PRÍPADY Z PRAXE: TERÉZIA

11.07.2018 16:23

 

"OKO ZA OKO, ZUB ZA ZUB!" pozr. Leviticus 24:19-20

 "ČO ZASEJEŠ, TO ZOŽNEŠ!" pozr. Matúš 7:2

-   -   -

Pätnásťročné dieťa (nazvime ju Terézia), z rozvrátenej rodiny, ktoré matka nezvláda a otec má svoje problémy, takže o dieťa sa jej biologický otec nemôže postarať vôbec. Rodičia samozrejme nežijú spolu, dieťa trpí na nedostatok lásky. Matka  nenávidí otca svojej dcéry, čím hrubo mrzačí dušu svojho dieťaťa, ale nechce s tým nič robiť!

Aby úbohá duša dieťaťa pocítila lásku, začne sa tváriť, že občas berie drogy. A matka miesto lásky k dcére začne nadávať, ľutovať samu seba, prečo jej to dcéra robí, a začne jej vyčítať všetko, a samozrejme pritom všetkom nikdy nezabudne pripomenúť, akého hlupáka a burana má Terézia za otca!

Vlastne narkoman zo začiatku berie drogy preto, aby aspoň na chvíľu pocítil v sebe Božské. Čiže príčina brania drog je nedostatok lásky v duši. Ak dieťa nevediete k Bohu, prakticky nemá šancu obstáť vo svete, kde spolužiaci robia experimenty s drogami. U nás na základnej škole bola silná marihuana niekedy dostupnejšia ako cigarety. Som presvedčený, že pach marihuany pozná dnes už takmer každý žiak ZŠ. Ale ak sa niekto nechce liečiť, či byť nedobrovoľne zavretý na liečení, mal by za každých okolností tvrdiť, že drogy v živote nebral, dokonca že žiadne drogy ani v živote nevidel, aj keď testy sú pozitívne. A to sa ešte niektorí cítia ako frajeri, keď berú drogy, až do času, kým ich za to, že nevedia držať hubu, nezavrú na psychiatriu! Skrátka systém vyžaduje vaše priznanie - ak sa priznáte, usvedčujete sami seba a liečiť vás potom môžu aj nasilu, tak prosím dávajte si na to pozor! Ak beriete drogy a nechcete s tým nič robiť, radšej si to nechajte len pre seba a nikdy v živote o tom nehovorte, že ste vôbec niekedy videli nejaké drogy, zvlášť nie pre úradníkom, policajtom, psychológom či psychiatrom, najlepšie pred nikým! Toto si prosím vás dobre zapamätajte!

Toto je moje telo...

Neveriaci človek žije v ilúzii, že je to jeho telo a môže si s ním robiť čo chce. Typické je mrzačenie uší obrovskými dierami, piercingy, tetovania, a potom aj mrzačenie celého tela alkoholom, cigaretami a drogami. Neveriaci človek si ťažko môže vážiť svoje telo, nemá žiadny strach ničiť svoje telo rôznymi prostriedkami a poškodzovať sa, pretože Boha sa už mladí neboja. Nevedia, čo je to Bázeň Božia:

"Počiatkom múdrosti je bázeň Hospodinova, a známosť Najsvätejšieho je rozumnosťou. Lebo mnou, hovorí múdrosť, sa rozmnožia tvoje dni, a pridajú ti rokov života. Ak budeš múdry, budeš sebe múdry, ale ak budeš posmievač, sám ponesieš. Bláznivá žena je štebotná, sprostá a nevie ničoho."  Príslovia 9:10-13

 -   -   -

Mladí ľudia, najmä ženy, oni sami sú sebe dnes bohmi! Tie ich úbohé každodenné klaňania sa svojmu obrazu pred zrkadlom a bláznivé fotky v spodnom prádle po internete! Občas aj fľašou alkoholu či jointom v ruke! (My sme mali aspoň toľko rozumu, že na drogové testy sme nikdy nedali vlastný moč!) Robia si so svojim telom čo chcú, za zvuku úderov rytmickej hudby, ktorá ich programuje na deštrukciu, sa všetko zdá akési v "pohode". Až do istého času si na prvý pohľad zjavne môžu robiť čo chcú, no to, čo siali, ich stíha v posledných dňoch veľmi rýchlo. Či chcú či nechcú, následky svojich myšlienok a skutkov musia zožať! Hovorím musia, či chcú či nechcú, či sa im to páči, alebo nepáči.

