Ministerstvo vnútra krátko pred konaním pravidelných osláv Dňa víťazstva nad fašizmom rozhodlo, že tento rok si obyvatelia môžu tento štátny sviatok uctiť iba potichu, bez verejných prejavov a štátnej hymny.

02.05.2023 11:13

 

"Kým sa ľudia budú podrobovať nespravodlivým zákonom, bude existovať aj ich otroctvo." Gándhí

-   -   -

 


Jedine potichu a bez hymny?
"Ministerstvo vnútra krátko pred konaním pravidelných osláv Dňa víťazstva nad fašizmom rozhodlo, že tento rok si obyvatelia môžu tento štátny sviatok uctiť iba potichu, bez verejných prejavov a štátnej hymny.
Uvedené vyplýva zo stanoviska Ministerstva vnútra SR, ktoré pre Bojovník sprostredkovala jeho hovorkyňa Zuzana Eliášová. Sekcie verejnej správy MV SR vydala „odporúčanie,“ aby sa spomienkové akty konali formou tichého kladenia vencov. To v praxi znamená zákaz akéhokoľvek navyše programu, teda hudby (vrátane hymny či smútočného pochodu), prejavov alebo recitovania protivojnových básní. Hovorkyňa vydanie odporúčania odôvodnila vojnou na Ukrajine ako prejav „úcty voči ukrajinskému ľudu, ktorý bráni pre ruskou agresiou svoju krajinu“.
Na problém nás upozornila tajomníčka OblV SZPB Nitra Anna Zabáková po tom, ako ju pozvali na stretnutie na okresnom úrade. Tam jej oznámili, že sa na osláv ukončenia 2. svetovej vojny v Nitre nezúčastní vojenská hudba tak, ako to bolo bežné minulé roky. Po predložení otázky, či by ozvučenie na hymnu a prejavy mohol tradične zabezpečiť okresný úrad, vysvitlo, že pôvodný súhlas prednostky OÚ sa zmenil po konzultácii s MV SR, ktoré takýto postup zakázalo.
„My sme už objednali aj hudbu, lebo sme počítali s tým, že to bude približne tak ako vlani,“ uviedla pre Bojovník prednostka OÚ v Nitre Eva Bielik Hajdamárová. Dodala, že tieto plány sa zmenili po doručení celoslovenského usmernenia z ministerstva vnútra. V tejto súvislosti hovorila o pokyne, a nie o odporúčaní. Dôvody, ktoré viedli ministerstvo k jeho prijatiu, nepoznala.
Do redakcie sa nám neskôr dostal aj originál usmernenia MV SR. Z neho vyplýva, že rezort vnútra svoju činnosť koordinovalo s Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. To v stanovisku zdôrazňuje, že spomienkové akty sa majú konať bez príhovorov, aby sa neposkytla platforma pre podporovateľov Ruskej federácie.
Tento argument považujeme za nelogický, pretože samotný organizátor podujatia určuje, kto dostane na spomienkovom zhromaždení slovo a kto nie. Bol za týmto krokom strach z možných prejavov zástupcov samosprávy či nebodaj funkcionárov SZPB? Káčerovo ministerstvo zrejme počíta s odporom verejnosti, a preto varovalo okresné úrady, že „úplne sa demonštrantom vyhnúť nedá“.
SZPB nemôže súhlasiť s takýmito „odporúčaniami“. Ak Slovensko naďalej uznáva Deň víťazstva nad fašizmom ako štátny sviatok, mali by byť povolené oslavy na úrovni, aká tomuto sviatku prináleží. Redukovať ich oslavy na tiché kladenie vencov sa bude považovať za prejav neúcty voči posledným žijúcim priamym účastníkom 2. svetovej vojny.
Slávnostné zhromaždenie na Slavíne organizuje OblV SZPB Bratislava utorok 9. mája o 14.00 bez účasti štátnej správy, no riadne s hudbou a príhovormi.
Ján Rohár
Top fanúšik
Edita Edit Oláhová
Viem o tom, ale u nás to tak nebude. Ideme v takom režime, ako po minulé roky. Našich osloboditeľov, ktorí obetovali to najcennejšie, si musíme pripomínať s úctou a pietou, ktorí nemajú nič spoločné so súčasným konfliktom u východného suseda.
Peter Sečkár
Fašisti ovládli štát..... Ak tu bude vládnuť liberálna chunta, tak dopadneme tak, že aj tu sa budú búrať pamätníky osloboditelom

