RECEPT NA CHUTNÚ TEKVICU

21.10.2019 11:22

Tekvicu umyjeme, očistíme a nakrájame na kocky resp. trojuholníčky. Všímame si štruktúru zeleniny a krájame tak ako sa to žiada. Tvar a spôsob krájania môže mať výrazný vplyv na celkový výsledok nášho varenia.

 jeden zo spôsobov krájania tekvice

Tekvicu narýchlo osmažíme, podlejeme trochou vody, osolíme* a 5 minút dusíme. Potom odstavíme a necháme 10 minút stáť. Časy 5 min. dusenie/10 min. odstáť treba presne dodržať. Jedlo jeme vždy čerstvé.

V lete na smaženie používame ochladzujúce oleje napr. kokosový olej, príp. na bleskové osmaženie aj olivový olej. V zime je vhodný kačací tuk, maslo ghí, alebo na rýchle osmahnutie slnečnicový olej.

Tekvica je vynikajúca aj pečená, buď bez tuku iba osolená a podliata vodou, alebo na masle ghí. S kvalitným maslom ghí ešte viac pripomína gaštanové pyré. Je to pochúťka.

 

* Grilovacia soľ  Sonnentor  alebo kvalitná vegeta. Žiadna prísada nesmie obsahovať glutamát sodný ani kvasnicový extrakt! S korením a grilovacou soľou to nepreháňať, lepšie menej a radšej dosoliť obyčajnou kvalitnou prírodnou soľou. Pri varení veľmi záleží na soli. Najviac sa nám osvedčila morská soľ, ktorú miešame s čistým draslíkom bez prísad (dokonca aj v bio-obchodoch býva draslík s prísadami - s prísadami nekupovať!) Pomer obvyčajná soľ/draslík sa nám osvedčil 50:50. Ak športujete alebo máte pocit, že vám niekedy "trepe" srdce, soľ obohatená o kvalitný draslík to môže vyriešiť. Okrem iného, niektoré jedlo je s takouto soľou vyslovene chutnejšie. Z ingediencií vo vašej kuchyny podľa nás najviac záleží na soli!

    
www.bio-obchod.sk                                         www.chloritansodny.sk