Ani našej Terézii sa to nepáči. Sú prázdniny, deti sú vonku, je leto, svieti Slnko a ona je zavretá na detskej psychiatrii! Naše dievča zrejme nemalo energiu požičať si moč od normálnej spolužiačky, tak odovzdala svoj. Našli jej v moči drogy, bola z toho sama prekvapená, ona nemala ani toľko rozumu, aby výsledky tých testov popierala! A samozrejme postup u bezbožníkov je zavrieť také dieťa na psychiatriu!

Ostatným deťom na psychiatrii podávajú lekári drogy legálne. Naša Terézia sa čuduje, aké oči majú deti, keď im podajú psychiatrické drogy lekári! Ich oči sa po užití liekov menia, ich správanie sa mení, napr. na liečbu porúch pozornosti sa používajú látky podobné pervitínu, napr. známy Ritalin, ktorý má podobné účinky ako pervitín. Čo môže urobiť s detskou psychikou pobyt na uzavretom oddelení, medzi bandou legálnych narkomanov - psychicky chorých detí užívajúcich psychiatrické drogy? Isté je, že takéto prostredie je rovnako nebezpečné (ak nie nebezpečnejšie) než ulica. Aby si niekto nemyslel, že psychické choroby nie sú nákazlivé, bežne ochorie na ťažké depresie aj lekár-psychiater!

Ak by bol biologický otec dieťaťa kresťan, pakovalo by sa z psychiatrie preč ešte dnes! Nikdy by som súhlas s vydaním vlastného dieťaťa do rúk psychiatrov nedal, iba ak by bolo retardované, nepríčetné, či v akútnom psychotickom stave!

V črevách sa tvorí väčšina serotonínu a najmenej polovica dopamínu (viac MUDr. Jan Šula tu) , ale ľuďom dávajú lieky ovplyvňujúce mozog! To je medicína pre spodinu, odmieta vidieť a pripustiť, čo sme dávno vedeli a dnes isto vieme:

"VŠETKY CHOROBY SA ZAČÍNAJÚ V ČREVÁCH." Hippokrates, 460-380 pred Kristom (cit. kniha Dr. Campbell-McBride SYNDRÓM TRÁVENIA A PSYCHOLÓGIE, str. 17, tu)

 

Čo je to vlastne človek? V prvom rade:

1.) ČLOVEK=DUŠA

Z hľadiska tela:

2.) ČLOVEK=TRÁVIACA TRUBICA

Bez toho, aby sa lekár dôkladne vyšetril tráviacu sústavu psychiatrického pacienta, je liečba látkami ovplyvňujúcimi mozog antivedou! Kto kedy robil psychiatrickému pacientovi vyšetrenie na nedostatok neurotransmiterov v mozgu? Takzvaní "odborníci" povedia: "no viete, to v mozgu ten serotonín, máte tam toho kdesi akúsi nerovnováhu." Hľa, vyjadrenie odborníka! Žiadne vyšetrenie na nerovnováhu neurotransmiterov v mozgu nerobia, ale len tak vám na to bez dôkazov naordinujú na akúsi domnelú nerovnováhu lieky! Ale oni nie sú ani celkom vinní, takto ich to učili, naučili ich mrzačiť ľudí! Zo štyroch kamarátov jeden zomrel, druhý stlsol, má vyše 150 kíl, tretí sa zbláznil a je zavretý, a švrtý je vyradený zo života - mimo, opustený, sám odkázaný na milosť svojich príbuzných! To je výsledok psychiatrickej liečby! V najlepšom prípade vymeniť schizofréniu za ťažkú obezitu! A po elektrošokoch sa ani jeden pacient nikdy nedal úplne doporiadku, na elektrošoky by som za žiadnych okolností súhlas nedal... Ale keď to takto dopadne, je vinný bohužiaľ aj pacient, pretože on seba a svoje chyby v skutočnosti v Božom svetle ani nechcel vidieť, je úplne jedno, či je zbožný a chodí do kostola:

"Ľudská bezbožnosť Bohu neuškodí, pobožnosť neprospeje. On sám dáva rozum a múdrosť. Káže Jobovi dúfať v neho." Job 35. kapitola

 -    -    -

A teraz, keď je Terézia na psychiatrii, málokto si vie predstaviť, čo musí prežívať niekto, komu na nej záleží... A vraj Terézia smie vidieť len otca a matku! Jej priateľ po chladných slovách psychiatra mohol spáchať aj samovraždu, toto vzdelaná a inteligentná žena-lekárka je ochotná riskovať? Prešiel stovky kilometrov, aby ju mohol aspoň na chvíľu vidieť, aspoň na chvíľu uzrieť čo i len cez sklo dverí, no poslali ho chladným spôsobom preč... Ak by tie dvere rozbil a bežal za svojou láskou, nemohli by sme mu nič vyčítať. Láska je nad pravidlami, ak toto nechápe lekár, príde čoskoro aj o prácu!

