UBUNTU 21.10 RELEASED / VYDANÉ UBUNTU 21.10 (SK, ENG) (+Poznámka Biblik - doplnené ŠTÁT BY MOHOL UŠETRIŤ OBROVSKÉ PENIAZE PRECHODOM NA LINUX)

15.10.2021 18:52

On thursday 14.10.2021 was the new Ubuntu released by Canonical (ubuntu.com)
Along with Ubuntu was released Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio a Xubuntu.

Rec. System requirements / odporúčané systémové požiadavky:

2GHz dual core CPU or better

4GB RAM

25GB free HDD space

 

SLOVENSKY:

"Spoločnosť Canonical stojaca za linuxovou distribúciou Ubuntu dnes vydala novú verziu Ubuntu 21.10." viac tu: https://www.dsl.sk/article.php?article=25486

TOP KOMENTY dsl.sk

"Ak máte chuť a energiu sa učiť, môžete si dobre prispôsobiť aj Debian 11, možno to dá zabrať trochu, ale väčšina snaživých by to mohla zvládnuť.
Ak sa chce človek trochu učiť, Linux je dobre vyskúšať. Pre mňa poradie:

1.) Debian 11

2.) Ubuntu

3.) Kubuntu https://kubuntu.org/

4.) Linux Mint

5.) Zorin OS
Výhoda je, že inštaláciou Linuxu sa zbavíte ducha oplzlého Billa Gatesa, ktorý deti opichával vakcínami a teraz chce opichať celý svet"

 

"Pre mňa Debian 11 je stále top. Ale chápem, Ubuntu môže byť pre niekoho lepšie ako Debian 11. Ubuntu je možno pohodlnejšie, sú tam niektoré veci v porovnaní s Debianom už naservírované a na Ubuntu nebolo treba ladiť. A pre Ubuntu asi vygooglite všetko. Ak zmeníte farbu vysvietenia textu z oranžovej na modrú, obyčajný používaťeľ nevie, či má Windows alebo Ubuntu (v Debiane 11 je default modrá :) Nový PC aj starší všetky ovládače s linuxom OK (iba ak máte samostatnú grafiku, možno bude treba ovládač. A na moju tlačiareň tuším nebol driver, stačilo tuším nainštalovať len cups v Debiane a tlačí to kvalitne (možno nebude ukladať stránky po poradí, ale tlačiť to bude) Celkovo, trochu práce dala install samostatná grafika a tlačiareň, ináč nebolo s tým až tak veľa roboty."
 

"Ešte mi prosím vás niekto vysvetlite, ako je to možné, že s Win som mal problémy s očami s monitorom pri zníženom jase a na Debiane vôbec!!!! Vždy som mal najnovší driver od grafiky a po niekoľko krát preinštalovanom Windowse a skúšaní rôznych verzií Windows (7 aj 8.1) stále problémy s očami. Dal som Debian 11 a dokonca môžem znížiť jas, oči ok! Čo pod Windowsom nehrozilo ani na notebooku ani na stolnom PC, proste som to riešil tmavými fóliami. Ak som znížil jas na Windowse napr. na 70% začali mi schnúť oči a zachvíľu boli krvavé. Na linuxe na Ubuntu ani na Debiane s tým nie je problém (!) Tak čo to má znamenať? Pamätám si, že keď som mal prvý driver, ani na Windowse nebol problém. Potom som aj menil grafiku aj driver najnovší stále... nechápem, pod Windowsom problémy s očami a s linuxom problém nie je, Windows neviem čo spravili alebo ako k tomu došlo"

 

"Linux Mint je najpodobnejsi ak clovek prechadza z WIN. Na Steame nainstalujem hru a rovno hram cez Proton bez nejakych nastavovani takze ani hranie uz nie je problem."

