ROZHOVOR S MAJITEĽKOU OBCHODU: ĎALŠÍ LOCKDOWN BY SME ASI NEPREŽILI

24.05.2021 17:27

 

ROZHOVOR S MAJITEĽKOU OBCHODU: ĎALŠÍ LOCKDOWN BY SME ASI NEPREŽILI

 

Ako ste sa dostali k Vášmu podnikaniu?

- Podnikám 18 rokov, je to naša rodinná firma, podnik som prevzala po otcovi.

 

Je treba na Vaše podnikanie nejaké vzdelanie?

- Ja síce mám vysokú školu, ale na toto, čo robím, vzdelanie nepotrebujem.

 

Čo by ste povedali k tej štátnej podpore počas lockdownu?

- Moje náklady sú 1000 € na mesiac. Dotácia bola 800 €. Okrem toho, dotácia nepokryla moje náklady na nájom (cca 700 €/mes.). A musela som ešte platiť aj odvody do soc. a zdravotnej poisťovne! A pritom som nič nezarábala! Čo sa týka podpory, bolo to úplne hrozné. Mám deti, starám sa o ne sama, bolo treba ešte aj jesť a platiť účty. Keby som nemala finančnú rezervu akože do dôchodku, tak by sme to neutiahli. Išla som úplne do mínusu, prišla som o úspory. Ak by som nemala rezervu, skončila by som. Štát sa o nás nepostaral.

 

Ako dlho trvalo kým reálne prišlo na účet aspoň to málo, čo štát ponúkal?

- Všetky náklady sme si museli zaplatiť a  podpora bola asi s mesačným oneskorením. Nájom však zatiaľ ostal za celé obdobie lockdownu nepreplatený. Žiadosť o preplatenie nájmu sme podávali ešte v januári. Kedy a či nám to preplatia, nie je jasné. (za 4 mesiace štát nájom zatiaľ nepreplatil; pozn. red)

 

Napadlo Vás niekedy, že by ste za nejakých okolností nariadenia vlády ignorovali?

- Nie, neuvažovala som nad tým, hrozila pokuta...

 

Poznámka Biblik:

Rozprávali sme sa s viacerými majiteľmi obchodov, svorne tvrdili, že otvoriť nemôžu, lebo by dostali likvidačnú pokutu. My sme sa im snažili vysvetliť, že si nemôžu dovoliť mať zavreté!  Je možné a dokonca veľmi pravdepodobné, že tento scénár bude pokračovať každý rok... Ak by tu takéto pokusy o likvidáciu slobodného podnikania boli (a je veľmi pravdepodobné, že budú) obchodníci by sa mali združiť a spoločne odmietnuť opatrenia.