LEKÁR ODMIETOL VYŠETRIŤ PACIENTA LEBO NEMAL RÚŠKO

20.11.2020 17:36

Dnes 20.11.2020 okolo 13:00 v Trenčianskej nemocnici pracovník rtg. pracoviska č.3 mi odmietol urobiť rtg., pretože som žiadne rúško nemal. Vraj ak si nedám rúško, bez rúška mi neurobí snímok. Keď som sa pýtal, odkiaľ má on rúško, lekár povedal, že on si ho kúpil. (Čo zrejme znamenalo, že asi si ho mám ísť kúpiť aj ja, ak teda chcem, aby ma on - veľkomožný pán doktor vyšetril!)

Na celej situácii bolo najlepšie, že sa mi dosť uľavilo, pretože naposledy mi po rtg. bolo veľmi zle. Akonáhle sa minule zapol rtg. prístroj, prišlo mi od hlavy na zvracanie, takmer som stratil rovnováhu a bolo mi zle potom ešte týždeň! Tentokrát bolo zaujímavé, že pracovník blízkeho rtg. pracoviska odišiel domov a preto ma poslali úplne inde, kde som natrafil na doktora, ktorého hlavnou prioritou a starosťou popri práci je kontrolovať, či pacienti dodržiavajú Matovičove nariadenia... Považujem za viac než život ohrozujúce tieto nariadenia dodržiavať a rúško nenosím nikde, ide tu o naše základné ľudské práva a ak sú tie pošliapavané, potom riskovať život v boji za správnu vec je namieste, pretože v takomto režime nemá význam ani žiť! A mnohí ľudia by mohli urobiť mnohé, ak by boli ochotní aj niečo riskovať... Niektorí však nechcú riskovať vôbec nič. A takí ani nikdy nič nemôžu získať. Aj tak, každý, kto sa nevolá Pán Ježiš Kristus bojuje v prvomrade sám za seba! A kto si seba a svoju slobodu neváži a ani pravdu si nectí, s takými ľuďmi sa dá robiť hocičo, sú tvarovateľní, ohybní a poddajní ako plastelína, sú iba hmotou bez živého pohybujúceho sa Ducha, Ktorý by sa v nich musel ozvať a pohnúť, ak by nebol ešte úplne skôrnatelý.

- - -

Volal som s kamarátkou, ktorá tiež nenosí rúško. Pochválila sa mi, že nemôže šoférovať, lebo si zrejme zlomila ruku. Liečila sa sama, do nemocnice ani radšej neišla... Chce to veľa energie, aby človek bránil svoje presvedčenie, ale stojí to podľa mňa za to, aj keď niekedy tým riskujete zdravie a možno aj život.

Dá sa povedať, že takéto veci (dúfajme) nie sú život ohrozujúce stavy a veríme, že to dobre dopadne, aj keď určité riziko musíme niesť. Odklad alebo neurobenie vyšetrenia môže mať niekedy vážne následky. Ale čo s ľuďmi, ktorí napríklad objektívne nemôžu nosiť rúško (astma, dýchacie problémy a pod.) alebo jednoducho, keď potrebujú lekársku pomoc si to rúško zabudnú? To niektorí lekári chcú, aby sme sa vybrali najskôr na nákup rúšok a starali sa o dodržiavanie nariadení viac ako o svoje zdravie? Lebo lekár nie je policajt, on ani nemá dôvod zisťovať, či máte alebo nemáte rúško, to nie je jeho práca, je to nehodné doktora. Prirodzene človek na určitej úrovni sa ani nemôže na to druhého pýtať, čo väčšina lekárov a inteligentných ľudí cíti a ľudí obvykle neotravujú. (A takisto kontorolovanie druhých, počty, rúška a pod. to nie je práca ani pre obchodníkov v obchodoch, je to nehodné aj predavačky, aj tá musí mať určitú úroveň a nikto to nemusí robiť tak vážne, ani na úrovni policajt)

