KNIHY KTORÉ NÁS ZAUJALI / BOOKS WE LIKE (SK, ENG)

16.11.2018 12:16

1.) SLOVENSKÉ ROZPRÁVKY - Pavol Dobšinský

TRADITIONAL SLOVAK FOLKTALES - Pavol Dobsinsky

preview and some tales here
Download e-book here; open epub file on PC https://calibre-ebook.com/download

Zvlášť nás zaujala kniha III. s ilustráciami Albína Brunovského, (ktorý mimochodom navrhoval aj krásne československé bankovky) Ilustrácie Albína Brunovského pôsobia ako z inej dimenzie. Albín Brunovský - maliar svetového formátu, charakterizuje ho unikátny štýl a geniálna predstavivosť. Tak ako dokázal zobraziť napr. Laktibradu náš maliar Albín Brunovský, to by si mal pamätať každý Slovák.

 

2.) MILAREPA - Dr. Eduard Tomáš (kniha dostupná aj v Knižnici TN)

Krásny román z prostredia Tibetu a starých kláštorov. Mních Mila Topaga a jeho hľadanie spravodlivosti a zmyslu života. Ako sa z prvotriedneho čarodejníka, ktorý mal moc nad počasím i nad ľuďmi stal svätec. Podľa rozprávania jeden z ľudí, ktorý dosiahol osvietenie v priebehu jedinej inkarnácie. Super kniha, Dr. Eduard Tomáš, český mystik, využívajúc pri písaní svoje informácie a skúsenosti napísal naozaj veľkolepé dielo. Vážne veci sú podávané formou krásnej rozprávky, kde nad dobrom a zlom víťazí to, čo je nad protikladmi.

 

3.) HĽADANIE ZMYSLU ŽIVOTA - Viktor Emil Frankl

MAN's SEARCH FOR MEANING - Viktor E. Frankl

Toto nie je ďalšia kniha o tragédiách II. svetovej vojny. Väzeň v koncentračnom tábore, žid Viktor Frankl, lekár a psychiater dokumentuje správanie ľudí v koncentračných táboroch. Prvá časť knihy je kvalitný záznam života a psychológie väzňov i dozorcov. V druhej časti knihy popisuje Frakl svoju psychoterapeutickú metódu logoterapiu, ktorá je podľa nás základom každej úspešnej psychoterapie. Kniha ZMYSEL ŽIVOTA to je povinné čítanie pre všetkých psychológov, psychiatrov, liečiteľov a terapeutov, ale aj pre každého vážne hľadajúceho človeka.