Lekárka prehovorila o spôsobe, ako zistiť rakovinu podľa zápachu potu

20.06.2020 11:40

hlavnespravy.sk

Neobvyklý zápach potu môže byť príznakom deštruktívnych procesov v organizme a nesprávneho fungovania niektorých orgánov, povedala vo vysielaní televíznej stanice Rossija 1 lekárka dermatologička Irina Skorogudajevová

Povedala, že pri onkologických ochoreniach sa začína človek často viac potiť, a telo nadobúda špecifického „zápachu nečerstvého mäsa“.

Skorogudajevová vysvetlila, že v procese boja proti zhubným nádorom produkuje organizmus „faktor nekrózy nádoru“, ktorý zvyšuje teplotu tela.

„A jedným z príznakov onkologického ochorenia je menšia teplota, ktorá sa zachováva po dlhú dobu,“ podotkla.

Aby teplotu znížil, spustí organizmus systém termoregulácie, a človek sa začína potiť.

Diabetici zase často páchnu acetónom alebo zhnitými jablkami.

„Ak sa na pozadí cukrovky znižuje úroveň inzulínu, nedostáva sa glukóza do buniek, a tie predsa musia nejako produkovať energiu, a preto prechádzajú na tuky,“ povedala dermatologička.

V dôsledku tohto procesu sa formujú v organizme diabetikov ketolátky, ktoré sa menia na acetón, poznamenala Skorogudajevová.

Pri problémoch s pečeňou a obličkami nadobúda pot zápachu čpavku, dodala.

Rakovina čreva

Ruský onkológ Ivan Karasev už skôr uviedol päť príznakov poukazujúcich na vývoj rakoviny tenkého čreva. Táto časť čreva sa podľa neho najťažšie diagnostikuje.

Medzi hlavné príznaky choroby Karasev zaradil nevoľnosť a zvracanie, nadúvanie čriev, bolesť v oblasti pupka, zápchy alebo hnačka, ako aj prítomnosť krvi v stolici.

Lekár poznamenal, že ľudia s chronickým ochorením čriev, genetickou predispozíciou a polypóznym syndrómom tenkého čreva sú najviac ohrození rakovinou tohto typu.

Na zabránenie tomuto ochoreniu lekár odporučil znížiť konzumáciu vyprážaných, údených a mastných potravín.

https://www.hlavnespravy.sk/lekarka-prehovorila-sposobe-zistit-rakovinu-podla-zapachu-potu/2204496