KEDY A PREČO JE VHODNÉ DODRŽIAVAŤ PÔSTY

17.05.2018 13:38

Čo je pôst? Je to deň, kedy má človek jedinečnú príležitosť odpútať sa od svetkých záležitostí. Vhodné dni sú piatok, sobota alebo nedeľa. Pre pôst úplne bez jedla, prípadne bez jedla a vody, vhodné dni sú spln a nov. Pre začiatočníkov je najvhodnejší nov, vtedy býva pocit hladu obvykle najmenší. (Nie nadarmo sa v Biblii slávili slávnosti novmesiaca. Chuť do jedla býva menšia, človek sa obvykle na nov neprejeda a účinky drog a alkoholu bývajú na nov miernejšie. Najviac predávkovaní drogami či alkoholom býva obvykle zase na spln) Som presvedčený, že ak človek trpí nejakou chorobou, zvlášť psychickou chorobou pravidelné pôsty a modlitba môžu viesť až k úplnému uzdraveniu. (pozri Matúš 17. kap. a Marek 9.kap. oboje zvlášť od 14. verša)

Pôst nemusí znamenať zrovna deň úplne bez jedla, to nemusí byť vhodné pre každého. V prvom rade je potreba postiť si myseľ a jazyk. Pre veriaceho človeka je pôst deň v tichu celou bytosťou upretý na Pána, čítanie Písma a svätých kníh, modlitby, meditácie či prechádzky sám v prírode bez mobilu. Niekedy som si do prírody zobral papier a pero. Keď som stretol nejakého známeho, napísal som mu, že dnes nič nehovorím. Zistil som, že takéto dni sú pre mňa veľmi vhodné. Proste držať hubu. Neviem presne kto to hovoril, tuším, že Fráňa Drtikol: *"Nejvyšší filozofií jest držet hubu!"* Zvlášť ma zaujímalo, či to vydržím, snáď neprešiel deň, kedy napriek mojej snahe som aspoň slovíčko neprehovoril sám pre seba. V posledné dni mám pocit, že všetko bolo povedané a všetko je napísané. Skutočné "čítanie" začína v tichu.

 - - -

*Hľadal som či je autorom citátu Fráňa Drtikol, jeho zaujímavé myšlienky si môžete prečítať tu: https://svetlojelaska.blog.cz/1308/frantisek-drtikol-filosofie