AKO SI CHRÁNIŤ OČI PRI PRÁCI S POČÍTAČOM (ALEBO AKO VYBRAŤ PC MONITOR) DOPLNENÉ: OČI A SLNKO

12.09.2018 20:34
"Lebo stučnelo srdce tohoto ľudu: ušami ťažko počuli a svoje oči zažmúrili, aby snáď nejako očami nevideli, ušami nepočuli, srdcom neporozumeli a neobrátili sa, a uzdravil by som ich." (Matúš 13:15)

Viac tu: https://www.biblik.sk/podporte-nas/

 

"Lebo stučnelo srdce tohoto ľudu: ušami ťažko počuli a svoje oči zažmúrili, aby snáď nejako očami nevideli, ušami nepočuli, srdcom neporozumeli a neobrátili sa, a uzdravil by som ich." Matúš 13:15

- - -

 

AKO SI CHRÁNIŤ OČI PRI PRÁCI S POČÍTAČOM:

Úplne prvá zásada: ak pociťujeme pri práci s počítačom bolesť očí, okamžite by sme mali prerušiť prácu a dať si aspoň na malú chvíľu prestávku. Bolesť je jedným z varovných signálov tela, dômyselná výstražná kontrolka - dôsledok Veľkej Múdrosti Pána Boha - Stvoriteľa, ktorej by sme vždy mali venovať náležitú pozornosť.

Moja priemerná pracovná doba hľadenia do počítača bývala okolo 16 hodín denne, bol som zvyknutý aj na dlhšie seansy. Iba raz som si dovolil ignorovať výstrahu v podobe bolesti a sťahovania očí. Ľavé oko bolo suché, pobolievalo, zatváralo sa, ale stoj čo stoj som chcel prácu na počítači do rána dokončiť. Ignorovanie varovných signálov tela zabralo rok liečby, kým sa oči zregenerovali. Po roku neplánovanej dovolenky som sa rozhodol zanechať vynikajúco platenú prácu počítačového technika.

Moji kolegovia si takmer všetci kvapkajú kvapky do očí. Neviem, na koľko peňazí si cenia svoje oči, ale riskujú veľmi. Možno by som sa zachoval rovnako, keby som mal rodinu... Kvapky sú však iba odkladom problému, treba nájsť riešenie, napr. kvalitné tónované sklá na okuliaroch, zmena práce, nábor zamestnacov, a pod. Je lepšie problémom predchádzať, ako ich neskôr riešiť, zvlášť, ak ide o zdravie.

Svoju úlohu pri predchádzaní únave očí hrá aj tvar a veľkosť okuliarov - pri práci s PC sú podľa mojich skúseností vhodnejšie väčšie sklá. Neosvedčil sa mi ani filter modrého svetla na sklách okuliarov. Na dioptrických okuliaroch preto používam antireflexnú vrstvu, ktorá podľa slov môjho optika výrazne zvyšuje priepustnosť svetla a za príplatok určite stojí. Sklá bez antireflexnej vrstvy podľa mňa nie sú vhodné ani na prácu s počítačom, ani na bežné nosenie. Antireflexná vrstva výrazne eliminuje odrazy svetla, v porovnaní s ostatnými technológiami úpravy skla okuliarov je oveľa komfortnejšia. Vyskúšajte.

Keď prídete do optiky, skúsený odborník vám väčšinou ponúkne sklá s filmom na filtrovanie modrého svetla. Škodlivé modré svetlo vydávajú nielen počítačové monitory, ale aj LED žiarovky, s ktorými mnohí svietite. Zo zdravotného hľadiska je vyhovujúci a bezpečný zdroj svetla klasická žiarovka. LED ani úsporné žiarivky by sa zatiaľ podľa nášho názoru vôbec nemali používať. Je zaujímavé, že toľkí ľudia majú odvahu používať na svietenie LED a úsporné žiarivky! Ďakujeme vám, stali ste sa cenným materiálom pre globálny experiment! Modré svetlo, ktoré LED a úsporné žiarivky vydávajú, môže ovplyvniť produkciu spánkového hormónu melatonín, ktorý zásadne ovplyňuje aj mnohé iné funkcie tela a mozgu (Melatonín podľa Wikipédie je antioxidant a  onkostatikum , teda má aj protirakovinové účinky) Používanie LED a úsporných žiariviek je teda hazard so zdravím. Existujú veľmi silné dôvody, prečo používať na svietenie iba klasické žiarovky: https://elektrosmog.voxo.eu/ziarovky-osvetlenie

 

-    -    -

 