Otec aj matka majú až príliš veľa svojich starostí, dieťaťu samozrejme ani raz nezavolajú! Sú citovo retardovaní, oni zrejme ani nevedia, o čom by sa s Teréziou rozprávali!

Ako sa také dieťa musí cítiť? Všetci ho majú "na saláme"! Lekárom je to úplne jedno, oni nechápu, nevedia, čo také dieťa potrebuje, ani ich to príliš nezaujíma, robia si svoju prácu. Tak otrocky slepo ten strach v srdci bezbožného človeka vyžaduje plnenie pravidiel, aby nebolo znať, keď takého človeka nahradia stroje!

Aby sa našla aspoň jediná doktorka, jediná sestrička, ktorá by prejavila takému dieťaťu lásku! (Vďaka Pánu Bohu aj takí ľudia tam ešte sú, často krát len v pozícii ošetrovateľov, ale aj uprostred tmy nájdeme svetlo) Ale pozor, to už by ich mohli aj vyhodiť z nemocnice, lebo osobný vzťah s pacientom je neprípustný! Ako chcete liečiť dušu bez osobného vzťahu? Pohybujete sa kilometre vzdialení od ľudskej duše, pobehujete sem a tam, a tvárite sa, že tie deti liečite? Lekári, vy sami potrebujete Lekára! Ak Pán Ježiš Kristus nie je vašim Bohom a klaniate sa vede, je to modlárstvo a hriech:

"A synovia Izraelovi zase robili to, čo je zlé v očiach Hospodinových, a slúžili Bálom a Astartám a syrským bohom, aramejským, a sidonským bohom, moábskym bohom, bohom synov Ammonových a bohom Filištínov a opustili Hospodina a neslúžili mu." Sudcov 10:6

 -    -    -

Iba s pomocou Lekára Duší - Pána Boha a Pána Ježiša Krista je možné z dlhodobého hľadiska pomáhať ľuďom. Koľko duší sa ešte musí rozpadnúť na kúsky, kým ľudská bezbožnosť pominie? Kedy bude každému pacientovi pridelený človek, ktorý sa o neho bude starať? Jeden lekár na jedného pacienta! Na vzdelaní lekára, ktorí lieči psychicky chorých ľudí málo záleží. V prvom rade pacient musí z lekára cítiť, že ho má ten lekár naozaj rád, lekár musí mať lásku v duši a rozdávať ju okolo seba, zvlášť takýmto deťom!

"Najlepšími lekármi sú: MUDr. Striedmy, MUDr. Pokojný a MUDr. Dobrá Nálada" Charles Haddon Spurgeon

 -    -   -

Tým deťom na psychiatrii vlastne ide o život, oni to vôbec nechápu. Choroby duše sú ako rakovina duše, ktorá mrzačí a zabíja! Ak dieťaťu nepomôžu nájsť Cestu v živote - KTO SOM, ODKIAĽ SOM, KAM IDEM ??? - liečba sa míňa účinkom. Vlastne to dieťa musí túžiť po tom, čo by mal mať lekár: lásku v duši a poznať tajomstvo Života. Aj ja chcem mať, to, čo máte Vy pán doktor! Neviem čo to je, ale viem, že je to to jediné, prečo stojí za to žiť, niečo skutočné, živé a krásne! Pán doktor, prosím Vás, čo mám robiť aby som to získal? "No vieš dieťa, aj Ty to máš v sebe, to čo si pocítil, je Láska, to nie je odo mňa, ale od Pána Ježiša Krista, tá najdôležitejšia vec v Tvojom živote je spoznať Božieho Syna Pána Ježiša Krista a pozvať Ho do svojho života! Začni čítať Bibliu-Božie Slovo, veď tu v nemocnici predsa vždy máme Bibliu pre každého pacienta! A potom, veď tu každý deň chodia ľudia, ktorí milujú Pána Ježiša, všetci sa o Teba staráme, chceme aby si bol zdravý, šťastný, bohatý v Bohu:

"Lebo kto má, tomu bude dané, a rozhojní sa mu; ale kto nemá, od toho bude odňaté i to, čo má. V podobenstvách im hovorím preto, že hľadiac nevidia a čujúc nečujú ani nerozumejú, a plní sa na nich proroctvo Izaiášovo, ktoré hovorí: Počuť počujete, ale neporozumiete, a hľadieť i hľadieť budete, ale neuvidíte. Lebo stučnelo srdce tohoto ľudu: ušami ťažko počuli a svoje oči zažmúrili, aby snáď nejako očami nevideli, ušami nepočuli, srdcom neporozumeli a neobrátili sa, a uzdravil by som ich. Ale vaše oči sú blahoslavené, že vidia, a vaše uši, že čujú." Pán Ježiš Kristus - Svätá Biblia, Matúš 13:12-16

