ALTERNATÍVA CUKRU: XYLITOL / SUGAR ALTERNATIVE: XYLITOL (SK, ENG) (AKTUALIZOVANÉ / UPDATED)

06.03.2022 12:48

 

_________________________________________________________

AKTUALIZÁCIA: ODBORNÍCI NA VÝŽIVU NEODPORÚČAJÚ XYLITOL NA VNÚTORNÉ UŹÍVANIE, XYLITOL MÁ SILNÉ ANTIBAKTERIÁLNE A PROTIZÁPALOVÉ VLASTNOSTI:

https://www.biblik.sk/news/xylitol-ako-vsestranne-antibiotikum-xylitol-as-antibiotic/

 

_________________________________________________________

 

"Xylitol je sladidlo, ktoré vyzerá ako biely cukor, avšak bielym cukrom nie je. Nenechajte sa však zmiasť jeho chemickým pomenovaním, to označuje grécke slovo xyl = strom a chemickú príponu – itol. Toto sladidlo je totiž vyrábané prevažne z kôry brezových stromov. Nájdeme ho však aj v rôznych druhoch ovocia či zeleniny. Chuť, farba a konzistencia sú naozaj veľmi podobné bielemu rafinovanému cukru, avšak xylitol sa pýši oveľa nižším obsahom kalórií. Výskumy tiež preukázali, že má pozitívny vplyv na minerálne látky zubov. Na rozdiel od ostatných cukrov neslúži ako potrava pre ústnu mikroflóru, ktorá produkuje kyseliny a napáda zubnú sklovinu.* Naopak pomáha zubný plak redukovať. Vo Fínsku je xylitol veľmi obľúbený na výrobu cukroviniek a žuvačiek, ale patrí tiež medzi obľúbené sladidlo na pečenie, výrobu sirupov, kompótov, marmelád, ale aj sladenie nápojov a rôznych dezertov.

TOP informácie o xylitole

  1. Xylitol sa inak nazýva brezový cukor či drevený cukor.
  2. Patrí medzi náhradné sladidlá.
  3. Xylitol sa nachádza v prírode – v ovocí a zelenine.
  4. Je povoleným sladidlom pri low-carb režimoch.
  5. Má menej kalórií, ako klasický biely cukor.

Čo je to xylitol?

Xylitol je tiež známy pod názvom brezový cukor. V malom množstve sa nachádza voľne v prírode, napríklad v rôznych ovociach či zeleninách, priemyselne sa ale vyrába z hemicelulózy, ktorá je obsiahnutá v kôre stromov, napríklad brezy. Na prvý pohľad vyzerá a chutí rovnako ako biely cukor. Xylitol však neobsahuje fruktózu, je preto ľahší pre Vašu pečeň. Celkovo podporuje tráviaci systém, je však nutné dodržiavať primerané dávky." ZDROJ: https://www.svetplodu.sk/xylitol_z2039/#5281

Poznámka Biblik: *xylitol vyzerá rozhodne zaujímavo, možné využitie pravdepodobne aj pri liečbe infekcií/kvas. infekcií, plesní a pod. Vhodné naštudovať tento článok.

Sladilo najprirodzenejšie pre Slováka je slovenský lokálny med (kôli alergénom, na ktoré ste zvyknutí, by med mal byť zo vzdialenosti do 20km).

Rôznym umelým sirupom okrem prírodného javorového sa vyhýbajte! Ak vidíte v zložení akýkoľvek "sirup", je to potravina, ktorej odporúčame sa vyhýbať! (najmä sladené nápoje a sladkosti)
kukuričný, škrobový, ryžový i sirup z agáve je vlastne glukózový sirup, t.j. sirup s vys. obs. fruktózy (HFCS) jedným slovom svinstvo! Viac tu, v bode 3.) https://www.biblik.sk/news/globalne-zlociny/

 

 

ENGLISH:

 

_________________________________________________________

UPDATE: "Health and nutritions experts warn using Xylitol as a sweeter for people!
- Xylitol is for dogs a strong poison (possible toxicity for humans) and because of antibiotic effect may kill microbiotics in guts." Read more here: https://www.biblik.sk/news/xylitol-ako-vsestranne-antibiotikum-xylitol-as-antibiotic/

_________________________________________________________

 

Health and nutritions experts warn using Xylitol as a sweeter for people!
- Xylitol is for dogs a strong poison (possible toxicity for humans) and because of antibiotic effect may kill microbiotics in guts.


Viac tu: https://www.biblik.sk/news/xylitol-ako-vsestranne-antibiotikum-xylitol-as-antibiotic/

Xylitol looks like a very interesting sugar alternative, but it's chemical and may have risks (Check the above link)

As a sweetener for our Slovak people we always prefer local Slovak honey  (top quality local honey - radius up to 20km around place you live in, because of allergens)

According to informations in the slovak article, xylitol is not a nourishment for microflora in human's mouth. Xylitol could be an alternative during treatment of candida, and other fungi infections. But the experts warn using Xylitol as a sugar supplement! You have to study informations and do your own research. Thank you.

 

Please always know the ingredients and possible side effects of what you eat and drink (and please control what you speak and think)

Note Biblik:  it's good to avoid HFCS (high fructose corn syrup), other names: rice syrup, agave syrup, strach syrup, and almost all syrups are simply a SHIT (except natural maple syrup)

Almost all "syrup" in beverages and food today is HFCS.

We recomend to avoid all forms of HFCS.

 

Biblik.sk

biblik.sk/clanky

Prosíme vás, podporujte našu prácu / Please support our work:
IBAN Biblik.sk
SK8583300000002101425963

Swift / BIC: FIOZSKBA

ĎAKUJEME. THANK YOU

Červená vlajka, Vlajka víťazstva, NAŠA VLAJKA:

https://www.biblik.sk/vlajka-vitazstva/

_____________________________________________________________________

NA OBRANU PRED FAŠISTAMI SA MUSÍME VŠETCI SLOVANIA ZJEDNOTIŤ POD JEDNOU VLAJKOU, napríklad pravá ruská červená vlajka, pod ktorou aj mnohí Slováci bojovali proti fašistom a pod touto červenou slovanskou vlajkou je fašizmus navždy porazený a tejto vlajky sa fašisti boja:

VLAJKA VÍŤAZSTVA / THE FLAG OF VICTORY

https://www.biblik.sk/products/vlajka-vitazstva/

NECH ŽIJE PUTIN, NECH ŽIJE RUSKO!

VIVAT VLADIMIR PUTIN, VIVAT RUSSIA!