Šikovný počítačový technik zarobí za mesiac aj niekoľko tisíc eur. Neskôr snáď každý, kto vie, že na dôchodok od štátu sa netreba spoliehať, vybuduje si svoju vlastnú firmu. Akosi prirodzene som od malička rozmýšľal, ako niečo vybudovať, niečo vytvoriť, ako by som mohol seba a možno prípadne aj iných ľudí zamestnávať. Prečo sa spoliehať na nejaký priemerný papier z nejakej školy pre priemerných? Ľudia zo zahraničia - zamestnávatelia, s ktorými som mal možnosť sa osobne rozprávať, hodnotia úroveň vzdelávania na Slovensku dokonca ako úplne otrasnú, slušne povedané podpriemernú! Na strednej škole, kde som sa prihlásil ako mechanik-elektronik som zistil, že o počítačoch sa tam nič nenaučím! A už vôbec mi tam nikto nepovie, ako vytvoriť úspešnú IT firmu! Zo školy som preto odišiel. Začal som podnikať už v 17 rokoch, vtedy na kamarátovu živnosť. Všetci mali krásne autá, chcel som niečo viac ako ostatní. Najväčšiu radosť som mal z auta so šoférom, že ako si oddýchnem od hľadenia do obrazovky aspoň cestou, to je pohoda... Ale väčšinou som mal na kolenách notebook a pracoval som aj po ceste :-) Jednoducho sloboda a nezávislosť sa nedá vybudovať iba na vonkajšej úrovni... Vytvoríte firmu, dosiahnete úspech a nakoniec zistíte, že ste menej slobodnejší ako priemerný zamestnanec - to nie je žiadne umenie. Je potreba pochopiť, že sloboda pramení z hĺbky srdca človeka, aj preto Agur ben Jakeh hovorí:

 

Dvoje si žiadam.

"Dvoje si žiadam od teba, neodriekni mi toho, prv ako zomriem: márnosť a lživé slovo vzdiaľ odo mňa; chudoby ani bohatstva mi nedaj; živ ma pokrmom podľa mojej potreby, aby som sa nenasýtil a nezaprel a nepovedal: Kto je Hospodin? Alebo aby som neschudobnel a neukradol a nesiahol na meno svojho Boha. Neosoč sluhu pred jeho pánom, aby ti nezlorečil, a ty by si sa prehrešil!" 

Príslovia 30:7-10

 

-   -   -

 

Keď vidím, do akých nekvalitných obrazoviek hľadia zamestnanci a bežní ľudia, je mi veľmi smutno, že nejaké normy vôbec umožnia výrobcom predávať také nekvalitné poblikávajúce monitory, aké som niekedy videl na stole u mojich zákazníkov. Nie každé oko to vidí, ale nové monitory bývajú častokrát úplný odpad. Monitor by mal vedieť zobraziť 8-bitové farby, dnes sa to rieši tak, že monitor zobrazuje iba 6 bitové a ostatné farby dopočítava preblikávaním. Táto technológia, tzv. FRC, sa bohužiaľ používa aj na profesionálnych grafických monitoroch! Tam však býva táto technológia spracovaná lepšie, pre bežné ľudské oko bez viditeľného poblikávania. Pre moje oči je pohodlnejšie aj na profesionálnych grafických monitoroch používať namiesto káblu "display port", cez ktorý nám monitor zobrazí širokú paletu farieb, radšej kvalitný DVI kábel. Podľa mojich skúseností je lepšie pre oči natívne 8bit cez DVI, ako 8+2bit FRC cez display port. Ak potrebujete kvalitné káble, napr. zn. Hicon (môj stál okolo 25 €/1m) Kupujte čo najkvalitnejšie káble, zvlášť signálový od monitora, t.j. DVI, HDMI, Display port. Na kvalite signálového kábla od monitora veľmi záleží!

Nastavenie obrazovky na počítači môžete zveriť profesionálovi. Malo by byť zakázané dlhodobo používať LCD monitor v inom ako natívnom rozlíšení. (V niektorých štátnych úradoch som to videl na monitoroch bežne!)

Pre kvalitný obraz je treba mať korektne nainštalované ovládače od grafickej karty. Rovnako treba mať správne nastavené rozlíšenie a obnovovaciu frekvenciu monitora. A prípadne sa ešte pohrať s teplotou farieb. Ľuďom väčšinou vyhovujú teplejšie farby, dá sa to riešiť aj profilom na monitore.

