TO, PO ČOM TÚŽITE NIE JE OBJEKT TÚŽBY ALE LÁSKA

24.06.2022 11:21

TO, PO ČOM TÚŽITE NIE JE OBJEKT TÚŽBY ALE LÁSKA

- nižšieuvedené biblické verše sú prekladu Roháček

 

Je to zvláštne, ale to, po čom túžite, nie je objekt túžby, ale láska. Väčšina ľudí chce byť bohatá, aby oni sami aj ich rodina boli šťastní a žili v hojnosti. Myslím si, že jedno z najdôležitejších rozhodnutí človeka je ujasniť si, čo vlastne v živote chce. Ak je to bohatstvo a peniaze, mal by si to priznať a nie dusiť svoje túžby nejakým duchovnom. Pretože taký človek bude na jednej strane vždy uctievať vonkajšie veci a duchovnom vnútorne tak trochu vždy opovrhovať, pritom navonok môže byť hoci aj vedúcim náboženskej organizácie alebo dokonca premiérom, primátorom či ministrom skrývajúcim svoje zvrhlosti a špinavosti za vieru v Boha! (to je ten najhorší prípad, ak takíto rozštiepení ľudia dosiahnu nejakú pozíciu, ktorá ovplyvňuje životy mnohých ostatných ľudí. Nie sú z nich ani duchovní, ani svetskí, a už vôbec nie skutoční vodcovia)

A zase, úplne bez duchovna to môže dopadnúť ako neriadený oheň - môže zapáliť aj to, čo nechcete. Ale človek by si mal ujasniť priority.

-   -   -

 
"Nebuď príliš bezbožným ani nebuď bláznom; prečo by si mal zomrieť pred svojím časom?" Kazateľ 7:17 (pozn. red. to neznamená nejaký kostolíček, ale predsa len vyhradenie aspoň nejakého času na pravé hľadanie Boha a skutočného zmyslu života)

Mnoho ľudí sa niekedy vôbec nedokáže vyrovnať so svojimi túžbami, vychovávali ich vo viere, že peniaze kazia charakter (pravda je však tiež to, že peniaze charakter odhaľujú). Mladík vychovávaný vo viere, že peniaze kazia charakter chce podnikať - ťažko bude niekedy úspešný. Vezmime si biblickú vetu:

"Lebo koreňom všetkého zlého je milovať peniaze, po čom niektorí zatúžili a tak zablúdili od viery a naplnili sami seba mnohými bolesťami. Ale ty, ó, človeče Boží, utekaj od takých vecí, ale sa žeň za spravedlivosťou, pobožnosťou, vierou, láskou, trpezlivosťou, krotkosťou." (1.Tim6:10-11)