Top fanúšik
Milan Benkovský
Takú aroganciu a primitívnu rusofóbiu nemožno tolerovať. Odvolaní ministri Mikulec, Káčer a Naď, by mali spolu s prezidentkou Čapitovou a predsedo vlády v demisii Hegerom okamžite odísť do minulosti!!!

Čalunníctvo-Ramovanie Obrazov Hano
Tak takúto protislovenskú vládu sme tu ešte nemali toto je vlajka našeho štátu a hymnu nám nezakáže spievať NIKTO!!!!!

Štefan Kubalak
Nás nie je nič do Ukajinskych fašistov, vojnu chceli tak ju majú, dúfam, že po tejto vojne neostane žiť ani jeden fašista, smrť fašistom a sláva nášim osloboditeľom
Ján Mackovčin
Na Devíne, kde má nepretržite viať štátna vlajka ju zakázali teplári . Tu zakážu štátnu hymnu policajti, boha v akom sprznenom štáte to žijeme. Na úradoch vlajky pupusakov, alebo pedofila, čo kdesi v kopcoch cvika lístky horolezcov. Kam nás to chcú dostať???

Ala Pavkovová
Uz uplne bez okolkov propagujú FAŠIZMUS, špiny zapredane,to keď by sa jednalo o víťazstve FAŠIZMU tak to by aj ohňostroj urobili
Ján Kochan
Ja som dostal telefón, že ak bude na spomienkovej oslave prítomný zástupca ruskej ambasády alebo Brat za brata, čestnú stráž vojsko neposkytne. Ak náhodou prídu počas osláv čestná stráž odíde!!! Takéto manipulovanie je neprípustné. Verím, že to je z hlavy Naďa. Božie mlyny melú pomaly ale isto. Nútia nás k tomu, aby sme si zabezpečili čestnú stráž u Brata.

Ján Mackovčin
Ján Kochan s Azov akmi by si došiel urobiť fotecku. A tí, čo vzdávajú pietu hrdinom, čo nás oslobodili, sa mu bridia??? Čo je to za zruuuudu.
Top fanúšik
Edita Edit Oláhová
Ján Kochan, cenzúra ako remeň. Absurdistan.

Ágnes Draháková
Budú nás toľko obmedzovať, deptať..., pokiaľ im to dovolíme. A to akože nemáme byť za čo vďační osloboditeľom? Budú nám riadiť už aj naše city a myšlienky? Dokedy?

Helena Nahácka
Ágnes Draháková Treba tam ist a podporit SZPB.

Zoja Sámelová
A my veru vždy chodíme a budeme chodiť k pomníkom osloboditeľov klásť kvety aj s pesničkou.
Okresná organizácia SMER - SSD Pezinok  ·
Ľudia, kto sú a čo nám zakazujú? Osvetlili sme Slavín, Áno. Ozvučíme ho? ÁNO!
Milan Malček
Je neuveriteĺné kam siaha ľudská sprostosť a arogancia. Ak si myslia, že im bude národ takéto opatrenia tolerovať tak sa mýlia. Spomienka na tých, ktorí položili svoje životy proti fašizmu si občania pripomenú aj bez politikov a zamestnancov štátnej správy ktorí budú rešpektovať stupititu zapredaných ľudí. Samotní občania vidia, že je tu cielený zámer rozoštvať generácie medzi sebou. Porážka fašizmu pre 78 .rokmi a vojna na Ukrajine sú dve odlišné veci v dejínách. Bolo by potrebné aby predstúpil ten pred národ ten kto vydal takéto nariadenie a v plnej miere sa zodpovedal za takéto naplutie na pamiatku obetí fašizmu.
Anna Fidlusova
A takto nás ničia,,,,, ,,,,, liberálny zmrdy
Na obrázku môže byť 3 ľudia a text
Thomas Svec
Toti co je za svinstvo... Tito zapredanci nemaju k nicomu uctu.

