerých zvukových testoch uspeli podstatne lepšie. Dokázali potlačiť základnú frekvenciu, aby dokázali vnímať najnižšiu.

„Takže odpovedáme na otázku rodičov, či ich dieťa bude mať aspoň nejaký benefit z toho, že sa hraniu na hudobnom nástroji venovalo len krátko,“ dodala Krausová.                                                                       

ZDROJ: nástenka v škole

* pozn. Biblik: viete si predstaviť mozog mladých, ktorí počúvajú tzv. modernú hudbu :-)

-   -   -

ENGLISH:

ARTICLE PUBLISHED Oct 8th 2003 in The Journal of Neuroscience,

BRAIN STRUCTURES DIFFER BETWEEN MUSICIANS AND NON-MUSICIANS:

https://www.jneurosci.org/content/23/27/9240.short