Ak vyberáte počítačový monitor, mal by to byť podľa názoru IT seniora, ktorý si do obrazoviek už niečo odhľadel, natívny 8-bitový monitor. Môžete sa poradiť s počítačovým expertom. Najlepšie, ak s monitorom, ktorý kupujete môžete chvíľu pracovať. Čo vyhovuje jednému, nemusí vyhovovať druhému, preferujem však značku EIZO, uhlopriečku 24" a rozlíšenie 1920x1200, (pomer strán 16:10) Čím väčšia uhlopriečka, tým obvykle viac obrazových bodov a teda aj väčšia záťaž na oči. Pri dnešnom štandardnom rozlíšení 1920x1080 (16:9) sa mi zdá obraz mierne deformovaný. Ak by som dnes pre seba alebo pre zákazníka vyberal monitor, nech sa páči, tu je štartovacia hranica, pod ktorú by som nešiel: https://www.alza.sk/24-eizo-cs2420-d4205684.htm#recenze

Lacnejšiu, tzv. kancelársku verziu mám vyskúšanú, mne nevyhovuje. Mnohým ľuďom, najmä programátorom a ľuďom dlho hľadiacim do počítača však áno, i napriek 6+2bit FRC a nízkym pozorovacím uhlom: https://www.alza.sk/24-eizo-ev2416wfs3-bk-ecoview-d366137.htm?o=2#recenze Tento kanc. monitor používa TN panel od Samsungu, ich panely sú podľa mňa najhoršie na svete. Pracoval som aj s drahšími PLS panelmi od Samsungu, je to katastrofa.
 
Vynikajúca stránka nielen pre odborníkov, kde si detailne môžete pozrieť parametre vášho monitora:
 

Osobne nové monitory s LED podsvietením neznesiem takmer vôbec, do 15 minút mám krvavé oči (úplne vysušené), zvlášť pri zníženom jase. Doma mám starú japonskú klasiku EIZO, špičkový profesionálny grafický monitor. Ale aj pri práci s týmto "samurajom" každý večer po práci cvičím tieto očné cviky. Zrak sa mi dokonca zlepšil v priebehu roka o jednu dioptriu!

Ak si dáte od pozerania do počítača prestávku, je dobre si zatvorené oči ošpliechať 20-krát studenou vodou. Na toto mám vodu v chladničke, studená voda veľmi dobre osviežuje oči.

A podľa mňa najlepší cvik na uvoľnenie unavených očí? Sadnúť si pohodlne, úplne sa uvoľniť a zavrieť oči. Lakte položiť na kolená, urobiť z dlaní misky, priložiť si dlane na zatvorené oči a iba v kľude ticho zotrvať najmenej 5-10 minút. Cvičiť najmenej 1x krát denne pred spaním, ale aj ako malá prestávka pri práci s počítačom. Tento cvik vynikajúco pôsobí na oči, je to niečo ako bezdotyková masáž :-) Medzi dlaňou a okom ponechajte medzeru, akoby ste si nejaké plytké misky priložili na oči. Dlane sa dotýkajú iba tváre a čela, v tomto prípade nie očí. 

OČI A SLNKO

Oči veľmi potrebujú Slnko. Oko má prirodzenú ochranu pred UV žiarením, slnečné okuliare netreba nosiť. Veľmi dobre robí na oči vystavovanie priamemu slnečnému svetlu, zvlášť pri východe Slnka, ale aj v ktorúkoľvek dennú dobu. Zatvorené oči "kúpeme" v Slnku, tak, aby sa slnečné svetlo dostalo do každej oblasti oka, otáčame hlavou a necháme Slnko hladiť naše oči.

Ako oči zregenerovať? Jednou zo zaujímavých metód je metóda sungazing, ktorá môže priniesť obrovské benefity, napr. aj pacientom s poškodenými očami či mozgom, napr. (po elektrošokoch či úrazoch). Pri sungazingu treba byť však veľmi opatrný, je nesmierne dôležité dobre si naštudovať metódu HRM Sungazing a presne dodržiavať návod! A po vykonaní cvičenia už najlepšie nepozerať ani TV ani do počítača, skrátka nenamáhať oči!

Ďalšou, oveľa bezpečnejšou metódou na regeneráciu očí, ktorá zaberie trochu praxe je tento osvedčený nasledujúci postup:

Úplne si aspoň 6x "vytrepať" ruky, ako keby ste z celých rúk chceli striasť hmyz. Potom silno trieť dlane od seba a v zápätí teplé dlane najmenej na 10 sekúnd priložiť na oči. Pri tomto cvičení si teplé dlane prikladáme priamo na oči. Predstavujte si, ako liečivá sila z vašich rúk prúdi cez oči priamo do mozgu. Potom opätovne "vytrepávame" ruky a postup opakujeme celkovo najmenej 3x. Ak získame trochu praxe a silu, vieme takto uľaviť od bolestí očí, hlavy, tela, pomôcť urýchliť regeneráciu poranení, odstrániť vyrážky, ekzémy, či pomôcť vyliečiť niektoré choroby sebe aj iným ľuďom. Účinky tohoto cvičenia veľmi závisia od vnútornej čistoty a istého druhu energie a vibrácie človeka, rovnako ako naše zdravie.

-   -   -

"Nadej sa na Hospodina a čiň dobré; bývaj v zemi a živ sa spravedlive. Kochaj sa v Hospodinovi, a dá ti žiadosti tvojho srdca. Uvaľ na Hospodina svoju cestu a nadej sa na neho, a on učiní." Žalm 37:3, 4, 5