Milada Hlubiková
Thomas Svec a k nikomu...
Петер Салат
Mali by sa hanbit.Oslobodili nas sovieti a to je fakt ktory Naď ani iny pajac nezmeni.
Top fanúšik
Jan Olejka
A takéto hovädá riadia štát hnus
Janko Hrašško
Ale zajtra spievame hymnu na plné pľúca!!!!!
Miroslav Kaščák
Tak toto už hraničí s minulosťou, keď SR sa pridala na stranu fašismu. A teraz to vypadá, že sa tam vratila. Toto už nie je sranda a samotný Kačer je fašistický kreten, ktorého je potreba nakopať do zadku, a nie len jeho.
Milan Hrico Hricišin
Ministerstvo vnútra bozkalo Americkú riť.
Eleonóra Pittnerová
To je obyčajné svinstvo
Slavo Hrivnak
A to oni idú niekomu nadávať do fašistov a mafiánov? Veď táto vládna "sebranka" je založená len na klamstve. HANBA im !!!!
Zdenko Marton
V Senci sme mali aj prejavy aj hymnu.Tak to musi byt vsade na Slovensku s hymnou aj prejavmi.
Eva Poláková
Choré hlavy čo takto rozhodli.Čo majú tí mŕtvy vojaci spoločné s týmto súčasným marazmom ?!
Top fanúšik
Gabriela Siváková
Tí ktorí trpeli,bojovali,padli, ktorí pocítili zverstvá fašizmu, všetkým patrí náležitá vďaka a úcta,ten kto nerešpektuje túto našu smutnú a tragickú minulosť nie je dobrým Slovákom ani občanom.Všetkým padlým patrí naša úcta,spomienka, modlitba.Odpočívajte v pokoji v rodnej hrude.
Pavel Vierka Švelkovci
To nemyslíte vážne . bez hymny? to kto rozhodol .....!!!....
 