Kto chce peniaze dobre opatrovať a rozmnožiť, musí ich aj milovať. A ľudia trpia a tiež sa naplnia mnohými bolesťami, ak peniaze nemajú. Myslím si, že človek by mal urobiť jasné rozhodnutie, pretože Biblia je (v príp. napr. Pavlových listov) písaná pre tých, resp. adresovaná tým, ktorí si už jasne vybrali duchovnú cestu. List Timoteovi je vlastne list biskupovi cirkvi. Ak to vezmeme na dnešné časy, dalo by sa povedať, že takíto ľudia sú už zabezpečení a mali by mať iné priority ako postaviť si zámoček za miliardu eur. Bežnému človeku, ktorý vidí svojich susedov na krásnych autách a ľudí bývajúcich v krásnych domoch, nejaké teórie od trápenia za nenaplnenými túžbami nepomôžu. Alebo ďalší príklad, čo má napríklad človek robiť, ak je zamilovaný do nejakej princeznej a sám je žobrák? Alebo keď dievča chce nejakého chlapca, ktorý má inú alebo naopak? Pomožu nejaké teórie, alebo modlitby, keď častokrát je mladý človek tak zamilovaný, že nemôže ani meditovať? Jeden spôsob je, zaujať k myšlienkam indiferentný postoj, postoj Pozorovateľa - tak učí Eduard Tomáš a určite, osvojiť si takýto prístup chce u mnohých aj námahu aj hodne tréningu - a tiež je to postup tých, ktorí si vybrali duchovnú cestu. Existuje však ešte jeden spôsob, Eduard Tomáš učil, že ak niekoho milujete, môžete prenášať lásku na Boha! Ale je to možné nielen, keď milujete nejakého človeka - a takto sa túžba rýchlo rozpustí, ak okamžite prenášate lásku a pocity s milovaným človekom na Boha. Ide to napríklad aj pri predstave z radosti z nového auta - tú radosť, ten dobrý pocit a šťastie prenášate na Boha a keď sa naozaj snažíte dávať lásku Bohu, tá túžba vás už nebude zabíjať! Nehovorím, že by človek sa mal snažiť naschvál priťahovať tieto myšlienky za týmto účelom, hovorím iba o možnosti, ako je tiež možné sa nenaplnenými túžbami netrápiť. Hneď ako sa objavia, vedome prenášať pocit lásky a radosti na Boha. Túžby nemôžeme potláčať - to by mohlo niekde buchnúť a niekedy, nemôžeme ich hneď ani uspokojiť. Boh je tu však stále, ako sme si v úvode článku spomenuli, to, čo človek chce, nie je ten objekt túžby, ale láska (vlastne, človek chce trvalý, silný pocit zamilovanosti a šťastia, chce prežívať v prítomnosti niečo skutočné, čo ho napĺňa) Je možné vyrovnať sa s nenaplnenými túžbami aj spôsobom, že ak sa tieto túžby objavia, vizualizujeme si prítomnosť zamilovaného človeka, pocit riadenia a radosti z nového auta, vzduch, svetlo a krásne zariadenie nového domu atď. a snažíme sa tento krásny pocit lásky, radosti a šťastia prenášať na Boha vo svojom srdci (od stredu hrudníka kúsok doprava, tam, kde si ukážete na ja) Usilovní žiaci sami uvidia, čo sa začne diať... Dúfam, že vám to pomôže, je to tiež spôsob, ako byť šťastný tu a teraz!

 

_____________________________________________________________________________________________________________________________

NA OBRANU PRED FAŠISTAMI SA MUSÍME VŠETCI SLOVANIA ZJEDNOTIŤ POD JEDNOU VLAJKOU, navrhujem pravú ruskú červenú vlajku, pod ktorou aj mnohí Slováci bojovali proti fašistom a pod touto spoločnou červenou slovanskou vlajkou je, bol a definitívne aj bude fašizmus navždy porazený a tejto vlajky sa fašisti boja:

_______________________________________________________

Biblik.sk

TEMPUS VERITATEM PARIT
čas rodí pravdu, alebo čas verifikuje pravdu.
alt. preklad: PRICHÁDZA ČAS PRAVDY!
THE TIME OF TRUTH IS COMING!

Šírenie dôležitých informácií Biblik.sk (biblik.sk/clanky) môžete podporovať zdieľaním i finančne. Každý protifašistický boj si zaslúži vašu podporu, podporujte alternatívne médiá i jednotlivcov bojujúcich za slobodu proti fašistom! Snáď sa fašistov a teroristov už čoskoro zbavíme!*
Prosíme Vás podporujte nás / Please support us:
IBAN Biblik.sk
SK8583300000002101425963

Swift / BIC: FIOZSKBA

ĎAKUJEME. THANK YOU

 

*Ale o to, aby sme sa ich zbavili sa musíme postarať my, lebo vám garantujem, že oni sa postarajú o to, ako sa zbaviť každého slobodného človeka a pokiaľ aj teraz ostanete pasívni, život na Slovensku bude horší než smrť! Každý rozhoduje o živote a smrti: povstanie, pohyb, aktivita, akýkoľvek na úrovni prejav odporu proti fašistickému režimu=život. Pasivita, vzdávanie sa, ničnerobenie pre zmenu situácie na Slovensku=smrť.