Z MAILOV BIBLIK.SK: PREČO VYRADIŤ ÚSPORNÚ ŽIARIVKU / WHY IS BETTER TO GET RID OF ALL FLUORESCENT LAMPS (SK, ENG, GER)

14.07.2023 18:43

"Dobrý deň pán ...., v šuflíku na chate bola trubicová žiarivka. Býva tam slušná koncentrácia ľudí v rôznom stave, mnohí nevedia, že výpary v týchto žiarivkách sú prudko jedovaté. Oficiálne odporúčanie pri rozbití úspornej žiarivky:
"Vypnite všetky spotrebiče, otvorte okná a minimálne na 15 minút evakuujte byt."
konkr. cit. google:
"Dôležité rady po rozbití
Ak sa úsporná žiarivka predsa len rozbije, je potrebné miestnosť urýchlene vyvetrať a zabezpečiť tak zníženie koncentrácie ortuti v jej vnútornom ovzduší. Odporúča sa okamžite otvoriť okná, vypnúť prípadnú klimatizáciu a kúrenie a miestnosť opustiť aspoň na 15 - 20 minút."
Tieto trubicové tzv. "úsporky" bežne obsahujú veľmi nebezpečné výpary (napríklad ortuť vo forme výparov)
Je veľmi pravdepodobné, že sa jedovaté plyny uvoľnujú aj pri svietení (známe prípady, kedy ľudom pracujúcim pri tzv. neónkach zliezli vlasy - viď napríklad diskusia dsl.sk:
"z neóniek a výbojok bežne ľuďom vypadávali vlasy (hlavne chlapom) a padali chlpy (aj ženám), preto ľudia pracujúci pod takýmto osvetlením v určitej blízkosti celkom bežne plešateli. Taktiež UV svetlo poškodzuje zrak, preto sa majú používať ochranné okuliare." ZDROJ: https://dsl.sk/article.php?article=27426
Horeuvedený prípad  je v dôsledku UV svetla alebo v dôsledku otravy výparovou ortuťou? Kto vie... Javí sa to ako vážna otrava v dôsledku blízkosti zdroja svetla, ktoré by vôbec nemalo byť schválené na použitie v interiéri!  Stáva sa, že keď dieťa rozbije tú malú úspornú žiarivku, ak vdýchne ortuťové výpary, tiež zlezú vlasy a niekedy to končí aj hospitalizáciou. Toľko k tzv. "úsporným" žiarivkám. Ale dnes je informácií dostatok, aby ľudia úplne prestali používať trubicové žiarivky a tzv. "úsporné" žiarivky. Každý si môže vybrať, čím chce svietiť, pretože rôzne celoeurópske experimenty s plošnou úsporou energie môžu vyjsť draho!

Na záver v krátkosti o svetle z LED čipov:
Zatiaľ, kôli určitému kmitaniu LED (u mnohých LED použité frekvencie 100-120Hz*) je na svietenie vhodná iba klasická žiarovka.

Niektorí ľudia bežne používajú LED, stále však ide o experiment (zložka modrého svetla, použitá frekvencia). Viac v prílohe - NOVÉ VÝSKUMY O BIELYCH LED ČIPOCH.odt (404,2 kB), dokument i online tu - je tam aj zaujímavá diskusia.


Na trhu sú vraj aj kvalitné LED, ale známy odborník minimálne na jeseň k nim pridáva žiarovku, pretože kmitanie, resp. poblikávanie LED u mnohých ľudí zapríčiňuje bolesti hlavy a dá sa to riešiť v čase, kedy je menej svetla pridaním klasickej žiarovky. V tomto má klasická obyčajná žiarovka výhodu, 50 kmitov za sekundu (50Hz) z el. siete vyriešia v žiarovke žeravé volfrámové zliatiny (vlákno žiarovky), ktoré na rozdiel od LED vyžaruje konštantne. Na rozdiel od klasickej žiarovky sa v LED musia používať technológie na zvýšenie počtu kmitov, aby boli aspoň ako-tak použiteľné, a minimalizoval sa efekt poblikávania (stroboskopický efekt) z ktorého býva niektorým ľuďom zle a bolieva ich hlava. Citliví jedinci však vnímajú 100-120* kmitov stále ako viditeľné poblikávanie, ktoré veľmi vadí pri čítaní a celkovo pôsobí rušivo.

Zatiaľ žiarovka ostáva z dostupných možností osvetlenia najviac bezpečný a najviac ekologický zdroj svetla.

Ďakujem.

Arkan, Biblik.sk

*https://www.waveformlighting.com/flicker-free-led-lighting

 

Súvisiace články / related articles:

LED lighting could have major impact on wildlife (ENG)

https://phys.org/news/2017-02-major-impact-wildlife.html

1.) Žiarivky, úsporné ale nebezpečné (Dokument) SK
https://www.youtube.com/watch?v=zloxXCF_lOs
GIFTIGES LICHT (DEUTSCH)
Giftiges Licht - Die Lüge von der Energiesparlampe -
Bulb Fiction - Das Märchen von der Glühbirne
https://gloria.tv/video/PbTmbK8LrmLs4v6Na9nAGKzUF

LED lighting could have major impact on wildlife / ZAUJÍMAVÉ O SVIETIDLÁCH LED (SK, ENG)
https://www.biblik.sk/news/led-lighting-could-have-major-impact-on-wildlife/

