RNDr. EMIL PÁLEŠ: ZMYSEL ŽIVOTA (ZVLÁŠŤ PRE PSYCH. PACIENTOV, PSYCHOLÓGOV A PSYCHIATROV)

29.10.2018 01:02

www.slobodnyvysielac.sk

"Zaháľajúca myseľ je diablovou dielňou."
"Generáli dávali vojakom aj zbytočnú prácu, lebo nič tak nerozloží jednotku ako záhaľka."
"Všetky duševné sily musia slúžiť. Duchovný cieľ, ktorý je nad nimi, zväzuje duševné sily do súladu a zapája ich, harmonizuje, očisťuje. Keď nemáte duchovný cieľ, tak duševné sily-všetky schopnosti človeka (myslenie, cítenie, reč, a iné) sú bez duchovného cieľa ako zverinec bez pána.  Začnú sa aktivizovať samoúčelne, lebo oni nevydržia nič nerobiť, začnú jednať v rozpore jedna s druhou a kazia sa. Kvalitatívne začnú upadať, pretože do nich vchádza egoizmus, začnú sa samoúčelne vyžívať. Skončí to obvykle nejakou sebeckou rozkošou, ktorá ich nakoniec zničí."
"Duševné zdravie je možné iba tak, že máte tento cieľ, kedy sami seba držíte vo forme a prekonávate sa. Psychické choroby sú spôsobené obvykle pasivitou, nečinnosťou alebo nedostatočnou aktivitou duševných síl."
 
RNDr. EMIL PÁLEŠ

RNDr. Emil Páleš, CSc. (* 24. január 1966, Bratislava) je slovenský vedec a predstaviteľ sofiológie, ktorá sa usiluje o syntézu rôznych prameňov poznania (zjavenia, rozumu a zmyslovej skúsenosti) Predmetom jeho výskumu sú psychologické, kultúrne a prírodné vzorce tvorivosti a ich časové zákonitosti v individuálnych biografiách, vo svetových dejinách a v evolúcii prírody.

Jedna z najúžasnejších prednášok pána doktora Emila Páleša, okrem mnohých iných zaujímavých vecí sa dozviete aj o nesmierne zaujímavej knihe Viktora E. Frankla "HĽADANIE ZMYSLU ŽIVOTA (knihu môžete kúpiť aj tu) Svedectvo Viktora E. Frankla, väzňa v nacistickom koncentračnom tábore, kde Frankl rozoberá aj kľúčové fakty, ktoré pomohli ľuďom prežiť. Veľmi dôležitá prednáška, môže aj vám pomôcť prežiť:

 

www.slobodnyvysielac.sk

PROSÍME VÁS PODPORUJTE KVALITNÉ PROJEKTY!
ĎAKUJEME.