-    -    -

Budúcnosť medicíny a psychiatrie je spojenie vedy a náboženstva, spolupráca s duchovnými ľuďmi, ktorí majú živý vzťah s Pánom Ježišom Kristom a ktorých Pán Boh pre túto službu určil. Kde boli psychológovia doteraz, keď vzťah matky s Teréziou vôbec, ale vôbec neriešili? Kam to až muselo zájsť, dieťa volá o pomoc dosť trápnou hrou "Mami beriem drogy!" Matka sa tvári ako veriaca, v skutočnosti však Pána Boha nepozná, zakladá si na akejsi katolíckej viere, a ešte je rada, keď jej dcéru zavrú do nemocnice!

Pre matku je hospitalizácia dcéry (na ktorú sa matka vlastne hnevá tým, že sa hnevá na jej otca) niečím, ako keby otec dcéry teraz konečne zaplatil za všetko, čo spôsobil matke v minulosti! Matka v dcére vlastne vidí jej otca! A dcéra pyká jednak za hriechy svojho otca, a jej matka svojou nenávisťou k otcovi tvorí ďalší dlh, ktorý bude musieť splatiť do posledného haliera! Najskôr, pokiaľ sa matka neobráti k Pánovi Ježišovi Kristovi, ak nedokáže úplne všetko odpustiť svojmu bývalému mužovi, a tým pádom aj svojej dcére, rozpadne sa jej manželstvo a môže prísť o dcéru. Bohužiaľ dcére, ktorá je v princípe podobná ako jej matka, takto hrozí aj fyzická smrť či ťažká fyzická choroba okolo veku už 17 rokov. Matka svojou nenávisťou k otcovi pomaly ale isto zabíja svoju dcéru! Ak neprijmú Boží zákon ako fakt - ak nezačnú brať Božie Slovo ako návod na prežitie, s ktorým je potreba sa dôkladne oboznámiť, dcéra môže zaplatiť za hriechy svojich rodičov možno aj životom:

"A Bôh hovoril všetky tieto slová a riekol: Ja som Hospodin, tvoj Bôh, ktorý som ťa vyviedol z Egyptskej zeme, z domu sluhov. Nebudeš mať iných bohov predo mnou. Neučiníš si rytiny ani nijakej podoby tých vecí, ktoré hore na nebi, ani tých, ktoré dole na zemi, ani tých, ktoré vo vodách pod zemou. Nebudeš sa im klaňať ani im nebudeš slúžiť, lebo ja Hospodin, tvoj Bôh, som silný Bôh žiarlivý, ktorý navštevujem neprávosť otcov na synoch do tretieho i štvrtého pokolenia tých, ktorí ma nenávidia, a činím milosť tisícim tým, ktorí ma milujú a ostríhajú moje prikázania." Exodus 20:1-6

-    -    -

Rodičia, je neprípustné hnevať sa na otca či matku svojho dieťaťa, hoc by bol jeden z rodičov aj najhorší vrah! Automaticky sa tak hneváte aj na svoje dieťa, a potom sa nemôžete čudovať, keď dieťa skončí na psychiatrii, či ochorie, alebo pokusom o samovraždu! Ak by Pán Boh nezasiahol v prípade Terézie, ktorá sama nechápala, ako je možné, že jej v moči našli drogy, keď ich ani nebrala, táto situácia mohla skončiť oveľa horšie! Teraz matka či chce alebo nechce, predsa len bude vypočúvaná. Matka s dcérou majú jedinečnú šancu dať svoj vzťah do poriadku, len bohužiaľ predpokladám, že matka sa ešte bude tváriť, prečo jej Terézia takto ubližuje a prečo musí kôli nej toto všetko podstupovať! To je bohužiaľ citová retardácia matky, ktorú by mal začať riešiť psychológ, nakoľko matka i dcéra odmietajú Bibliu a spoliehajú sa radšej na lekárov. Ale pred svojimi hriechmi neutečú, ani sa neočistia bez Živého Boha a bez Pána Ježiša Krista, a dcére nepomôže, ani keby ju odviezli na liečenie na Mars! Ona si myslí, že keď ju zavrú, utečie pred zlým svetom, ktorý ju zvádza na hriech. Hriech však prebýva v srdci človeka, izolácia nie je liekom, Božie Slovo a úprimná snaha zmeniť svoje srdce môže ešte dať túto veľmi nebezpečnú situáciu do poriadku. Ale to by matka aj dcéra museli začať skutočne hľadať Živého Pána Boha a Pána Ježiša Krista, na kolenách by museli prosiť o pomoc a to veľmi rýchlo! Lenže oni ani nevedia, koľká bije! Nič nevidia, nič nepočujú, lebo vidieť a počuť ani nechcú! Nech im je Pán Boh milostivý!

