Indická armáda mení Windows za Linux / Idian army switches from Windows to Linux (+poznámka biblik / Note Biblik: ĽUDIA MÔŽU TIEŽ PREJSŤ Z WINDOWSU NA LINUX / PEOPLE MAY SWITH FROM WINDOWS TO LINUX AS WELL) (SK, ENG)

14.08.2023 14:32

Indická armáda mení Windows za Linux / Idian army switches from Windows to Linux (+poznámka Biblik / Note Biblik: ĽUDIA MÔŽU TIEŽ PREJSŤ Z WINDOWSU NA LINUX / PEOPLE MAY SWITH FROM WINDOWS TO LINUX AS WELL) (SK, ENG)

"Ministerstvo obrany Indie a zrejme aj indická armáda na osobných počítačoch pripojených na Internet prechádzajú alebo plánujú prejsť z operačného systému Windows na linuxový operačný systém.
Informujú o tom rozličné indické médiá, detailné oficiálne informácie zatiaľ zrejme ale nie sú k dispozícii a nie je jasné či ministerstvo krok už oficiálne oznámilo.
Udávaným dôvodom má byť bezpečnosť, opäť ale nie je jasné či ministerstvo bude oficiálne lepšiu bezpečnosť uvádzať ako dôvod tohto kroku a či ide o skutočný hlavný dôvod." ZDROJ: dsl.sk (pozn. red.: keď Windowsu neveria vlády, ľudia by nemali Windowsu veriť tiež a nájsť si svoj obľúbený linux - viac nižšie v Poznámke Biblik)

ENGLISH:

Defence Ministry to switch to locally built OS Maya amid threats:

https://www.thehindu.com/news/national/defence-ministry-to-replace-microsoft-os-with-maya/article67172875.ece (red. note: when governments don't believe Windows, why should users believe? In Note Biblik below you may read how to swicht to Linux. 

Poznámka Biblik: pre používateľov notebookov a osobných počítačov môže byť najvhodnejší operačný systém FEDORA 38 s predvoleným rozhraním Gnome. Napríklad s Debianu 12 sedí rozhranie Plasma, ktoré sa dá úplne prispôsobiť do detailov. Oba linuxové systémy už by mali mať všetky ovládače zahrnuté, nemalo by byť treba nič dodatočne inštalovať. Linux urobil od kernelu 6 obrovský pokrok, zatiaľ najlepšie sa javí, že zareagovali vývojári Fedory, verzia 38 je veľmi kvalitný, spoľahlivý a rýchly operačný systém. Skutočne, dnes už väčšina ľudí môže mať linux (možno, pomoc technika bude treba na inštaláciu tlačiarne, šikovnejší to zvládnu sami) Môžete skúsiť napr. Live inštaláciu Fedora 38 nabootovať z USB a ak budete spokojní, môžete si Linux nainštalovať na pevný disk. Linux je bezplatný operačný systém, ak sa vám bude páčiť, môžete dobrovoľne podporiť vývojárov.  Na rozdiel od Windowsu, linux by sa nemal ani po rokoch a inštalácií/odištalácií stoviek druhov softwaru spomaľovať ani zahlcovať, ani nie je potrebné inštalovať žiadny antivírusový program.

Note Biblik: for most users would be Fedora 38 with default Gnome the best choice. You may try Live installation and boot from USB. Maybe you will be happy with Fedora 38 and after free try from Live USB you may install for free to your harddrive. All drivers should be built-in. Linux is free open source operating system, you may donate developers.

related articles / súvisiace články:

VYDANÝ DEBIAN 12, DOSTUPNÝ NA STIAHNUTIE Z DEBIAN.ORG / DEBIAN 12 RELEASED, AVAILABLE TO DOWNLOAD FROM DEBIAN.ORG

 
Poznámka Biblik: Debian 12 je veľmi kvalitný a stabilný operačný systém s mnohými možnosťami prispôsobenia a tvorí základ mnohých rozšírených linuxových operačných systémov. Kto nechce viac podporovať propagátora vakcín a vraha Billa Gatesa, mal by uvažovať nad tým, ako sa čo najrýchlejšie zbaviť Windowsu vrátane všetkých MS programov a prejsť na linux. Je chybou, že v štátnej správe Slovensko nepoužíva vlastné operačné systémy založené na linuxe! Na Slovensku máme veľmi šikovných programátorov, ktorí by mohli vyvíjať náš vlastný slovenský operačný systém. Namiesto toho sa z nejakého dôvodu na Slovensku podporuje organizácia Microsoft, ktorej ústrednou postavou je Bill Gates - propagátor vakcín a tým pádom vrah! Skutočne teda existujú silné dôvody, prečo namiesto Windowsu rýchlo nájsť nový operačný systém!
Pre počítačovo zdatných s chuťou učiť sa môže byť vhodný Debian, pre väčšinu ľudí je zrejme najvhodnejšia Fedora (príp. Zorin OS alebo Ubuntu, ktoré však nemáme moc radi, je to o sympatiách) Môžete skúsiť nabootovať z USB kľúča, ktorý linux Vám je najsympatickejší a ktorý na vašich PC chodí nalepšie. Na skúšku môžete nabootovať z USB klúča tzv. Live installation image.
Linux je operačný systém s otvoreným zdrojovým kódom, pravdepodobne v sebe teda neobsahuje nič tajné ani žiadnu telemetriu a špehovacie nástroje ako ostatné, tzv. propietárne operačné systémy (MacOS, Windows)
Výhodou linuxu je širkoká prispôsobiteľnosť, vlastne, každý si môže vybrať vzhľad a štýl, aký mu najviac vyhovuje. Debian má všetky prispôsobenia v sebe (v inštalátore), pre menšie obrazovky napr. Cinnamon, pre nové monitory s vysokým rozlíšením môžete skúsiť KDE Plasma (potom v nastaveniach displeja nastaviť škálovanie (Display configuration/Global scale)
Možnosti známych linuxových dristribúcií: Debian, Fedora, Zorin OS, Linux Mint, Ubuntu, Kubuntu, ArchLinux.
Môžete bezplatne vyskúšať, či Vám práca s linuxom vyhovuje a neskôr sa pri výbere hardwaru rozhodovať iba pre také, ktoré majú podporu pre linux.
 