Vďaka Pánu Bohu, zatiaľ prevažná väčšina lekárov v Trenčíne a v Trenčianskej nemocnici je naozaj inteligentná a nikdy sa ma na rúško takto nepýtali ani ho nevyžadovali. Je to veľmi drzé, už tá otázka! (Normálne by sa to mal človek hanbiť druhého pýtať s nejakým vyžadovaním, je však za tým skôr prízemná túžba komandovať) Je ponižujúce vysvetľovanie nejakých dôvodov, ktoré môžu byť niekedy subjektívne, ale niekedy naozaj aj objektívne! (Je trápne preukazovať sa niekomu nejakým papierom o nenosení rúška, ktorí by sme si kľudne vedeli aj legálne získať alebo aj vyrobiť, ak by sme chceli) Ak sa niekto chce pred nejakým vdychovaním nejakých častíc chrániť, možnosti ochrany sú dobré, napr. FFP3 respirátory, príp. skafandre, ktoré si môže dať každý, kto sa cíti ohrozený. Na druhej strane by každý "zodpovedný" mal zohľadniť aj nežiadúce účinky takýchto opatrení, napr. vdychovanie častíc materiálu a pachov rúšok a respirátorov, vdychovanie vlastných splodín, riziká diskomfortu pri zodpovednej alebo dlhodobejšej fyz. práci, množenie baktérií a pod. Teda, takýto krok akým je plošné nosenie rúšok má byť vždy dobrovoľný, pretože riziká nosenia rúšok sú značné. V období špan. chrípky ľudia mali bakteriálne infekcie následkom nosenia rúšok! A ak napr. toto človek nechce riskovať, nemôžete ho označiť za menej zodpovedného ako rúškara ani nemôžete vyžadovať, aby sa vášmu presvedčeniu prispôsobil, lebo takisto hlúpe by bolo, ak by sme my od vás vyžadovali, aby ste to rúško nemali, ináč bude zle, ohrozujete nás, množíte predsa v tom rúšku baktérie! Predstavte si, že by sme od vás vydieravo žiadali, aby ste si rúško dali dole! Rúško je vždy, aj v prípade skutočnej pandémie každého osobná vec, kontrolou nosenia rúšok vôbec nejde o zdravie, ale o postupné vynucovanie čoraz väčšej poroby, krok za krokom sa skúša, ako veľmi ste ochotní sa podriadiť, konečné riešenie je vakcína, po skúsenostiach s očkovaním predpokladám, že pre mnohých aj skutočne konečné.

- - -

Na prvom mieste by mal byť pacient a jeho najlepší záujem. Niektorí ľudia, napríklad ženy, deti a dôchodcovia sa môžu báť dať si rúško dole aj keď sa im zle dýcha. Lekár by sa preto nikdy nemal pýtať ani by sa pri vyšetreniach nemal dotazovať pacienta ako nejaký policajt.

Naposledy, policajti keď som im odpovedal na tú ich otázku "Kde máte rúško?"

"O tom sa s vami vôbec nebudem baviť!" mi to veru ináč spočítali!

Policajti ma odviedli 30.4.2020 na policajnú stanicu, lebo som pri bicyklovaní nemal rúško! A dnes 20.11.2020 lekár nechcel mužovi urobiť rtg. vyšetrenie, lebo nemal rúško. Čo budú chcieť nabudúce pred vyšetrením alebo pred vstupom do obchodu?

Negatívny test na HIV?

Pozitívny test správneho názoru? 

Potvrdenie z kádrového?

Tu zďaleka nejde len o rúška, ide tu o oveľa viac...

Čochvíľa, ak je toto možné kôli rúškam, bude chcieť niekto vyvíjať nátlak na lekárov, aby radšej nechali skapať pacienta, ak nemá platný očkovací status? Lebo takéto situácie zďaleka už nie sú len o rúšku, aj keď sa navonok tak javia. Ide tu niekedy o bezdôvodný policajný teror zo strany niektorých príliš iniciatívnych príslušníkov polície a niekedy policajný teror predvedie aj lekár, obaja však ohrozujú zdravie a životy ľudí. Pretože situácia je pre mnohých veľmi psychicky náročná a akékoľvek hrubé chovanie môže byť tou poslednou kvapkou.