UNIVERZITA SAMOTY ALEBO AKO SA ZACHOVAŤ V KRITICKEJ SITUÁCII

25.08.2017 13:36

universityofsolitude.com

Príbeh iránskeho pastora, dobre známy v kresťanských kruhoch islamskej krajiny. Je to silný príbeh viery, odpustenia a nezlomnej nenávisti:

Jeden z prvých kresťanských pastorov sa volal Reza. Aj jeho podobne ako mňa obvinili zo šírenia kresťanstva v Iráne a zavreli do väzenia Evin Prison.        Držali ho vo veľmi ťažkých podmienkach. Na samotke strávil niekoľko rokov, kruto ho mučili, fyzicky aj psychicky.

Ubehol rok, dva, tri... Reza stále nešiel k súdu. Nič sa v jeho prípade nedialo. Trpel a čakal. Trvalo dlhých 11 rokov, kým sa konečne dostal pred sudcu. Jedenásť rokov, kým  sa konečne dostal pred sudcu. 11 rokov čakal vo väzbe, kým rozhodnú o jeho prípade! Nemal možnosť prepustenia na kauciu.

Potom to prišlo. Vysokopostavený moslimský sudca po prečítaní všetkých materiálov od bezpečnostnej polície, po detailnom preštudovaní prípadu a po rozhovore so samotným Rezom, ktorý sa za svoju vieru nijako nehanbil a počas celých 11 rokov sa nikdy nezlomil a odmietol konvertovať na Islam, za čo mu sľubovali slobodu, vyniesol verdikt:                                                                

"SMRŤ OBESENÍM."

Jedenásť rokov čakania, jedenásť rokov boja! Jeden deň, jeden sudca, jeden rozsudok..."SMRŤ OBESENÍM."

Čo myslíš, Matej, ako sa pastor Reza musel vtedy cítiť?

Vieš Matej, v iránskom súdnictve existuje také pravidlo. Vždy keď sudca vynesie rozsudok, podá odsúdenému papier, na ktorý môže napísať slová takzvanej "last defense" (poslednej obrany, poslednej obhajoby) Odsúdený tam môže napísať čokoľvek. Sudca si jeho poslednú obhajobu prečíta a vo výnimočných prípadoch rozsudok zmierni.

Nestáva sa to však často. Moslimský sudca v Rezovom prípade postupoval podľa týchto pravidiel. Po vynesení rozsudku smrti podal Rezovi papier, aby mu dal šancu na poslednú obhajobu. Pastor Reza napísal na papier nasledujúce slová: "NECH JE BOŽIA LÁSKA, MILOSRDENSTVO A POŽEHNANIE VŽDY S TEBOU A S CELOU TVOJOU RODINOU!"

Potom podal papier sudcovi.

Sudca si prečítal pastorovu poslednú obhajobu. Ostal v šoku. Veď toho kresťana práve odsúdil na smrť obesením! Odsúdil ho na smrť po jedenástich ťažkých rokoch za mrežami! Odsúdil ho na smrť za šírenie viery v Boha, v ktorého verí aj on sám, len v Neho verí trochu ináč...

A ako využil on, kresťan, poslednú možnosť obhájiť sa, položiť na stôl pádny dôkaz či šancu na poslednú chvíľu vzdať sa svojej viery a vyhnúť sa tak trestu smrti? Nevyužil príležitosť na svoju obhajobu. Nezanechal ani odkaz rodine. Nevylial si zlosť. Neprosil sudcu o milosť. Zaželal veľa lásky, milosrdenstva a požehnania od samotného Pána Boha jemu, moslimovi. Človeku, ktorý ho pred minútou odsúdil na smrť obesením!

Sudcu sa pastorove slová tak dotkli, že svoj pôvoný rozsudok okamžite zrušil. A keďže pastor Reza strávil vo väzení už aj tak jedenásť rokov, rozhodol sa prepustiť ho okamžite na slobodu.

Rezu teda prepustili. Unikol trestu smrti. Svojej viery sa nevzdal ani v najťažších chvíľach. Sudcovi odpustil, že ho poslal na smrť. Ba čo viac, nielenže mu okamžite odpustil, on sa naňho vôbec nehneval. Práve naopak. Zaželal mu to najkrajšie, čo môže veriaci želať veriacemu.

Je to krásny príbeh úprimného žitia v Mene Boha.

Človek by si myslel, že Reza po prepustení na slobodu odletí z Iránu. Myslel by si, že zmení pôsobisko. On však zostal, chcel pokračovať vo svojej kresťanskej misii tam, kde začal. O pár týždňov ho našli doma mŕtveho, prebodnutého 21 dlhými islamskými nožmi.

Zomrel strašnou smrťou. Pri jeho tele sa našiel lístok s adresou. Keď veriaci, ktorí našli Rezove telo, išli na túto adresu, objavili ďalšieho kresťanského pastora. Bol zavraždený presne tým istým spôsobom ako Reza. Dvadsaťjeden dlhých nožov preniklo cez teplé ľudské telo. Islamská vražda.

 

NECH TENTO PRÍPAD NAVŽDY SVEDČÍ O SILE VIERY. SKUTOČNEJ SILE VIERY KRESŤANSKEJ, ALE AJ TEJ MOSLIMSKEJ... 

 

úryvok z knihy: MATEJ VALUCH - UNIVERZITA SAMOTY

www.universityofsolitude.com

 

© Matej Valuch, podnikateľ, úspešný spisovateľ a autor nádhernej knihy UNIVERZITA SAMOTY.  

Ak chcete využiť príležitosť zaobstarať si dnes túto vynikajúcu knihu, kliknite sem          ____________________________________________________________________________________

Matej ďakujeme Ti za možnosť publikovať na našom portáli ďalší kvalitný článok! Nech slúži ako príklad pre všetkých, ktorí by sa ocitli v situácii ako Reza, alebo v iných ťažkých životných situáciách (choroba, strata dieťaťa či blízkej osoby a iné náročné životné skúšky) Ak chceme v týchto skúškať zvíťaziť a zmeniť svoj osud či zdravie, alebo zdravie nášho dieťaťa, jediné čo nám ostáva aj v prípade ohrozenia života zachovať si v srdci Lásku k Pánu Bohu a dokonca aj voči človeku, ktorý nás chce zabiť. Toto je pravé náboženstvo a Učenie jediného skutočného Hrdinu, Pána Ježiša Krista, bez ktorého by sa ani Reza nemohol zachovať tak, ako sa zachoval. Nech každá duša miluje Pána. Pochválený buď Pán Ježiš Kristus! Naveky! Amen.

 Biblik.sk