SATANSKÉ LOGO ŠTÁTNEHO ARCHÍVU (AKTUALIZÁCIA 2x)

27.08.2019 11:27

https://www.minv.sk/?O-nas-Statny-archiv-v-trencine

Pozývame vás na novú výstavu pripravenú vďaka spolupráci Štátneho archívu v Trenčíne a mesta Trenčín.

Štátny archív v Trenčíne získal v tomto roku 2019 do svojich archívnych fondov fotografie a dokumenty, spojené s udalosťami okolo vzniku vojnového Slovenského štátu v marci 1939, tak ako boli zachytené objektívmi fotografov v Trenčíne. Spoločne s Mestom Trenčín predstavujú verejnosti ich reprodukcie v tejto výstave po prvýkrát. Napriek tomu, že fotografie ponúkajú predovšetkým oficiálnu a slávnostnú podobu ľudáckeho Trenčína, treba mať na pamäti historický rámec, v ktorom Slovenský štát vznikol, ako aj tragické dôsledky, ktoré priniesol jeho obyvateľom.

Fotografie a archívne dokumenty, ktoré tvoria podstatu výstavy „Ľudácky Trenčín“ sú súčasťou osobného fondu Ernesta Tesára, niekdajšieho veliteľa Hlinkovej dopravnej gardy v Trenčíne. Dokumenty odkúpilo ministerstvo vnútra v roku 1988, no najhodnotnejšiu časť - takmer 200 fotografií a iný materiál vzťahujúci sa na Trenčín, HSĽS, arizácie a židovské obyvateľstvo v období Slovenskej republiky 1939-45 archív odkúpil v roku 2019 a našli sa pri rekonštrukcii bývalého Tesárovho domu.

Výstava je prezentovaná v priestoroch Kultúrno informačného centra (KIC) na Mierovom námestí v Trenčíne počas celého septembra.

Podujatie sa koná v rámci Dní európskeho kultúrneho dedičstva.

Tešíme sa na Vás ;)

-  -  -

Poznámka Biblik: Radi by sme vedeli, či prvý obrázok je oficiálnym logom Štátneho archívu TN, aktuálne zisťujeme. Pretože logo s nápisom "satn" sme zatiaľ na oficiálnych stránkach nenašli. Možno je to novinka, alebo iba návrh nejakého "umelca".

Ináč druhý obrázok je tiež hnus, zvlášť tá čierna krvavá machuľa s červenou stuhou. Človek sa na ich pozvánku len pozrie a vie, že môže opäť čakať iba tie "správne" a "objektívne" informácie. Cieľom moderného "informovania" o dejinách bývajú snahy diablov vybudovať v ľuďoch nenávisť k vlastnému národu. Za Tisa by sme sa prečo mali hanbiť? Hanbia sa snáď Rusi za Stalina, Maďari za Hortyho, či Taliani za Mussoliniho?

- - -

AKTUALIZÁCIA 27.8.19_12:57:

Logo "satn" je teda štandardným logom Štátneho archívu v Trenčíne.

 

AKTUALIZÁCIA 27.8.2019 17:47:

Veľmi nás zaujímalo, koľko to logo stálo a kto ho vytvoril. Zistili sme, že Štátny archív v Trenčíne neplatil žiadnej ďalšej firme. Jedná sa o prácu ich zamestanca a autorom loga "satn" je žena :-)