 

"Za predpokladu ze to nie je World of Warships, kde z neviem akych dovodov sa Steam a tvorcovia hry odmietaju dohodnut a nie je mozne hrta pod svojim vlastnym uctom = cely postup v hre je v <>"

 

"Jednoducho genialne. Co som presiel na Ubuntu, tak mi pocitac bezi 3-krat rychlejsie (boot trva 20 sekund, pri windows10 aj 5 minut, programy spusta okamzite)
No a ako je vidiet, deti ktore si potrpia na Windows, lebo Ubuntu im nerozbehne ich jednu jedinu volnocasovu aktivitu (pocitacove hry), tak su ticho."

____________________________________________________________________

Poznámka Biblik: nevieme aký PC mal užívateľ posledného komentára, fakt je, že na nových PC už s predch. verziou Ubuntu 21.04 sa všetko otvára bleskovo, takmer okamžite (M.2), radosť s tým pracovať! Ak používate SSD, na nový PC odporúčame M.2 disk, bežne je asi 10 násobne rýchlejší ako SSD a tam už može byť viditeľný rozdiel. Operačný systém Windows považujeme za nesympatický špionážny nástroj, ktorý je možné používať len s najvyššou opatrnosťou (personal FireWall a sledovanie aktivity) Pri prechode z Windowsu na linux a z programov Word a Outlook bude možno ťažšie si zvykať na linuxové Libre Office, Open Office a Thunderbird. Na Open Office si možno zvyknete, s Libre Office to môže byť ťažšie. Dá sa zvyknúť aj na Thunderbird namiesto Outlooku. Namiesto Windowsového snipping tool je na lixuxe užitočný nástroj na vystrihovanie  KSNIP. Miesto skicára sa môžete rovno naučiť pracovať s GIMPOM, ale je to o niečo zložitejšie oproti skicáru :-)

+ Štát by mohol ušetriť obrovské peniaze prechodom na linux.

+ Šikovní slovenskí programátori by mohli vyvinúť vlastnú prispôsobenú distribúciu. Kupujeme hotové zahraničné, ale máme na to schopnosti aj kapacity vyrobiť si vlastné!

+ Výhodou je, že pri prechode na linux nemusíte viac už nijak podporovať svinskú korporáciu Microsoft. Pretože používanie Windows a je jedno či ho máte z torrentov je istým spôsobom podpora Billa Gatesa a jeho firmy, ktorú by mali uvedomelí ľudia bojkotovať.

+ TEDA EXISTUJE SILNÝ DÔVOD PREČO BY MAL ČLOVEK VENOVAŤ ČAS A ENERGIU ABY SA NAUČIL OVLÁDAŤ LINUX!

 

Ak ste šikovný, môžete začať s Debianom https://www.debian.org/

V Debiane 11  prostredie Cinnamon sa možno bude najviac podobať Windows. Pri inštalácii Debianu 11 môžete zaškrtnúť všetky prostredia a pri štarte si zvoliť aké vám vyhovuje. Na prechod z Windowsu je možno orientovaný Linux Mint, ktorý prostredie Cinnamon preferuje.

Faktom je, že operátori zaznamenávajú všetko, ak by ste chceli maximálnu anonymitu tak TAILS OS, ale nemali by ste čakať, že sa Vám nejaká práca uloží, musíte si ju ukladať mimo PC, práve o tom je TAILS, aby v systéme neostávalo nič, žiadne stopy.

Ak by ste chceli normálny systém na používanie a máte aspoň základné počítačovo-technické zručnosti, tak Debian 11 by mohol byť dobrou voľbou. Ubuntu je fajn kôli rozšírenosti komunity, môžete si ľahšie nájsť na google veci a nastaviť. Kubuntu majú ľudia radi, je im nejako sympatické, ale najviac je každá linuxová distribúcia o tom, ako je v základe nastavená a aké prostredie (napr. Cinnamon, MATE, KDE, GNOME, Xfce, atď.) je vám sympatické. Môžete si PC pri troche zručnosti prispôsobiť každý podľa svojho.