RYŽOVÝ SIRUP: ĎALŠIE SVINSTVO V BIO POTRAVINÁCH (AKTUALIZÁCIA 1x)

01.11.2019 14:27

Ak tzv. bio potraviny obsahujú nejaký sirup, je dobré si zapamätať, že nie sú jedlé. To je naše základné pravidlo pri výbere potravín. Z najčastejšie používaných "dobrôt" pridávaných do bio potravín patria agávavový sirup a ryžový sirup. Pre nás platí: sirup=nejedlé.

Výrobky, ktoré obsahujú akýkoľvek sirup, tento ich tzv. sirup je dnes obvykle mnohonásobne spracovaný produkt rôznych lacných plodín s obsahom škrobu (napr. kukurica, pšenica a.i.), kde za pomoci syntetických enzýmov býva spracovaný a premieňaný škrob na glukózu a fruktózu. (O tzv. glukózovom sirupe, ktorý považujeme za nástroj na vyvolanie chronických chorôb sme písali tu) Je úplne jedno, či je vstupná plodina na výrobu glukózo-fruktózového alebo iného sirupu pestovaná v bio kvalite. Vo väčšine prípadov, ak nie je badateľný rozdiel v chuti a kvalite výrobku, nálepka bio je vlastne iba úradnícka pečiatka. Obvykle však sú potraviny v bioobchodoch na vyššej kvalitatívnej úrovni oproti priemeru. Iba nás mrzí, že niečo také ako glukózo-fruktózový sirup alebo iné podradné sladidlá z ryžových a banánových štátov, za ktoré považujeme aj sirup z agáve aj ryžový sirup, že sa bohužiaľ tieto vôbec nachádzajú v našich bio obchodoch!

Aj vy rozhodujete, čo je na pultoch obchodov. Pre nás je slovenský biely cukor lepší a zdravší ako zahraničný med či iné moderné sladidlá. Problém cukru je skôr v tom, že je to silne koncentrovaný extrakt. Pre Slováka bude podľa nás slovenský biely cukor vyrobený z repy menšie zlo ako zahraničný trstinový. Z výživového hľadiska môže mať skôr význam oproti bielemu cukru nie klasický hnedý cukor, ale melasový. Za pozornosť stoja jeho nutričné hodnoty: https://www.bioland.sk/cukor/prirodny-trstinovy-cukor-melasovy-bio-300g-bionebio/

Na čo je dobré dať si v bio obchodoch pozor?

Všimli sme si, že nálepka so slovenským zložením býva častokrát iná ako originál. Je dobré občas si prebehnúť aj zloženie v pôvodnom jazyku. Napr. na čokoláde iChoc WHITE VANILLA ten ryžový sirup nie je v slovenskom zložení uvedený vôbec, ale pôvodné nemecké zloženie ho uvádza. (aj akási "ináč" sladká chuť čokolády to potvrdzuje) Upozorňujeme na to výrobcu, resp. distribútora a článok mu preposielame. Distribútor by si mal dať dobre záležať na tom, aby vždy uvádzal skutočné zloženie výrobku.

Pri výbere potravín platí jednoduché pravidlo: Normálne (jedlé) potraviny sú tie, ktoré sú čo najmenej spracované.

 

-   -   -

 

AKTUALIZÁCIA 1: odpoveď distribútora zo dňa 1.11.2019@19:44:

"Dobrý den,

 Děkuji za upozornění, chybu ihned napravíme.

 Přeji hezký den"