LED LIGHTNING COULD HAVE MAJOR IMPACT ON (WILD)LIFE / LED SVIETIDLÁ MÔŽU MAŤ ZÁVAŽNÉ DOPADY NA ŽIVOT ORGANIZMOV V PRÍRODE (SK, ENG)

23.02.2023 13:02

"LED street lighting can be tailored to reduce its impacts on the environment, according to new research by the University of Exeter." Read more here:

https://phys.org/news/2017-02-major-impact-wildlife.html

Note Biblik: I consider LED as a hazard for health. I don't use any LED as a light in household. LED lamps on streets here in Slovakia are too bright near the sources of light (around lamps it's too bright, this isn't a night light, it's annoying). The LED light in our streets is annoying in comparison with old orange Sodium-vapor lamps. LED blinks, or something from LED sources makes my eyes tired. Personally, I avoid all streets with new LED. For my eyes sometimes tired from PC monitor LED is not good, LED is not relax for my eyes but another pain! Personally, I would throw out all LED from streets and I would put back old Sodium-vapor lamps. The energy savings and lifespan isn't always a victory for LED. Comfort for drivers and pedestrians, safety (health factors) and all other normal factors should be considered. At least - if somebody wants to install LED, proof it's safe, and make something with that color of that nasty, bright and cold unnatural light!

 

"Sodium vapor lamps are some of the most efficient lamps in the world. They have an efficiency of up to 190 lumens per watt compared to an incandescent street lamp which has between 15 and 19 lumens per watt." Jediný problém sodíkoviek je, že sú nechutne žlté, ale za pár rokov budu tie krásne biele ledky zase meniť za žlté 3000k lebo to ruší spánkovy režim :D biznis a biznis a ešte raz biznis. Kvalitné ledky majú max 180lm/w, bežne dostupné cree a osramácke nejakých 120-150. Snáď ako argument by som bral, že sodíkové svietidlá majú efektivitu zniženú degradujúcim krytom od tepla, taktiež samotne znižujú časom výkon. Ale aj ledky znižujú výkon vekom, preto sa používa priemyselný štandard L70, kde sa zabezpecičí, ze za 50000 hodín klesne jas na max 70% potrebného výkonu (zväčša sa to rieši vačším výkonom než je potrebné). Viac tu - SK: https://www.biblik.sk/news/v-bratislave-chcu-vymienat-normalne-svetla-za-led-ukazkovy-priklad-mafianskych-praktik-a-dalsi-krok-k-poskodzovaniu-zravia-a-myslienkovej-kontrole/

 

ZAUJÍMAVÝ DOKUMENT - SK:

https://www.uspornaziarovka.sk/forum/2012/03/02/nove-vyskumi-bielych-led-cipoch-nasom-organizme/

Verzia pre tlač: NOVÉ VÝSKUMY O BIELYCH LED ČIPOCH.odt

Poznámka Biblik: LEDky neznesiem vôbec, v reštauráciách to viditeľne bliká, nedá sa pri tom čítať, ruší to, na uliciach je to odporne jasné, oslepuje to vodičov i chodcov. Farba svetla nových LED v TN vôbec nie je nočné osvetlenie, ale znížila kvalitlu života v meste. Ak sa chcete ísť večer prejsť po celodennej práci s počítačom, pri LED si oko neoddýchne! Mnohých ľudí LED oslepuje, unavuje to oči a to svetlo je nepríjemné. LED neznesiem ani v PC monitoroch, vysušujú mi oči! (Nové OLED displeye, konkrétne testovaný LENOVO P11 sú už na tom lepšie, sú pre mňa aspoň použiteľné) LED mi vysušuje oči, nezniesol som ani jediný notebook a ani jediný nový monitor s LED podsvietením. Mnohých z tých LED bolí hlava, preto v domácnosti používame iba klasické žiarovky. Ale tí, ktorí používajú LED a trpia bolesťami hlavy (zvlášť obdobie jeseň), niekedy veľmi pomôže pridanie klasickej žiarovky a je po bolestiach.

LED je zatiaľ experiment a hazard so zdravím. V dome, kde sa používali LED a rôzne náhražky žiaroviek som po pár dňoch začal vidieť modrú trávu namiesto zelenej! Teda, môže dôjsť i k zmene vnímania farieb - prečo robíte na sebe experimenty, Aká je to úspora, ak človek dáva do stávky svoje zdravie? Ak nastávajú zmeny vnímania farieb, možno LED pôsobí i ďalšie zmeny v mozgu a som presvedčený, že hlavný účel nasadenia LED čipov je myšlienková kontrola. Podrobnejšie informácie o LED svietidlách sú v prednáškach Dr. Rauni Kilde.

Biblik.sk

biblik.sk/clanky

Prosíme vás, podporujte našu prácu / Please support our work:
IBAN Biblik.sk
SK8583300000002101425963

Swift / BIC: FIOZSKBA

ĎAKUJEME. THANK YOU

Červená vlajka, Vlajka víťazstva, NAŠA VLAJKA:

https://www.biblik.sk/vlajka-vitazstva/

_____________________________________________________________________

NA OBRANU PRED FAŠISTAMI SA MUSÍME VŠETCI SLOVANIA ZJEDNOTIŤ POD JEDNOU VLAJKOU, napríklad pravá ruská červená vlajka, pod ktorou aj mnohí Slováci bojovali proti fašistom a pod touto červenou slovanskou vlajkou je fašizmus navždy porazený a tejto vlajky sa fašisti boja:

VLAJKA VÍŤAZSTVA / THE FLAG OF VICTORY

https://www.biblik.sk/products/vlajka-vitazstva/

NECH ŽIJE PUTIN, NECH ŽIJE RUSKO!

VIVAT VLADIMIR PUTIN, VIVAT RUSSIA!