RECEPT NA CHUTNÚ PLNKU (DEZERT) AKTUALIZÁCIA 1x

15.04.2019 12:05

Tento recept sme už raz uviedli, podstatné je to, že by sa to dalo použiť ako plnka do koláčov či rožtekov. Ide veľká noc, u nás budú na stole prvotriedne koláče, domáce zákusky a pečená hus. Vegetariánstvo bez pokročilej aktívnej duchovnej praxe v našich klimatických podmienkach považujeme za hazard so zdravím. Ak sa cítite slabí, vhodná je kvalitná divina, napr. srnčí či jelení guláš. To dokáže človeka postaviť na nohy, u športovcov to môže byť divina legálny doping. Ináč sa ráno beží 10 kilometrov keď ste deň predtým jedli divinu. Taká kvalitná čerstvá divina by veru mohla byť v lekárni na predpis...

Kamarát raz povedal, že je divné, že existujú bio potraviny a ešte nejaké iné, veď všetky by mali byť bio! Mám povesť, že som bio, ale u mňa by ste nenašli ani bio keks či nejaký bio výrobok. Všetko iba základné suroviny. Ja by som si v bežnom obchode nekúpil ani horalku, buď si sladkosti sám vyrobím, alebo mi stačí lyžica medu. Niekedy mi kúpia ľudia, čo ma majú radi takúto vec, to je za posledný rok asi jediná sladkosť z obchodu. To sa dá tiež použiť ako plnka do koláčov. Je to vynikajúce. Ale náš mozog potrebuje predovšetkým silné zdroje omega-3 mastných kyselín, ktoré by sa mal človek snažiť dopĺňať v strave minimálne podľa mňa každý druhý deň. Kvalitným zdrojom omega-3 sú ryby a rybí olej. Keď začínajú slnečné dni je podľa mojich skúseností vhodnejšie prejsť miesto rybieho oleja na ľanové semená. Ľanové semená by mohli by byť aj každodennou súčasťou stravy, sú vhodné zásadne čerstvo rozomleté, pridané do polievky, jogurtu, tvarohu... Alebo ako táto čokoládová plnka, ale s mierou:

Recept:

Do roztopeného kokosového oleja pridáme kakaový prášok, štipku soli, med a rozomleté ľanové semená spolu s rozomletými kakaovými bôbmi (cca 5ks kakaových bôbov) Vymiešame plnku a pochutnáme si :-)

Najchutnejšie je to z 50% z nepasterizovaného masla a 50% kokosový olej. Kvalitný kokosový olej má protivírusové účinky. Toto jedlo je skôr liekom, ale keď používate kvalitné suroviny je to tak dobré, že obvykle sa to zje ako pochúťka. Kokosový olej nerozohrievajte, iba roztopiť. Med by mal byť domáci, ideálne zo vzdialenosti do 20 km od vášho bydliska. Červeným písmom sú suroviny, ktoré považujeme za osvedčené a kvalitné.

 
 

AKTUALIZÁCIA 1: ani do veľkonočného pečiva ani do žiadneho vôbec nepoužívame stužené tuky. Pri výrobe stužených tukov (Hera, Cera, Flora, Perla, Palmarin, Rama, margaríny a pod.) sa úplne bežne používajú  jedy ako  nikel  a hliník. Viac tu. Margaríny a stužené tuky sú mŕtva hmota plná chemikálií. Nielenže bývajú vyrobené zo zmesi podradných olejov, ale prechádzajú ešte aj škodlivým výrobným procesom spracovania, (hydrogenizácia, vysoká teplota rôzne chemikálie pri výrobe pod.) Vhodná náhrada stužených tukov je buď klasické maslo, alebo nepasterizované maslo, príp. prírodný kokosový olej, kvalitný olivový olej alebo bravčová, kačacia,... masť! Každý z týchto dobrých tukov dodáva pečivu inú chuť a štruktúru. Aké sú to tie zdravé tuky? Predovšetkým čerstvé a hlavne čo najmenej spracované! (aj živočíšne, aj za studena lisované kvalitné oleje, nejaký Fritol alebo Heliol to nie sú podľa mňa jedlé oleje)

V našom klimatickom pásme v zime môžu pôsobiť nepriaznivo (ochladzujúco) napr. kokosový a olivový olej - v zime je vhodné konzumáciu obmedziť, dá sa však na to zvyknúť, telo začína produkovať po čase viac tepla, čo môžete oceniť pri pôstoch. Všeobecne s výnimkou kokosového oleja preferujem potraviny našeho klimatického pásma, pôvod najlepšie slovenské, alebo české.

Za najchutnejší tuk považujem domácu kačaciu masť, príp. domáce maslo ghí. Na masle ghí je možné aj vysmážať, pre vegetariánov je občas vhodnejšie ako oleje a celkovo podľa mňa aj chutnejšie, pocitovo také zahrievajúce, teplé, čo občas treba. Stále si myslím, že kvalitné živočíšne tuky sú nenahraditeľné, a mäso sa má jesť s jeho vlastnými masťami. Všeobecne, tukov sa netreba báť, dobré tuky sú zdravé.

Pre pacientov s psych. diagnózami ako prírodné antidepresívum funguje  rybí olej, vhodné aj v kombinácii s rybami.

Aj experti na výživu z radov vegetariánov pochopili, že je dobré aspoň občas jesť ryby, a ryby dnes jedia aj mnohí pokročilí jogíni. Esenciálne mastné kyseliny (Omega 3-6-9) to vlastne na jednej strane znamená, že naše telo ich nedokáže vyrobiť, teda ich potrebujeme, a ak máme aspoň raz do týždňa dobrú rybu či dobré mäso, je to na nálade, sile a vitalite poznať hneď.

Dôležitý fakt je, že jedlo by vám mal pripravovať človek, ktorý vás má rád, alebo vy sami. Základom je mať rád seba a na jednej strane vidieť v sebe a svojich nedostatkoch dieťa. A to dieťa treba dobre živiť, krmiť, starať sa o neho s láskou a vychovávať, tak aby z neho vyrástol človek na Obraz Boží.

Nie nadarmo sa indickí kuchári musia povinne pred robotou dobre naladiť, ináč nemôžu variť. Variť naštvaný či utrápený - to je riziko! Otravy jedlom, kedy sa fyzicky nezistí žiadna závada, bývajú naozaj spôsobené hnevom kuchára. Stačí, keď sa chýrny kuchár alebo kuchárka ráno silno poháda so svojou polovičkou a ľuďom zrazu býva zle, niekedy hostí až musia hospitalizovať, a pritom sa s istotou nepreukázala žiadna fyzická závada jedla... Kuchár má väčšiu zodpovednosť, než hociaký iný človek, môže človeku deň a život vylepšovať, alebo aj ničiť. Agresívni a hnevliví ľudia by nemali byť kuchári, obvykle ani nebývajú. Kuchár, čo chce aby jedlo bolo fajin, musí byť fajin človek. Snáď si to raz kuchári uvedomia, ten, čo to vie, snaží sa a robí ľuďom dobre, by mal mať aj oveľa lepší život a určite aj dobrý plat.