Dr. DAVID HAWKINS: VZDAJME SA VINY

02.09.2022 12:22

"Vina znamená pokus zakúpiť si spasenie, zmanipulovať Boha a kúpiť si odpustenie za utrpenie. Tieto postoje plynú z mylného chápania Boha akoby veľkého mravokárcu. Domnievame sa, že jeho spravodlivý hnev odvrátime svojou bolesťou, utrpením a pokáním. Existuje však jediné pravé "pokánie" za zlé činy a tým je zmena. Namiesto toho, aby sme zatracovali to negatívne, zvolíme si pozitívne.

Ak si prajeme pokrok a zmenu, potrebujeme viac než cítiť sa vinní. Na mape úrovní ľudského vedomia vidíme, že vina sa nachádza v spodnej časti (tab.tu), zatiaľ čo Boh je úplne hore. Prevaľovanie sa vo vine v nízkych úrovniach vedomia nás totižto hore nepozdvihne. Pokora znamená, že sa na vlastný život pozeráme ako na vývoj duchovného vedomia. Učíme sa z chýb. Pri pohľade späť na svoje omyly si môžeme povedať: "Vtedy sa mi to zdalo ako riešenie." Teraz to už v širších súvislostiach chápeme ako chybu.

Pri vzdávaní sa viny nám tiež veľmi prospeje, keď prestaneme veriť na hriech a jeho nenapraviteľnosť. Chybu ide napraviť. Hriech je tiež chyba, teda tiež je napraviteľný.* Väčšina z toho, čo ľudia nazývajú "hriechom", sú v skutočnosti pripútanosti a emóciami vybudené činy pochádzajúce od ich vnútorného dieťaťa. Vlastne, je to práve toto dieťa, ktoré klame, kradne, podvádza, nadáva druhým a mláti ich. Hriech je teda skôr nezrelosť a neznalosť pravej povahy Reality a podstaty vedomia. Keď človek nahradí svoje svetské hodnoty hodnotami duchovnými, pokušenia zoslabnú a chýb sa dopúšťa s menšou pravdepodobnosťou." cit. z knihy David Hawkins VŠEVIDOUCÍ JÁ. Zaujímavé krátke video na počúvanie:

 

*vo filme Gándhí (1982) prišiel za Gádhím človek-hinduista, ktorý vo vojne zabil dieťa-moslima. Myslel si, že jeho hriech je neodpustiteľný, že skončí v pekle a že sa už s tým nedá nič robiť. Gándhí mu povedal:

"Je cesta von z pekla! Adoptuj si dieťa a vychovaj z neho moslima!"

Ak vraha skutočne mrzí, že život zničil a vzal, kým je sám nažive, má mnoho šancí život podporovať i dávať. Božia milosť je tu aj pre vrahov a najväčších hriešnikov, stačí o túto Milosť stáť a kto o túto Milosť stojí, môže Ju prijať i bez farárov a kostolov, skutočným obrátením celého svojho života k Bohu.

MUDr. Ján Palouček na svojich prednáškach hovorieval, že život je veľký dar a za túto Milosť je jediná adekvátna protihodnota ponúknuť celý svoj život Bohu.

 

__________________________________________________________________________________________________________

Biblik.sk

________________________

TEMPUS VERITATEM PARIT
čas rodí pravdu, alebo čas verifikuje pravdu.
alt. preklad: PRICHÁDZA ČAS PRAVDY!
THE TIME OF TRUTH IS COMING!

Našu prácu môžete podporovať na č. účtu IBAN Biblik.sk
SK8583300000002101425963

Swift / BIC: FIOZSKBA

ĎAKUJEME. THANK YOU