KAMUTOVÝ CHLIEB

18.01.2018 11:46

Kamut je odroda pšenice, ktorá obsahuje lepok, no podľa dostupných informácií mnohým celiatikom nespôsobuje problémy. (Celiatici ak sa rozhodnete vyskúšať kamutový chlieb, činíte tak na vlastné riziko, prosíme vás buďte veľmi opatrní)

V Trenčíne býval Kamutový chlieb dostupný aj v Bio-obchode MALÝ PRINC (https://bio-obchod.sk/) V Bratislave možno ešte niekedy kúpite Kamutový chlieb napr. v Bio pekárni DUNAJSKÁ LUŽNÁ: https://www.biopekaren.sk/ (Vraj veľmi zdraželi múku, máloktorí pekári sú z takej drahej múky ochotní piecť, ale v BA by mali byť možnosti. Ešte je možné si kamutovú múku aj zohnať a upiecť si fajn chlieb sám)

Z vlastnej skúsenosti môžem potvrdiť, že po zjedení kamutového chleba (na rozdiel od bežnej a dokonca aj špaldovej múky) nebývam unavený ani hladný, bežný chlieb ma akoby nedokáže zasýtiť. Nebola mi diagnostikovaná celiakia, no dlhé roky som mal obrovské problémy s lepkom. Obvyklé sú v mojom prípade napr. drobné vyrážky na rukách a na podnebí, prakticky ihneď po zjedení pečiva s obsahom lepku. Konzumácia kamutového chleba tieto problémy u mňa nespôsobuje. Verím, že táto informácia môže pomôcť mnohým: tieto jasné varovné signály tela som si začal všímať až potom, čo som sa začal pravidelne modliť. Bez vrúcneho citového vzťahu s Pánom Bohom a Pánom Ježišom Kristom je človek slepý a hluchý, ani ja som vôbec nevidel ani nepočul ani ostatných ani samého seba!

Často krát dlhé roky lekári nevedia prísť na príčinu psychických chorôb u svojich pacientov. Jednou z hlavných príčin mnohých problémov u ľudí - najmä depresií, porúch správania a nálady, chronickej únavy,  niektorých kožných a tráviacich problémov u obrovského množstva ľudí je konzumácia obrovských dávok cukrov, glukózového sirupu a najmä dnešnej prešľachtenej pšenice, ktorá má od pôvodnej odrody tak ďaleko ako nebo od zeme. Takisto je pre mnohých ľudí, najmä pre psychiatrických pacientov (zvlášť u schizofrenikov) nevhodná konzumácia mlieka a mliečnych výrobkov(!!!) Úplne nevhodná pre každého človeka je konzumácia pasterizovaného "mŕtveho" mlieka. Najmä trvanlivého mlieka z obalov obsahujúcich hliník.

Ľudia, ktorí majú psychické a tráviace problémy by sa mali aspoň na niekoľko mesiacov úplne vyhnúť lepku a mlieku. (viac v knihe SYNDRÓM TRÁVENIA A PSYCHOLÓGIE)

Dnes takmer neexistuje psychicky chorý človek, ktorý by nemal problémy s trávením. Vyšetrenie na potravinové alergie môže byť negatívne,  pokiaľ však trpíte psychickými, tráviacimi alebo kožnými problémami, je vhodné vyskúšať špeciálnu uhľohydrátovú diétu (spomínaná kniha) alebo aspoň výrazne obmedziť konzumáciu lepku, cukru a mlieka. Ak mlieko, tak iba čerstvé plnotučné. Namiesto cukru domáci med od včelára v okolí do 20km (kôli alergénom, na ktoré ste zvyknutí vo vašom prostredí)

Určite nekupujte med z obchodu, to nie je med, a môže byť pre človeka ešte oveľa horší ako cukor. Vlastná skúsenosť: cca tri týždne som na raňajky jedol med zo supermarketu. Následky boli minimálne 1 rok liečby. Človek by si mal dávať veľký pozor na to, čo je aj na to čo pije. Podľa učenia Biblie aj na to, čo si myslí a hovorí (Matúš 12:33-37)

Pokiaľ kupujete pečivo zo supermarketov, mali by ste naň zabudnúť, pretože toto pečivo býva väčšinou vyrobené z mrazeného polotovaru. Potraviny by mali byť čerstvé, bez prísad a najmä čo najmenej spracované. Je vhodné nájsť si normálnych pestovateľov zeleniny z blízkeho okolia.

Väčšina potravín v supermarketoch je nekvalitná mŕtva hmota, obohatená o umelé vitamíny (napr. Corn flakes, rôzne fit tyčinky a stužené tuky) ktorej sú ľudia presvedčení, že je vhodná na jedenie. Zvlášť upozorňujeme na tieto prísady:

1.) GLUKÓZOVÝ SIRUP - glukózo-fruktózový, pšeničný, kukuričný, invertný, škrobový sirup, sirup z agáve, a všade kde v zložení potravín vidíte "...sirup" je to na 99% glukózový sirup. Toto sladidlo by malo byť podľa odborníkov na výživu jednoznačne zakázané, najmä kôli vysokému obsahu fruktózy, ktorá zaťažuje pečen. Pozri aj tu

2.) STUŽENÉ TUKY a PALMOVÝ OLEJ - napr. Rama, Hera, Cera, Flora, Perla, atď.; Aj na chlieb aj do pečenia treba používať maslo, alebo iný kvalitný tuk. Na vysmážanie namiesto rafinovaných olejov radšej bravčovú masť, príp. kokosový olej, ten je však vhodný v našom klimatickom pásme skôr iba v lete, pretože silno ochladzuje telo. (Vynikajúca a veľmi chutná vec na jedenie aj na smaženie je Maslo GHÍ.)

