S.N. LAZAREV: ČLOVEK BUDÚCNOSTI

22.02.2019 18:56

Sergej Nikolajevič LAZAREV

  Zo sály sa ozýva ešte jedna otázka. Mladá žena rozrušene hovorí svoj príbeh: "Čítam Vaše knihy už asi desať rokov a zlepšil sa mi osud aj zdravie. Ostali mi iba dva problémy, ktoré ma znepokojujú. Prvý problém je ten, že sa s manželom dosť často hádame a škriepime, a potom sa ťažko zmierujeme. A druhý problém je to, že manžel má prietrž medzistavcovej platničky, ktorá mu spôsobuje mučivé bolesti. Mohli by ste mi prosím Vás vysvetliť, o čo ide?"

Stačila mi jediná sekunda, aby mi bolo všetko jasné.

"Naučila ste sa správne prechádzať bolestivými situáciami. Naučila ste sa odpúšťať a prijímať, čo sa stalo. Závislosť na budúcnosti sa Vám však zatiaľ nepodarilo prekonať. Lásky v duši neni dostatok. Pri konflikte s manželom musíte nájsť spoločné stanovisko, ktoré zodpovedá ako Vašim tak aj jeho záujmom. Aby dva protiklady, dve strany konfliktu, mohli nájsť spoločné riešenie, dôraz na lásku musí byť väčší ako dôraz na zásady. A to vám chýba. Každý z vás si obhajuje svoju budúcnosť, svoje zásady a svoje vnímanie sveta. Protiklady nesmú splývať, nesmú sa však ani odtrhávať jeden od druhého, ani sa navzájom ničiť. Pokiaľ niet v duši dostatok lásky, manželia nemôžu vybudovať harmonický vzťah. Buď splývajú a lipnú jeden na druhom alebo čo i len najmenší konflikt medzi nimi hneď vyvoláva boj, v ktorom chce každý zvíťaziť za každú cenu a nie uzmierovať sa.

Možno to nechápete, ale vnútorne manželovi absolútne odmietane ustúpiť, hovorím k dievčaťu a pri tom sa na ňu pozerám. Žena musí uchovávať lásku a nie stoj čo stoj si stáť za svojou pravdou. Pocit vlastnej pravdy vedie automaticky k odsudzovaniu ostatných. Pokiaľ žena odsudzuje, jej deti bývajú buď choré, alebo zomierajú, alebo deti mať nemôže."

Sergej Nikolajevič LAZAREV, kniha

ČLOVEK BUDÚCNOSTI