KOPÍROVANIE NIE JE KRÁDEŽ (AKTUALIZÁCIA 1)

14.11.2019 12:15

Mail vlastníkom autorských práv, ktorí uploaderov považujú prakticky za zločincov. (uploader je ten kto skopíruje nejakú vec a nahrá ju na úložisko) Zabúdajú však na to, že uploaderi im aj zvyšujú zisky. Vďaka nahrávke na ulozto.sk som sa dozvedel o jednom zaujímavom kníhkupectve (www.avatar.cz), z ktorého teraz kupujeme knihy.

Vďaka skopírovanému windowsu a programom si dnes ľudia kupujú drahý software do svojich kancelárií. Vďaka skopírovanej hudbe si teraz ľudia kupujú drahé hudobné nástroje, kupujú si CD aj keď ich nepotrebujú, a chodia na koncerty po celom svete. (Lepšie ako kúpiť si CD je podporiť umelca priamo, ak sám tieto CD nepredáva. Teda kupovanie CD, na ktorom parazitujú nahrávacie spoločnosti, nie je obvykle príliš dobrá podpora)

 

Mail 14.11.2019 12:14↓

 

"Viete, je to dosť obmedzený pohľad, kopírovanie nie je krádež.

Kopírovanie prispieva k šíreniu informácií, zvyšuje zisky takzvaných vlastníkov práv a je to úplne legálna, zmysluplná a prirodzená činnosť.

Nikdy som nemal výčitky napáliť CD, ktoré som si zakúpil a dávam to ďalej. Je to plne v súlade "Miluj Boha, miluj blížneho svojho ako aj seba samého." Dôležitá informácia pre ľudstvo alebo pre môjho známeho je vlastne v prvomrade pre moju osobnú potrebu, lebo chcem normálny svet a nie túto džungľu, v ktorej každý striehne na druhého aby z neho aspoň voľačo získal. Na mojej stránke www.biblik.sk mám hudbu, ktorú som vyrábal a dal som ju bezplatne na úložisko:

https://www.biblik.sk/products/a432-hz-klasika/

Sú to stovky hodín práce, ale podieľali sa na tom mnohí a ja si to nemôžem len tak nejako privlastniť, ani keby mi to umožňoval nejaký zákon. Vlastne ešte by som im mal dať za to peniaze ja, keď niečo získam...

Ide o to, že umenie je určené pre ľudí a biznis je na druhom mieste.

Najskôr sa osvietený umelec nepokladá za činiteľa a teda ani za vlastníka...

Neviem, čo by na to povedal Mozart, Bach alebo sám Dr. Eduard Tomáš, ale nech si nikto nerobí nárok, že mu tieto nahrávky patria. Dnes sú práva aj na Bibliu, keď citujete slovenskú Roháčkovú Bibliu, vraj porušujete niekoho práva...

Som IT technik, vyrastal som na skopírovaných hrách, skopírovanom softwari a skopírovanej hudbe. Stovky zákazníkov si vďaka tomu, že som sa mohol tieto veci bezplatne naučiť používať, si neskôr zakúpilo software, hry a možno aj hudbu. Pre mňa kopírovanie=legálne, a keď nájdem dobrého uploadera mám radosť - urobil dobrú a zmysluplnú prácu.

Načo sú dnes komu CD? Veď dám tam bezplatne na stiahnutie mp3 a kto ich chce počúvať, nech mi pošle peniaze na účet.

Tak to robia umelci, ktorí nemajú strach o svoje živobytie. Lepšie by bolo dať k dispozícii na stiahnutie mp3 za symbolickú cenu, s odkazom na zaplatenie, podľa mňa značné množstvo ľudí tú sumu aj na ten účet pošle.

Ďakujem."

 

Miroslav Raninec, Biblik.sk

www.biblik.sk

www.biblik.sk/clanky

 

AKTUALIZÁCIA 1: Trenčiansky hudobník Miroslav Nedoma dnes súhlasil, aby jeho hudba bola šírená bezplatne. Jeho krásnu tvorbu si môžete vypočuť aj stiahnuť tu: https://www.biblik.sk/products/miroslav-nedoma-country/