"Lebo stučnelo srdce tohoto ľudu: ušami ťažko počuli a svoje oči zažmúrili, aby snáď nejako očami nevideli, ušami nepočuli, srdcom neporozumeli a neobrátili sa, a uzdravil by som ich." (Matúš 13:15)

 

 -   -   -

 

"Preto hovorí: Prebuď sa ty, kto spíš, a vstaň z mŕtvych, a bude ti svietiť Kristus." (Efežanom 5:14)

 -   -   -

 

Otec Terézie opakovane žiadal lekárov o krvné testy, aby dcére, ktorá je v nemocnici vylúčili celiakiu a alergiu na mlieko. Terézia bývala veľmi chudá, sama hovorila aj o nedostatku železa, jej reč je niekedy prirýchla, jej nálada sa mení ako počasie, ale lekár-psychiater odmietol dieťaťu zobrať krv a urobiť vyšetrenie. Tak veľmi lekárovi-psychiatrovi záleží na dieťati! Kľudne povedia otcovi: "veď ju potom zoberte k obvodnému!" Ok, to je pekné, vážený lekár, ale Terézia je v jednej z najlepšie vybavených nemocníc, a vy sa takto zriekate zodpovednosti! V našej Trenčianskej nemocnici by lekári urobili pacientovi vyšetrenie úplne bez problémov, za čias primára MUDr. Jozefa Hašta sa lekári na trenčianskej psychiatrii zodpovednosti nebáli! Vďaka pánovi Haštovi, všetkým lekárom, sestričkám a ošetrovateľom v Trenčianskej nemocnici!

Je smutné, že v tomto prípade je lekárkou žena! To je najskôr dôvod, prečo Terézii odmieta urobiť vyšetrenie, takú zodpovednosť nemôže uniesť žena! Čo by sa stalo, ak by Terézii zistili chronický zápal tenkého čreva, zlé pečeňové testy, prechladnuté ľadviny a alergiu na mlieko? Iba by sa ukázala zaslepenosť psychiatrie, ktorá vôbec nevidí človeka ako dušu, ani nevníma jeho telo ako jednu veľkú tráviacu trubicu. Tak kde inde by sa mali lekári starať a hľadať, keď nie v nemocnici? Oni ani nie sú zvedaví, majú strach! Rodičia, ak máte peniaze a stav dieťaťa nevyhnutne vyžaduje hospitalizáciu, hľadajte najlepšiu pomoc, príp. najlepšiu súkromnú nemocnicu, pretože úroveň štátnych nemocníc je bohužiaľ pre spodinu! Tam sa už nesleduje záujem pacienta, keď lekári v štátnych nemocniciach sú preťažení a žijú v strachu!

Podľa nášho názoru, najvyššiu zodpovednosť nesie nejaký Úrad, a nie primár konkrétneho oddelenia! Mám za to, že lekári sa skôr boja podnetu na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Je trápne, že vôbec niekto môže lekára držať takýmto spôsobom v šachu. Čiže takto môže byť pre lekára-psychiatra potrebné len to, aby sa staral o psychiku a pre istotu nič ďalšie ani neriešil. Ako to vyzerá na ďalších oddeleniach, to si viete predstaviť. Takto je v záujme lekára sa pacienta buď čím skôr zbaviť, prepustiť ho, alebo prinajlepšom ho presunúť čo najrýchlejšie na iné oddelenie. Čo by sa asi stalo, keď chcete opraviť počítač a museli by ste chodiť za odborníkom na harddisky, na grafické karty, na chladiče atď., jednoducho počítač ako celok by ste tažko mohli dať do poriadku, preto v skutočnosti s takýmto prístupom nie je v moci týchto lekárov priviesť pacienta na cestu, na ktorej je zdravie dlhodobo udržateľná vec. Čiže, z dlhodobého hľadiska nemusí byť dokonca ani úspešná prvá pomoc pri infarkte bezcitného človeka, ktorý každodenne ubližuje ľuďom vo svojej firme žiadnou pomocou, a lekár môže byť Zhora potrestaný aj za takúto "pomoc", pokiaľ odmieta vidieť človeka v prvom rade ako dušu.