ROZHOVOR S MATKOU PREDSTAVENOU ZEN-BUDHISTICKÉHO KLÁŠTORA

18.10.2019 19:55

Koei Hoshinová - matka predstavená (opátka) japonského zen-budhistického kláštora pre ženy: "Jedlo odzrkadľuje jemnú povahu a láskavé srdce kuchára. Samozrejme, niektorí ľudia sú zručnejší ako iní, ale ak sa človek snaží zo všetkých síl, výsledkom je chutné jedlo, takmer ako z božskej milosti."

              Hoshinová si otvorila na zlepšenie finančnej situácie svojho kláštora malú reštauráciu. Jej kláštor Sankoin je známy kuchyňou shojin ryori, podľa vyhľadávačov sa dnes nachádza v prvej päťke najlepších vegánskych reštaurácii v Tokiu (zdroj tu a tu)
 
- Čo je pre vás shojin ryori?
Sojin je môj spôsob na prežitie, to je všetko. Jem preto, aby ma jedlo udržiavalo pri živote; musím povedať, že my jedávame jednoduchšie jedlá ako sú tie, čo máme v ponuke pre našich zákazníkov. Na konci náročného pracovného dňa netúžim maškrtiť - nezabudnuteľná je jednoduchá ale výborná chuť ryžovej kaše s nakladanými rajčinami alebo ryža priamo zo sporáka podávaná s polievkou Miso.
- Akú najzákladnejšiu radu by ste dali kuchárom, ktorí sa k vám chodia učiť?
Ako prvú a najdôležitejšiu vec im hovorím:
1.) Plne sa sústreďte na to, čo práve robíte.
2.) Majte v sebe a okolo seba poriadok.
3.) Všetko využiť. My používame aj šupky z mrkvy aj z ostatnej zeleniny, marinujeme ich a hneď na ďalší deň ich používame na prípravu jedla. Kláštor Sankoin má hlavné motto:
-  -  -    Varenie s láskou    -  -  - 
- Pre koho je určená láska, ktorú sa snažíte do jedla "vpísať"?
Je to láska k buddhovstvu, k ľuďom, ktorí sa k nám prídu najesť, k surovinám z ktorých varíme, k hrncom, aj k panviciam... Základná chuť jedla predsa vychádza zo srdca - keď varíte s dušou a z úcty k duchu kuchyne. My máme radi kameninový riad, ktorý minimalizuje hluk pri jedení. Nováčikovi trvá asi tri roky, kým sa naučí správne manipulovať s miskami na jedenie, tak aby nerobila hluk.
- A máte nejakú radu aj pre obyčajných ľudí, ktorí chcú ísť duchovnou cestou?
Do všetkého čo robíte, musíte vložiť celé srdce! * Myslíme to ako spôsob vďaky Buddhovi, keď úprimne a s radosťou vynaložíme energiu a plne sa sústredíme sa na prípravu jedla tak, aby bolo čo najlepšie a najchutnejšie.
- Máte nejaký tip pre zenového kuchára?
"V kuchyni shojin sa snažíme o harmóniu piatich chutí: slané, sladké, kyslé, trpké, ostré + ešte niečo navyše a je to pre nás veľmi dôležité: je to "jemná" chuť, napríklad tofu. Po jedle by mala človeku ostať v ústach táto jemná chuť. Prosím zapamätajte si: ak je prvý hlt jedla výborný, chuť ktorá zostane po jedle nebude taká dobrá. Človek by preto mal radšej vytvárať jemné a rozvíjajúce sa chute, než tie so silným a okamžitým účinkom. Chuť a štruktúra, príprava a výživa - to sú všetko dôležité zložky, pomocou ktorých je možné dosiahnuť ideálnu rovnováhu.
 

*

Celé srdce Boh si žiada,

Lebo On nám celé dáva,

Ten, kto celé nedáva,

Ten  nedôjde spasenia.

https://www.biblik.sk/news/krestan-a-televizia/