SPRÁVNE DÁVKOVANÝ KOKOS/KOKOSOVÝ OLEJ MÔŽE BYŤ POUŽITÝ AKO PREVENCIA AJ AKO ÚČINNÝ LIEK

30.04.2021 12:20

V minulom článku sme písali o kokose/kokosovom oleji:

https://www.biblik.sk/news/kokosovy-olej-dokaze-zlikvidovat-herpes-i-virusy-chripky/

V zime môže byť užívanie/používanie kokosového oleja trochu problematické, pretože kokosový olej silno ochladzuje telo. Momentálne počasie je vyhovujúce, mierne ochladenie by už nemalo škodiť. Ak správne dávkujete kvalitný čistý prírodný nespracovaný kokosový olej ráno na lačno (cca 1 lyžička ráno, príp. aj večer pred spaním) môže to byť aj účinná prevencia aj účinný liek. Dôvody? Látka monolaurín, ktorá sa dá zakúpiť aj ako potravinový doplnok. Ale mastné kyseliny, prirodzene nachádzajúce sa v kokose obsahujú až 50% kyseliny laurovej. Táto sa v tele premieňa na veľmi účinnú látku liečivú látku monolaurín:

"Bohatým zdrojom nasýtených mastných kyselín je aj kokos. Kokos a výrobky z neho (kokosový olej a maslo, kokosové mlieko, atď.) neboli veľmi populárne v uplynulých desaťročiach. Na základe nesprávneho výskumu a komerčných záujmov obvinili kokos a iné tropické tuky, že zvyšujú hladinu cholesterolu v krvi a riziko aterosklerózy, vďaka čomu sa stali nepopulárnymi. Domorodí obyvatelia však používali tropické tuky po tisícročia. Tieto národy charakterizuje nízky výskyt aterosklerózy a ochorení srdca. Približne 50 % mastných kyselín v kokose je laurová kyselina. Najnovšie výskumy potvrdzujú, že laurová kyselina sa v tele premieňa na veľmi účinnú antivirálnu, antibakteriálnu a antifungálnu látku, zvanú monolaurín. Patogény typu Candida albicans, Helicobacter pylori, vírus HIV, vírus osýpok či herpesu, cytomegalovírus, vírus Epstein-Barr, chrípka a mnohé iné podliehajú monolaurínom. Laurová kyselina je taktiež jedna zo zložiek materského mlieka, ktorá chráni dieťa pred infekciami. Ďalšie mastné kyseliny v kokose sú kaprylové a myristické kyseliny, ktoré sú tiež známe svojimi antivirálnymi, antibakteriálnymi a antifungálnymi účinkami. Kaprylová kyselina sa napríklad po dlhé desaťročia používala ako antifungálny prostriedok vo forme toboliek a tabletiek. Pre GAPS pacientov je pravidelná konzumácia kokosu veľmi prospešná. Kokos je pre telo prírodným zdrojomantifungálnych, antibakteriálnych a antivirálnych látok, ako aj mnohých iných výživových faktorov. Otázkou je, akou formou ho konzumovať. Ľudia v Tichomorí pouţívajú kokos v jeho prírodnej forme. Samotný orech a šťava v jeho vnútri sú bohaté na nasýtené tuky, vlákninu, vitamíny, minerály, vitamín E, tokotrienoly, karotén a mnohé iné mikronutrienty. Čerstvý panenský kokosový olej, s bohatou chuťou, obsahuje väčšinu týchto užitočných látok a beţne sa používa v tropických krajinách na varenie. Keďže obsahuje nasýtené mastné kyseliny, pri tepelnej úprave prakticky vôbec nezmení svoju štruktúru. Kokosový olej dostupný na Západe sa však veľmi odlišuje od tejto prírodnej formy. Prechádza hydrogenizáciou, aby stvrdol a tak sa predĺžila jeho životnosť. V procese hydrogenizácie sa vytvárajú trans-mastné kyseliny, ktoré spôsobujú aterosklerózu a srdcové ochorenia. Proces hydrogenizácie si vyžaduje prítomnosť hliníka a niklu, stopy ktorých zostanú v hydrogenizovanom kokosovom oleji. Tento proces zároveň zničí vitamíny, vrátane vitamínu E, karoténu, tokotrienolov a mnohých iných užitočných nutrientov. A ak by to nestačilo, mnohé značky kokosového oleja a kokosového masla na Západe prechádzajú rafinovaním, kde sa používa teplo a chemické rozpúšťadlá. Ani ma neprekvapuje, že štúdie testujúce takýto kokosový olej svedčia o jeho negatívnom účinku, teda o zvyšovaní hladiny cholesterolu. Ako vždy, aj tu platí zásada, že treba napodobňovať prírodu, teda konzumovať kokos v jeho prírodnej podobe. Čerstvý kokos nájdete vo väčšine supermarketov." Zdroj: Kniha SYNDRÓM TRÁVENIA A PSYCHOLÓGIE:

https://www.biblik.sk/products/syndrom-travenia-a-psychologie/