Peter Nišponský
Tak, takto zas nie!
"zakázali hrát, a zakázali spívat" ...
Jedinou povolenou vlajkou bude nakoniec len žlto modrá?
"Nasrát, jo, nasrát..."
Súdružky, súdruhovia komunisti, protifašistickí bojovníci, priatelia Ruska, občania Košíc a okolia.
Dňa 8. mája 2023 o 13.00 hod. sa stretneme pri pamätníku vojakov Červenej armády na Námestí osloboditeľov v Košiciach. S pietou a úctou položíme kvety k pomníku ľuďom, ktorí umreli, trpeli, strádali, aby sme my mohli žiť.
Budeme tam!
Samozrejme tak, ako vždy. S vlajkami Slovenska, Ruska, ako nástupníckeho štátu bývalého ZSSR, s červenými vlajkami s kosákom a kladivom, pod ktorými naši osloboditelia prelievali svoju krv za našu slobodu.
A nariadenia vojnových štváčov ministerstiev obrany, zahraničných vecí a vnútra SR máme s prepáčením "na háku".
Nám novodobí fašisti rozkazovať nebudú!
Mila Kamanca
To co uz je za haluz, aj snp oslavovali sami bez obcanov, naco su narodu povedzte mi, uz je to ako v tej rozpravke pysna princezna, zakaz spievat, preco nerobili ciraty ked bola vojna v srbsku a inde vo svete, vtedy jde bola tato kacka s kacerom, co maju rozviazane ruky
Thomas Svec
Ale kedze to bolo na odporucanie tak to mali urobit ako po minule roky
Milada Hlubiková
TO ČO MÁ ZNAMENAŤ??????
Vlasta Vyletelová
Toto je kúpené nariadenie...!? Tradičné oslavy, odkaz naších osloboditeľov, tu patrí aj môj otec, ktorý bojoval proti fašizmu... si zobrať nedáme!!!
Dôstojne a s najväčšou úctou si oslávime a budeme i naďalej oslavovať. Toto si vziať nedáme!!! Svetu MIER!
Emília Hnátová
Hanbím sa za takéto opatrenia štátnych inštirúcií.
Boris DeKramer
Ach, to je totálne dno.
Takto sa maže historická pamäť, v priamom prenose.
Kto ovláda súčasnosť, bude sa snažiť ovládnuť aj minulosť. /G.Orwell/
Robert Bohucky
Ústava je čo nik nemôže zakázať štátnu hymnu ani štátne znaky je to na ľuďoch
Eva Filiačová
To čo si ten ušatý karafiát dovoľuje?
Ten t..... ozaj nemá kožu na tvári?
Tak toto tu ozaj nikdy nebolo, takáto neúcta ku všetkým padlým hrdinom za našu slobodu.
FUJ!!!
HANBA!!!
Marek Miklovič
Cakam kedy bude tento sviatok zruseny
Mitras Jozef
Ten svet speje ku krachu a vojne.
Top fanúšik
Maja Kolesárová
Fašistická vláda, čo s tým má Ukrajina? Nás Slovákov oslobodila Červená armáda. A aby nehrala na pietnom akte slovenská hymna, to je choré.
Darina Róbert Strýček
Na čí príkaz????
Rado Rock
Volá sa to salámová metódy. Po častiach zrušia všetky súvislosti, ktoré by mohli pripomínať, že oslobodenie prišlo z východu. Naraz by to vyvolalo vlnu nepokojov. Oni presne vedia, že medzigeneračná výmena a takáto salámová metóda im zaručí zmenu vnímania geopolitických orientácii v spoločnosti ako takej.
Nemecký nacisti mali za úlohu rozoštvať slovanov a cieľ bol ťahať sa na zdroje na východe, zaručiť stálu vojenskú prítomnosť ,,spojeneckých" vojsk na našom historickom území, ľud zotročiť na lacnú pracovnú silu a aby sme doslovne germánskym dôchodcom zadky vytierali. Aká to paralela so súčasnosťou.
Martin Krno
Najlepšia odpoved: prísť na Slavín utorok 9. Mája o 14.00
Bude to s hudbou, hymnou, prejavom, recitacio, ale bez štátnej správy a kadejakých provladnych politikov
Jan Lachky
Zas nieco z Pomadovej pomylenej hlavy.Jednoduch to netreba respektovat.Predsa štátnu hymnu nik nesmie zakazovať.
Jozef Farbula
Už sme jak za Švejka."

ZDROJ: e-mail
 

Biblik.sk

biblik.sk/clanky

Prosíme vás, podporujte našu prácu / Please support our work:
IBAN Biblik.sk
SK8583300000002101425963
Swift / BIC: FIOZSKBA

ĎAKUJEME. THANK YOU

Červená vlajka, Vlajka víťazstva, NAŠA VLAJKA:

https://www.biblik.sk/vlajka-vitazstva/

_____________________________________________________________________

NA OBRANU PRED FAŠISTAMI SA MUSÍME VŠETCI SLOVANIA ZJEDNOTIŤ POD JEDNOU VLAJKOU, napríklad pravá ruská červená vlajka, pod ktorou aj mnohí Slováci bojovali proti fašistom a pod touto červenou slovanskou vlajkou je fašizmus navždy porazený a tejto vlajky sa fašisti boja:

VLAJKA VÍŤAZSTVA / THE FLAG OF VICTORY

https://www.biblik.sk/products/vlajka-vitazstva/

NECH ŽIJE PUTIN, NECH ŽIJE RUSKO!

VIVAT VLADIMIR PUTIN, VIVAT RUSSIA!