PETER HAMPL: TYRANIA NEISTOTY - NAMIESTO SÚDOV AKTIVISTI A MÉDIÁ

31.10.2019 11:40

hlavnespravy.sk

Základný princíp v pozadí hovorí, že sa zmenila povaha právneho systému, v ktorom žijeme. Nejde o preukazovanie, kto sa čoho dopustil či nedopustil. Nejde ani o preukazovanie úmyslu. Ide o to, že zákony sa prestali uplatňovať a zmyslom súdu je rozhodnúť či pre dotyčného zákony platia, alebo nie. Ak neplatia, sudca ľahko nájde nejaký dôvod. Rozhorčenie nad zahraničnou politikou ospravedlňuje podpálenie synagógy. Užívanie marihuany v minulosti ospravedlňuje vraždu spáchanú v úplne príčetnom stave. Prítomnosť migrantov na palube ospravedlňuje útok proti talianskemu prístavu,myslí si Hampl. Sociológ pritom tiež upozornil na to, akú úlohu v sporoch hrá spoločenská klíma. Rozhodovanie o platnosti či neplatnosti zákona vraj neleží iba na pleciach sudcu, ale aj na aktivistoch a médiách.

Ak začne štát okázalo a hrdo uplatňovať pravidlo, že zákony niekedy platia a niekedy nie, systém sa rúca, dodal na záver Hampl.

https://www.hlavnespravy.sk/hampl-znarodnenie-mensie-zlo-prilisna-regulacia-staci-sa-pozriet-dedinske-krcmy/1939146

ORIGINÁL ČLÁNOK PETRA HAMPLA - TYRANIE NEJISTOTY NÁJDETE TU-TEN ČLÁNOK JE VEĽMI ZAUJÍMAVÝ: ↓

https://www.protiproud.cz/politika/4558-tyranie-nejistoty-doslo-k-prulomu-spravedlnosti-drasticka-zmena-pravniho-systemu-misto-soudu-aktiviste-a-media-objektivni-hranice-zlocinu-neexistuje-malo-prozirava-saganova-obhajoba-nikdy-nevite.htm

STRÁNKY ČESKÉHO SOCIOLÓGA PETRA HAMPLA:

https://petrhampl.com/tyranie-nejistoty