JEDLO NA DOBRÚ NÁLADU

14.10.2017 16:28

Dvoje si žiadam.

"Dvoje si žiadam od teba, neodriekni mi toho, prv ako zomriem: márnosť a lživé slovo vzdiaľ odo mňa; chudoby ani bohatstva mi nedaj; živ ma pokrmom podľa mojej potreby, aby som sa nenasýtil a nezaprel a nepovedal: Kto je Hospodin? Alebo aby som neschudobnel a neukradol a nesiahol na meno svojho Boha. Neosoč sluhu pred jeho pánom, aby ti nezlorečil, a ty by si sa prehrešil!" (Svätá Biblia-Príslovia 30:7-10)

Citliví ľudia si určite všímajú, ako na nich pôsobí jedlo. Jedna z najdôležitejších vecí je variť jedlo s láskou, ako pre Pána Boha. Na východe (najmä v Indii) skôr ako začnú kuchári variť, majú povinnosť sa dobre naladiť. Toto hovorí Paul Ďzibi, šéfkuchár reštaurácie Ganesh Utsav v Bratislave. Celý článok so sympatickým šéfkuchárom si môžete prečítať tu.

Pre ľudí so sklonom k depresiám sú v strave nesmierne dôležité omega-3 mastné kyseliny.  Obsahujú ich napr.: ryby, rybí olej, avokádo, vlašské orechy, konopné a ľanové semienka.

Ľanové semienka sú v porovnaní s konopnými semienkami vhodnejšie, pretože majú najlepší pomer mastných kyselín, viac tu.

Ak jedávate mak, je vhodné ho vždy pomlieť s troškou ľanových semienok. Semienka si vždy meľte čerstvé.

Konzumácia omega 3 mastných kyselín je vhodná aj každý deň, najmenej však 3x do týždňa.

Ak pravidelne nejete kvalitné ryby, je vhodné zvlášť v zime užívať po jedle rybí olej. Treba začať postupne, 1 malá lyžička rybieho oleja denne, a dostať sa postupne až na 1-2 polievkové lyžice denne. Tuky sa nesmejú užívať na lačno, majte to prosím vás na pamäti.

Ak nemáte možnosť si kúpiť kvalitnú čerstvú rybu, tu je jedlo, ktoré by na Vašom stole nemalo chýbať najmenej 2x do týždňa, sú to tieto sardinky v olivovom oleji:

https://tonnonostromo.it/prodotti/famiglia/sardine-allolio-di-oliva/

V Trenčíne tieto vynikajúce kvalitné sardinky kúpite v talianskom obchode pod Juhom (bývalý supermarket COOP JEDNOTA) Zvlášť tieto sardinky majú podľa mojich skúseností vplyv na dobrú náladu. Vhodné jesť s domácou cibuľkou, s čerstvou mrkvou, s domácim cesnakom a domácou zeleninou-rajčinami, príp. s domácou rajčinovou šťavou alebo domácim kečupom bez cukru. Ak by ste k tomu jedli pečivo, mal by to byť kúsok kvalitného špaldového pečiva od majstra pekára. Kvalitné špaldové pečivo v Trenčíne kúpite v bio obchode MALÝ PRINC na námestí vedľa Hlavnej pošty.

Po konzumácii jedla s vysokým obsahom omega-3 mastných kyselín je vhodné dať si 1 lyžicu kvalitného DOMÁCEHO medu. Veľmi dobre sa potom spí.

Pre pacientov s depresiami a ľuďom s poruchami nálady odporúčame túto knihu, je to zároveň aj jedna z najlepších kníh o výžive:

SYNDRÓM TRÁVENIA A PSYCHOLÓGIE, Dr. Natasha Campbell McBride