V BRATISLAVE CHCÚ VYMIEŇAŤ NORMÁLNE SVETLÁ ZA LED - UKÁŽKOVÝ PRÍKLAD MAFIÁNSKYCH PRAKTÍK A ĎALŠÍ KROK K POŠKODZOVANIU ZDRAVIA A MYŠLIENKOVEJ KONTROLE
https://www.biblik.sk/news/v-bratislave-chcu-vymienat-normalne-svetla-za-led-ukazkovy-priklad-mafianskych-praktik-a-dalsi-krok-k-poskodzovaniu-zravia-a-myslienkovej-kontrole/

PETÍCIA PROTI PLOŠNEJ INŠTALÁCII LED SVETIEL
https://www.biblik.sk/news/peticia-proti-plosnej-instalacii-led-svetiel/

FILTRE MODRÉHO SVETLA JE VEĽMI POTREBNÉ POUŽÍVAŤ AJ NA MOBILOCH A TABLETOCH / BLUE-LIGHT FILTERS MAY HELP TO SAVE YOUR EYES EVEN WITH CELL PHONE AND TABLET (SK, ENG)
https://www.biblik.sk/news/filtre-modreho-svetla-je-velmi-potrebne-pouzivat-aj-na-mobiloch-a-tabletoch-blue-light-filters-may-help-to-save-your-eyes-even-with-cell-phone-and-tablet/

CHRÁŇTE SI OČI PRI PRÁCI S PC - článok tu SK
https://www.biblik.sk/news/chrante-si-oci-pri-praci-s-pc/
(pre PC monitory odporúčame vybrať napr. na e-bay alebo amazone závesnú fóliu s filtrom modrého sveta:
https://www.biblik.sk/news/lcd-folie-s-filtrom-modreho-svetla-mozu-vyrazne-zlepsit-komfort-pri-praci-s-pc-a-predchadzat-unave-oci-anti-blue-light-lcd-screen-filters-may-significantly-reduce-eyestrain-and-brings-better-comfort-for-pc-users/

LCD FÓLIE S FILTROM MODRÉHO SVETLA MÔŽU VÝRAZNE ZLEPŠIŤ KOMFORT PRI PRÁCI S PC A PREDCHÁDZAŤ ÚNAVE OČÍ / ANTI-BLUE-LIGHT LCD SCREEN FILTERS MAY SIGNIFICANTLY REDUCE EYESTRAIN AND BRINGS BETTER COMFORT FOR PC USERS (SK, ENG)
https://www.biblik.sk/news/lcd-folie-s-filtrom-modreho-svetla-mozu-vyrazne-zlepsit-komfort-pri-praci-s-pc-a-predchadzat-unave-oci-anti-blue-light-lcd-screen-filters-may-significantly-reduce-eyestrain-and-brings-better-comfort-for-pc-users/

IT PORADENSTVO (NÁVRH A VÝBER NOVÉHO PC, MONITORA, TABLETU, NOTEBOOKU) (SK)
https://www.biblik.sk/products/it-poradenstvo/

TEST FÓLIÍ S FILROM MODRÉHO SVETLA PRE PC MONITORY, TABLETY A NOTEBOOKY / ANTIBLUE LIGHT FOILS TEST FOR PC MONITORS, TABLETS AND NOTEBOOKS (SK, ENG)
https://www.biblik.sk/news/test-folii-s-filrom-modreho-svetla-pre-pc-monitory-tablety-a-notebooky-antyblue-light-foils-test-for-pc-monitors-tablets-and-notebooks/

 

ENGLISH:

The 1st slovak article is e-mail Biblik.sk, very interesting, worth to translate.

In related articles there are many interesting documents. Thank you.
 

Biblik.sk

biblik.sk/clanky

Ďakujeme za vašu podporu nakupovaním na Biblik.sk a ďakujeme i za akýkoľvek príspevok na náš účet, i za dobr. príspevky za bezplatné sťahovanie Thank you for your support, thank you for shopping at Biblik.sk and thank you  for your donations:
IBAN Biblik.sk
SK8583300000002101425963
Swift / BIC: FIOZSKBA

Ďakujeme, Thank you. Biblik.sk

Červená vlajka, Vlajka víťazstva, NAŠA VLAJKA:

https://www.biblik.sk/vlajka-vitazstva/

_____________________________________________________________________

NA OBRANU PRED FAŠISTAMI SA MUSÍME VŠETCI SLOVANIA ZJEDNOTIŤ POD JEDNOU VLAJKOU, napríklad pravá ruská červená vlajka, pod ktorou aj mnohí Slováci bojovali proti fašistom a pod touto červenou slovanskou vlajkou je fašizmus navždy porazený a tejto vlajky sa fašisti boja:

VLAJKA VÍŤAZSTVA / THE FLAG OF VICTORY

https://www.biblik.sk/products/vlajka-vitazstva/

NECH ŽIJE PUTIN, NECH ŽIJE RUSKO!

VIVAT VLADIMIR PUTIN, VIVAT RUSSIA!

 

 



 



 




 



 

 

ĎALŠÍ VÁŽNY PRÍPAD POŠKODENIA ZDRAVIA PO TESTOVANÍ (+Poznámka Biblik: AK ĽUDIA BEZHLAVO REŠPEKTOVALI PRÍKAZY NADRIADENÝCH - ČERNOBYĽ - ZAMORILI CELÝ SVET A SPÔSOBILI OBROVSKÚ HAVÁRIU)

Viac tu: https://www.biblik.sk/news/dalsi-vazny-pripad-poskodenia-zdravia-po-testovani/