3.) SPRACOVANÁ SÓJA - Podľa mnohých lekárov je sója sama o sebe nevhodná ako potravina:

"SÓJA je prírodný goitrogén. Čo to znamená? Znamená to, že sója má schopnosť oslabiť vstrebávanie jódu a znížiť činnosť štítnej žľazy." cit. Dr. Natasha Campbell-McBride, Syndróm Trávenia a psychológie.

- Väčšina SÓJE na trhu je GMO, resp. obsahuje podiel GMO - geneticky modifikovaných organizmov, preto by sme vôbec nekupovali dokonca ani výrobky obsahujúce sójový olej a sójový lecitín. (podľa európskej legislatívy možný podiel GMO bez upozornenia na obale) Sója býva tradične preplachovaná v hliníkových kontajneroch kyselinou, obsahuje neurotoxický jed hliník, ktorý vyvoláva v tele zápaly, autoimunitné choroby a alergie. Práve preto sóju takto bežne spracovávajú, aby nasiakla hliníkom. (A práve preto je hliník aj nevyhnutnou súčasťou takmer každej vakcíny, aby si globálne korporácie zabezpečili zákazníkov. Je zločin podať vakcínu aj psovi, dnes sa vo veľkom podávajú očkovacie látky s obsahom hliníka aj ľuďom a bohužiaľ - najmä deťom)

 

4.) FLUORID - pridávajú ho najmä do zubných pást a ústnej vody, pretože cez ústnu dutinu sa ľahko vstrebáva, jedovatý pre všetky orgány tela, ničí mozog, pečeň, žalúdok, črevá kosti aj zuby, biele škvrny na zuboch sú vo väčšine prípadov výsledkom nadmerného zaťaženia tela fluoridmi, po ľudsky povedané ľahkej otravy fluoridom. Mali by zmizmúť do roka po vysadení zubnej pasty alebo ústnej vody s obsahom fluoridov. Aminfluorid, tzv. organická zlúčenina fluoridu v populárnej zubnej paste Elmex je z hľadiska toxických účinkov na organizmus prakticky rovnaké svinstvo ako fluorid v bežnej zubnej paste. Kŕče v žalúdku, tráviace problémy a nafukovanie často krát súvisia s konzumáciou bieleho pečiva, no takisto môžu súvisieť aj s používaním zubnej pasty, príp. ústnej vody. (u zvlášť citlivých jedincov dokonca aj s používaním dentálnej nite s obsahom fluoridov) Keď prídete k zubárovi, môžete povedať, že si neprajete mať vo svojich ústach nič, čo by mohlo obsahovať fluorid. Starý zubár na moju otázku "Viete, aké je fluorid svinstvo?" odpovedal: "Viem. Preto fluorid nepoužívam!"

Zubná pasta by nemala obsahovať nasledovné jedovaté látky: Fluorid, Sacharín, Dioxid titaničitý, Sodium Lauryl Sulfoacetát (SLS). Zubná pasta by nemala obsahovať ani Karagénan (írsky mach), ktorý mnohým ľuďom spôsobuje tráviace problémy, zápaly čriev a žalúdka, práve preto pridávajú karagénan už aj do smotany, jogurtov a niektorých potravín.

 

Zloženie výrobkov môžte ovplyvniť aj vy. Pokiaľ ľudia bez rozmyslu háždu do košíka všetko, čo vidia na pultoch supermarketov, výrobca nemá záujem na tom, aby potraviny boli kvalitné. V rámci úzkeho prepojenia globálnych korporácií je kombinácia zdraviu škodlivých prísad štandardným nástrojom na zvýšenie zisku. 

Je vhodné čítať a poznať zloženie potravín ktoré jete, vo veľkej miere každý jeden váš nákup má obrovský vplyv na to, čo v obchode nájdete nabudúce.

Preplnené regály trvanlivých mŕtvych potravín v supermarketoch nemajú dlhú budúcnosť, jednak kôli negatívnemu vplyvu na zdravie a myslenie človeka, ďalej z hľadiska plytvania zdrojmi (množstvo potravín kôli vytvoreniu dojmu hojnosti vyhadzujeme) a súčasný systém je účelovo nastavený na autodeštrukciu - ako z hľadiska ekonomického, tak aj z hľadiska ekologického, a najmä z hľadiska zvratného pôsobenia Vesmírnych zákonov popísaných v Biblii. Ľahko tak môže prísť situácia, kedy v supermarkete ľudia uvidia prázdne regály.