STEARAN HOREČNATÝ VYSOKO ŠKODLIVÝ?

19.05.2021 10:59

STEARAN HOREČNATÝ VYSOKO ŠKODLIVÝ?

DRUHÁ ČASŤ

STEARAN HOREČNATÝ VYSOKO ŠKODLIVÝ?

Stearan horečnatý nie je zdrojom horčíka a neboli u neho zaznamenané žiadne benefity v oblasti zdravia, ale môže mať negatívny vplyv na fungovanie imunity, pretože u kyseliny stearovej bolo zaznamenané potlačanie T buniek. Plnidlo tiež stimuluje črevá tvoriť biofilm, ktorý môže zabrániť dostatočnému vstrebávaniu živín v tráviacom trakte.
Prinášame další súhrn Dr. Mercolu na Stearan horečnatý

Bude stearan horečnatý vyškrtnútý z povolených látok?
Ako bolo nedávno vysvetlené v súvisiacom článku, stearan horečnatý môže dostať úplnú stopku z  doplnkov, čo asi nebude zlé; čo sa týka zdravotného hľadiska.
Problémom, ale ostáva, že sa používa približne v 95 percentách výživových doplnkov a liečiv (poznámka prispievateľa).  

Počas marca 2010 zasadania Codex Committee on Food Additives (CCFA)voľne preložené Výboru pre potravinové prísady (CCFA), bolo odporučené, aby "horečnaté soli mastných kyselín" (tj stearát horečnatý) boli odstránené z kódexu respektíve smernice, pretože stearát horečnatý nemá význámné použitie v potravinách (bol aj vymazaný – pozn. prispievateľa). Nasledujúci rok, v marci 2011 CCFA na zasadnutí Medzinárodnej aliancie  the International Alliance of Dietary Supplement Associations (IADSA) predložili žiadosť, aby sa stearan horečnatý znova pridal k prídavným látkam v potravinách. Ten bol následne bol znovu pridaný pod INS číslom 470 (iii).
"...Avšak Spoločný výbor expertov FAO/WHO pre prídavné látky v potravinách (JECFA) vyžaduje údaje o jeho toxicite, aby sa odôvodnila jeho nová pozícia, aj napriek jeho už existujúcemu použitiu v doplnkoch.

Látky, ktoré sa vo významnej miere používali pred rokov 1997 nepotrebujú schválenie Európskej komisie respektíve sa na nich nepozerá ako na novú zložku. Samozrejme musí  o tom aj existovať relevantný dôkaz. Samozrejme takýto je na to pohľad, čo sa týka Európskeho práva (poznámka prispievateľa).

Podľa Johna Venardosa, viceprezident spoločnosti Herbalife, ktorý hovoril o tomto probléme na NIA západnej konferencii v Laguna Beach, podotkol, že odhadované náklady na dáta o toxicite stearanu horečnatého by stáli 180.000 dolárov. Žiadny výrobca sa zatiaľ dobrovoľne nepodujal „zaplatiť účet. "
Zdá sa, dokiaľ niekto respektíve nejaká firma nepríjme túto úlohu vykonať výskum, dôležitý na preukázanie jeho bezpečnosti ako potravinového doplnku, pravdepodobne bude eliminovaný z trhu.  Ak berieme do úvahy fakt, že väčšia časť  výrobcov doplnkov používa stearan horečnatý, malo by to na nich nežiadúci dopad. Ale pre spoločnosti, ktoré už ho nepoužívajú respektíve fungujú bez stearanu horečnatého, je to dôkaz, že oni mali pravdu po celý čas.  

Odstránenie tohto komponentu z produktu bude zodpovedať miernym zvýšením výrobných nákladom, pretože stroje nemôžu bežať tak rýchlo, a teda nemôžu produkovať toľko v daný deň. Ale verím, že nárast nákladov stojí za to. Je prvoradé nespôsobiť žiadne zdravotné problémy a prijať ďalšie opatrenia, aby zabezpečili predaj produktov najvyššej kvality a čistoty ako je možné.

Moja otázka je jednoduchá, ako je možné, že zložka, ktorá bola vylúčena zo zoznamu povolených látok, tam bola znova pridaná pod iným číslom?

Záverom, len môžem povedať, že tu nie je všetko v zhode s kostolným poriadkom. Ako to bude u liekov? Moja odpoveď je jednoduchá, u lieku sa posudzuje, či jeho liečivé účinky prevažujú nad jeho škodlivými (samozrejme berme do úvahy aj záchranu zdravia). Je šokujúce koľko vedľajsích účinkov bolo u liekov zaznamenaných a bez problémov sa mnohé z nich predpisujú, aj keď sú známe ich negatívne účinky. Aby ste teraz nenabudli zlý dojem, že som proti užívaniu liekov, ani nikoho nenabádam, aby ich nekonzumoval...
Takže moja odpoveď je jasná... Aj keby sa v budúcnosti naozaj stoplo používanie Stearanu horečnatého, obávam sa, že na lieky to nebude mať dopad. Ale buďme pozitivisti. Pekný den. 

ZDROJ: https://www.modrykonik.sk/blog/keepfit/article/stearan-horecnaty-vysoko-skodlivy-6qpr4b/

Poznámka Biblik: Minule sme písali o mastenci, článok tu. V tabletkách a doplnkoch je veľa zbytočného odpadu, ktorý potom musí telo spracovávať. Hľadajte doplnky výživy bez prídavných látok. Ak napríklad v Californii vedia všetky doplnky a tabletky vyrobiť bez tabletovacích prísad (zrejme kôli širšej klientele, ktorá nechce jesť odpad) tak to ide aj na Slovensku a všade! Vy sami tým čo kupujete, určujete, čo výrobcovia budú vyrábať.