Súvisiace články / related articles:
There are some linux notebook manufacturers (search linux notebooks) This notebook 100% works with linux - read more: / Sú aj výrobcovia priamo linuxových notebookov (vyhľ. linux notebooks) Tento notebook 100% funguje s linuxom - čítajte viac:
HW TIPY: NOTEBOOK DO 1.000 EUR + JEDNA Z NAJLEPŠÍCH PC MYŠÍ NA SVETE / NOTEBOOK UP TO 1.000 EUROS + ONE OF THE BEST PC MICE IN THE WORLD (SK, ENG)https://www.biblik.sk/news/hw-tipy-notebook-do-1-000-eur-jedna-z-najlepsich-pc-mysi-na-svete-notebook-up-to-1-000-euros-one-of-the-best-pc-mice-in-the-world/
 

TEST FÓLIÍ S FILROM MODRÉHO SVETLA PRE PC MONITORY, TABLETY A NOTEBOOKY / ANTIBLUE LIGHT FOILS TEST FOR PC MONITORS, TABLETS AND NOTEBOOKS (SK, ENG)
https://www.biblik.sk/news/test-folii-s-filrom-modreho-svetla-pre-pc-monitory-tablety-a-notebooky-antyblue-light-foils-test-for-pc-monitors-tablets-and-notebooks/
 
ENGLISH:
Note Biblik:
Debian 12 is considered as the most stable operating system with many customization options and user interfaces. Debian is the base of many other Linux operating systems. Who does not want to support the promoter of vaccines and the murderer Bill Gates, should get rid of Windows as quickly as possible, including all MS programs, and switch to Linux.
It is a gigantic faux-pas that Slovakia and many other states do not use their own operating systems based on Linux in the state administration! In Slovakia, we have very skilled programmers who could develop our slovak operating system. For some reason only the Microsoft organization is supported in Slovakia. Central figure of that company is Bill Gates - a promoter of vaccines and therefore a murderer! So there are really very strong reasons to quikly find a new operating system instead of Windows and get rid of all their programs!
Debian may be suitable for advanced users and people with a patience and love for learning. For most people Fedora is probably the best option (Zorin OS or Ubuntu, but we don't like Ubuntu, advantages  are community and forums, you can find almost anything)
For testing your linux distribution, you can boot from a USB key (get a Live installation image)
Linux is an operating system with open source code, so it probably does not contain anything secret or any telemetry and spying tools like other so-called proprietary operating systems (MacOS, Windows)
The advantage of Linux is wide adaptability, in fact, everyone can choose the look and style that suits them best. Debian has all the customizations in it (the installer contains all desktop enviroments)
For smaller screens for example the enviroment Cinnamon, for new hi-res and 4k+ monitors you can try KDE Plasma (then set the scaling in the display settings (Display configuration/Global scale)
Well-known Linux distributions: Debian, Fedora, Zorin OS, Linux Mint, Ubuntu, Kubuntu, ArchLinux. You can test if you can work with linux, or ask your IT professional for linux solutions.
 
 

Biblik.sk

biblik.sk/clanky

Prosíme vás, podporujte našu prácu / Please support our work:
IBAN Biblik.sk
SK8583300000002101425963
Swift / BIC: FIOZSKBA

ĎAKUJEME. THANK YOU

Červená vlajka, Vlajka víťazstva, NAŠA VLAJKA:

https://www.biblik.sk/vlajka-vitazstva/

_____________________________________________________________________

NA OBRANU PRED FAŠISTAMI SA MUSÍME VŠETCI SLOVANIA ZJEDNOTIŤ POD JEDNOU VLAJKOU, napríklad pravá ruská červená vlajka, pod ktorou aj mnohí Slováci bojovali proti fašistom a pod touto červenou slovanskou vlajkou je fašizmus navždy porazený a tejto vlajky sa fašisti boja:

VLAJKA VÍŤAZSTVA / THE FLAG OF VICTORY

https://www.biblik.sk/products/vlajka-vitazstva/

NECH ŽIJE PUTIN, NECH ŽIJE RUSKO!

VIVAT VLADIMIR PUTIN, VIVAT RUSSIA!